Kilis sabununun ünü ülke sınırlarını aştı

Kilis sabununun ünü ülke sınırlarını aştı

Zeytinyağını üç kuşaktır sabuna dönüştüren bir firma, ürünlerini iç pazarın yanı sıra Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine satıyor.

KİLİS-İzzet Mazi

İnce kabuğu, küçük çekirdeği ve kendine has aromasıyla tercih nedeni olan Kilis zeytininden elde edilen zeytinyağından uzun yıllardır sabun üretiliyor.

Yaklaşık 14 bin hektar alanda, bir milyon 400 bin ağaçtan toplanan zeytinler, hasat zamanı getirildikleri fabrikalarda bir dizi işlemin ardından sabuna dönüştürülüyor.

Kilis'te 97 yıldır zeytinyağından sabun üreten Tekün Sabunculuk firması da kimyasal madde kullanılmadan üretilen, kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahip doğal zeytinyağlı sabunlarını, başta İngiltere, Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa ülkeleriyle Japonya ve Tayvan'a gönderiyor.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Teksabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir asır önce dedesinin Halep'te öğrendiği sabunculuk mesleğinde bugün ciddi bir noktaya ulaştıklarını belirtti.

Suriye'de sabunculuk yapan bir aileye gelin giden büyük ninesinin kültür ve yaşam tarzına ayak uyduramadığı için o zaman 15 yaşında olan dedesiyle tekrar Türkiye'ye döndüğünü anlatan Teksabuncu, sabunculuk serüvenin de o dönemlerde başladığını söyledi.

"Sabunculuk dedemizin mirası"

Dedesinin 1920 yılında sabunculuk mesleğini başlattığını, dedesinden kendilerine mesleğin yanında dürüst tüccarlığın da miras kaldığını ifade eden Teksabuncu, bu emanete her zaman sadık kaldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Dedem Kilis'te tek sabuncu olduğu için soyadı kanunuyla Teksabuncu soyadını almış. Onun dürüst tüccarlık mesleğini kendimize düstur edindik. Amacımız sadece para kazanmak değil, en iyisini yapmak ve en güzelini insanlara sunup insanların beğenisini kazanarak ticaret yapmak. Kuşaklardan beri bu işe bu şekilde devam ediyoruz. 1998 yılına kadar küçük bir atölyemiz vardı. Aşağı yukarı bir ton gibi kazana yağ atar, küçük çaplı üretim yapardık. Yıllık 60-70 ton üretimimiz olurdu. Onunla kendi çapımızda bir pazarlama ağımız vardı. Emeğimizin zoruyla sadece ürünümüze kalite katarak bugünlere geldik. İhraç eden firma haline geldik."

Yurt dışına 225 ton sabun gönderiliyor

Teksabuncu, firmalarınca yıllık 750 ton sabun üretildiğini söyledi.

Üretimlerinin son 10 yılda yüzde 70'inin iç pazarda tüketildiğini, yüzde 30'unun ise başta Hollanda, İngiltere, Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine ve Japonya'ya ihraç edildiğini aktardı.

Geçen günlerde yaptıkları yeni bir anlaşmayla Tayvan'ı da ihracat yapılan ülkeler arasına kattıklarını vurgulayan Teksabuncu, şimdiki hedeflerinin fiziki anlamda kendilerine küçük gelen işletmeyi daha büyük alana taşıyıp, geleneksel yöntemlerle daha çok üretim yapmak olduğunu kaydetti.

Teksabuncu, dış pazarda satış yaptıkları ülkeleri artırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler