Kutlayalım mı? Utanalım mı?

Kutlayalım mı? Utanalım mı?

CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan TÜRKMEN, Dünya Çocuk Hakları günü dolayısıyla yayınladığı mesajında çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğine dikkat çekti.

TÜRKMEN, Dünya Çocuk Hakları gününde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Başbakan ve Cumhurbaşkanına seslendi:

2 Milyon Çocuk İşçimiz Var

2016’da 56 Çocuğumuz İş Kazalarında Öldü

5 Ayda 182 Çocuğumuz Cinsel İstismara Uğradı

18 Çocuk Mayınlarda Öldü, 16 Çocuk Zırhlı Araçlarla Ezildi

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ruh ve beden sağlığı gözetilerek sağlıklı birer birey olabilmesi konusunda farkındalık yaratmamız gereken bu günde, ülkemizde mevcutta 2 milyon çocuk işçi olduğuna değinen Elif Doğan TÜRKMEN, “sadece 2016 yılında iş kazalarında yaşamını yitiren çocuk sayısı 56, 2017’nin ilk 5 ayında 182 çocuk cinsel istismara uğradı, son 20 ayda 18 çocuk mayınlarda öldü, 16 çocuk zırhlı araçlarla ezildi,  kutlayalım mı, utanalım mı?” dedi.

TÜRKMEN sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde çocuk işçi sayısındaki artışın yanı sıra, Suriye’den gelen mülteci çocukların da Türkiye’de iş gücüne katılması ile sorun giderek daha da büyümekte ve maalesef mülteci çocuklar çocuk işçiliğinin en kötü sektörlerinde çalıştırılmaktadır.

Çocuklarımıza Eşit Fırsatlar Yaratmalıyız

Ülkemiz, 197 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocuk haklarının korunması ve bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklerini yerine getirme zorunluluğundadır. Ancak, UNICEF’in, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerde çocuklar arasındaki fırsat eşitliği ile ilgili yaptığı “Report Card 13-Çocuklar İçin Adalet” çalışmasında; 35 ülkede farklı ekonomik sınıflarda yer alan çocuklar arasında gelir, eğitim, sağlık ve yaşam memnuniyeti konularındaki eşitsizlikte 35 ülke arasında 34. Sıradadır.

Sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek, geleceğimizi sağlam ellere teslim edebilmek için, ülkemizde çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğine dikkat çekebilmek ve imzalamış olduğumuz sözleşmelerin uygulanmasında yaşanan eksikliklerin tespit edilerek giderilmesi zaruridir.

Dünya Çocuk Hakları Gününün, çocuklarımız için en güzel şartların oluşturulacağı bir yaşam alanı farkındalığının yaratılmasına vesile olmasını ümit ederim.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler