İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

KANSERLE SAVAŞ HAFTASI

KANSERLE SAVAŞ HAFTASI



Her yıl dünyada ve ülkemizde 1-7 Nisan tarihleri arası Kanser Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile kanser hakkında çeşitli bilgilendirme programları ve etkinlikler düzenlenerek insanların dikkati yüz yılın amansız hastalığı olan kansere dikkat çekmektir.

Bu konuda ayrıca çeşitli dernek ve Türkiye Kanser Vakfı kurulmuş olup; Vakfın amacı

her türlü kanser hastalıkları konusunda önleyici, erken teşhis ve tedavi, insanlarıbilgilendirmek ve motive etmek gibi konularda bütün yol ve araçları kullanarak kanser hastalıkları ve ilişkili sağlık ve sosyal sorunlarla ilgilenmek, gerekli her türlü çalışmaları yapmak ve/veya yaptırmaktır.

Kanser Nedir?

Kanser bir hücre hastalığıdır. Hücre, canlıların yapı taşıdır. Yapıları ve işlevleri birbirine benzeyen hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular birleşerek organları ve sistemleri oluştururlar.

Hücrenin ana özelliği bölünüp çoğalmasıdır. Bölünüp çoğalan hücreler vücuttan atılır.

Kanser, hücrenin olağandışı bölünüp çoğalmasıdır. Kanserli hastalarda hücre, canlının zararına çoğalır. Organların işlevlerini yapmalarını engeller. Halk sağlığıyönünden kanserin önemi; hastalığın öldürücü olması ve sık görülmesidir. Bu açıdan bakıldığında kanser hastalığı dünyanın en önemli sağlık sorunudur. Kanserle savaşabilmek, zararlarını azaltabilmek için halka hastalığın önemini ve kanserle savaş yollarını anlatmak gerekmektedir.

Kanser hastalığının gerçek nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Aşırı ve sürekli alkol ve sigara içenlerde, boya işlerinde çalışanlarda, kimyasal maddelerle uğraşanlarda, güneş ve röntgenışınları altında uzun süre kalanlarda hastalığın daha çok görüldüğü saptanmıştır.


KANSERİN ÖN BELİRTİLERİ

* Vücudun herhangi bir yerinde nedeni bilinmeyen şişkinlikler, sertlikler,

* İyileşmeyen yaralar,

* Vücudun çeşitli yerlerindeki benlerde ve siğillerde, renk ve büyük­lük değişmeleri,

* Durdurulamayan kanamalar,

* Ses kısıklığı,

* Geçmeyen öksürük

* Nedeni anlaşılamayan ateş ye zayıflama,

* Büyük aptes alışkanlıklarındaki değişiklikler. Öne çıkan bulgular olarak sayılmaktadır.

Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser etkenlerinden kaçınmak ve hastalığın erken tanımıdır deniliyor uzmanlar tarafından.

Uzmanlar Kanserin hemen her organda görüldüğünü. Ancak bazı organlarda daha çok görüldüğüne dikkati çekiyorlar.

*Akciğer Kanseri: Ölüm oranı en fazla olan kanserdir. Sigara içenlerde daha sık görülür.

*Sindirim Sistemi Kanseri: Mide ve Kalın bağırsak kanseri önemli organ kanserleridir.

*Meme Kanseri: Elle tanımı yapılabildiğinden tedavi ve iyileşme oranı en çok olan kanser türü olduğu öne çıkan kanser türü olarak ifade ediliyor.

Kanser konusunda sık sık uluslararasıkonferanslar, seminerler, kongreler düzenleniyor. Bu toplantılarda kanserin nedenleri, kanserden korunma yöntemleri, hastalığın erken tanımı ve iyileştirme yolları tartışılıyor. Yeni bulgular, yeni ilaçlar tanıtılıyor. Ülkemizde de son yıllarda bu tür çalışmalara ağırlık verilmiştir. Doktorlarımızın kanser konusundaki araştırmaları, uluslararası toplantılarda ilgiyle izlendiği ülkemiz ve insanlık adına sevindirici bir gelişmedir.

Tıp biliminin gelişmesi, insanların eskiye göre daha bilinçli yardım istemeleri, pek çok insanı kanserden kurtarıyor. Gün geçtikçe, kanserden kurtulanların oranı daha da artacaktır.

Kanser konusunda hastaya yardımcı olmak, hastalıkla ilgili araştırmaları desteklemek, doktorların eğitimine yardımcı olmak için 1947 yılında Ankara'da Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu adı ile bir dernek kuruldu. Dernek kuruluşundan bu yana yurttaşları kanserin erken tanımı ve iyileştirme konularında uyarıyor. Kanser hakkında bilgili olmamız için çalışmalar yapıyor. Bu kuruluş 1952 yılından beri Türk Kanser Haberleri adlı bir dergi çıkarmakta, isteyenlere dergiyi parasız göndermektedir. Böylece halkın kanser hakkında bilgilendirilmesi ve tedavi hakkında gelişmeleri yakından takip etmesi hedeflenmektedir.

1956 yılında Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun önerisi ile Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edildi. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun çabaları ile yurdumuzda ilk kanser hastanesi, 1956 yılında Ankara'da açıldı.

Kanser Savaş Haftası boyunca sergiler açılıyor. Hastalığın halka tanıtılmasına çalışılıyor. Gazetelerde, dergilerde, radyo ve televizyonda hastalıktan korunma yolları anlatılıyor. Yapılan araştırmalar yeni buluşlar, yeni ilaçlar açıklanıyor. Halk bu konuda aydınlatılıyor.

Bu hafta vesilesi ile yaşamımız süresince kanser ve risklerini bir kez daha hatırlayarak. Bu konuda bilinçlenmek tedbirler almak ve çevremizdeki insanları uyarmak. Kanserle ilgili en küçük kuşkuya düşüldüğünde hemen doktora başvurmak gerektiğini unutmamak ve hatırlatmayı bir görev addetmek gerekir. Uzmanların ısrarla üzerinde durduğu gibi, Unutmayalım; kanserin erken belirlenmesi, iyileşmesini çok kolaylaştırmaktadır.

Daha sağlıklı yarınlar için Kanserle savaş Haftasının faydalı geçmesini her konuda olduğu gibi kanser konusunda da duyarlı, eğitimli bir toplum bilincine kavuşmak ümidi ile, Tüm kanser hastalarına şifa ve ailelerine sabır diliyorum.


İbrahim H.SİPAHİ

31.03.2013/adanapost.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi