'Kamikaze drone' un daha büyüğü geliyor

'Kamikaze drone' un daha büyüğü geliyor

Türkiye'nin gökyüzündeki yeni askerleri olarak nitelendirilen, "Seri üretimine başlanan "kamikaze drone" ailesinde yer alacak daha büyük ve daha etkili yeni ürün için çalışmalar sürdürülüyor.

ANKARA - Göksel Yıldırım

"Türkiye'nin gökyüzündeki yeni askerleri" olarak nitelendirilen "kamikaze drone"ların kuvvetlere ilk teslimatı, kasım ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek. Projede görev alan mühendisler, "kamikaze drone" ailesinde yer alacak daha büyük ve daha etkili yeni ürün için çalışmalarını sürdürüyor.

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) tarafından geliştirilen "kamikaze drone"lar, başarılı seri üretim sürecinin ardından envanterdeki yerini alıyor.

Milli olarak geliştirilen Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatlı Drone "ALPAGU", Otonom Döner Kanatlı Vurucu Drone "KARGU", kasım ayının ilk haftasında çeşitli kuvvetlere teslim edilecek.

"Kamikaze drone"larda yerli mühimmatlar kullanılacak. ALPAGU ve KARGU'nun mühimmatları Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumundan (MKEK) tedarik edilecek.

Tek bir er tarafından kolayca kullanılabilecek şekilde geliştirilen "kamikaze drone"ların, tim seviyesinde görev yapabilmesi öngörülüyor.

Sabit kanatlı ALPAGU'nun açık alanda, KARGU'nun ise meskun mahalde güvenlik güçlerine katkı sağlaması planlanıyor. Döner kanatlı KARGU ile bir binanın ya da mağaranın içine girilip tespit yapılabilecek, tehdit unsurları etkisiz hale getirilebilecek.

Son ana kadar fark edilmiyorlar

"Kamikaze drone"lar, boyutları ve ses düzeyleri dikkate alındığında 200 metre yükseklikten, belirlenen hedeflere karşı fark edilmeden kullanılabilecek. "Drone"ların fark edilebildikleri mesafede ise hedefin birkaç saniyelik zamanı olacak.

Karar vericilerin görevi iptal etmesi durumunda "kamikaze drone"lar hedefe yaklaşık 5 metre kala geri çağrılabilecek.

Tamamen otonom olarak görev yapabilme özelliğine sahip olsalar da "kamikaze drone"lara son görev talimatı personel tarafından verilecek.

Yeni ürün ve özellikler geliyor

STM, "kamikaze drone"lar, yapay zeka ve sürü teknolojilerine yönelik çalışmalarına da devam ediyor. Bu konularda yoğun Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmaları yapan STM, "kamikaze drone" ailesine gelecek yıl sabit kanatlı ve daha büyük bir ürün eklemeyi planlıyor.

Bunun yanında, "kamikaze drone"ların zırhlı araç ve bina gibi hedeflere etki edebilecek niteliğe kavuşturulmasına yönelik de çalışmalar yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler