Macarlar Üsküdar'da

Macarlar Üsküdar'da

Macaristan'ın Kaposvár şehrinden Boğaz'ın incisi kardeş Üsküdar'a ziyarette bulundular.

Macar heyet, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'i makamında ziyaret etti.

Macaristan Başbakanı Orbán Viktor’un 2013 yılında Türkiye’yi ziyareti ile başlayan Üsküdar ve Kaposvár kardeş şehir ilişkisi bugün ortak kültürel proje çalışmaları ve etkinlikler boyutuna taşındı. Karşılıklı işbirliği, ekonomi, bilim ve eğitim alanlarında ilişkileri geliştirmek ve diyaloğun güçlendirilmesi amacıyla kardeşlik protokolü imzaladı

üsküdar-kap.-14...jpg

 Üsküdar'ın yükünü Kaposvár olarak paylaşmaya adayız

 Kaposvár Belediyesi Ekonomik Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Rita Uhrig, ''Kaposvár Megyei Jogú Város Belediye Başkanımız Szita Károly'un size selamını ve yollamış olduğu değerli mektubu getirdik. Szita Károly'un mektubunda belirttiği gibi, mümkün olduğu kadar fazla Türk şirketini Kaposvár'da görmekten memnuniyet duyacağız. Geçtiğimiz yıl Ankara'dan Kaposvár için çevre dostu doğal gaz ile çalışan ekonomik 40 adet MAN otobüs satın aldık. Şehrimizdeki tüm otobüsleri yenileyip, otobüs filomuzu genişletmek ve çeşitlendirmek istiyoruz. Üsküdar'ın işadamlarını Macaristan'a yatırım yapmaya davet ediyoruz. İstanbul'un incisi, boğazın gerdanlığı ve güven veren kardeş kentimiz Üsküdar'ın yükünü Kaposvár olarak paylaşmaya adayız. Üsküdar'ın ekonomik potansiyeli ve dinamizmi çok yüksek bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak isteriz'' dedi.

Yaşamaya değer; İyi ki Kaposvár var, İyi ki Üsküdar var!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ''Kardeş şehrimiz Macaristan'ın güzel kenti Kaposvár'dan bugün sizleri Üsküdar'ımızda misafir etmekten ve değerli dostum Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly'un selamını ve mektubunu getirmenizden mutluluk duyuyorum. Kaposvár'ı cazip yatırım teşvikleriyle çekici hale getiren Başkan Szita Károl çok yerinde ve doğru yapıyor. Kaposvár ziyaretimde gördüm, büyük ve kapsamlı bir kampüse sahip, içerisinde geyik ve yaban hayvanların yetiştirildiği üniversitenizi gezdim. Harika çok lezzetli geyik etlerinden yedik.

Üsküdar olarak çok güçlü bir kentiz. Belediye olarak, İstanbulluları ücretsiz boğaz turuna çıkarmak amacıyla  54 metre uzunluğunda  tur gemisi, yüzen kültür merkezi yaptırdık. Üsküdar Valide Sultan Gemisi Tuzla’da bir Türk firma tarafından  1,5 yılda  yapıldı. 54 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 3,5 metre yüksekliğe sahip.  Saatte  12 deniz mili yani 25 kilometre hızla gidebilen, kapalı ve açık o olmak üzere iki bölümü bulunuyor. Açık kısmında 320 ve kapalı kısmında 260 olmak üzere toplamda 580 kişi kapasiteye sahip. Tüm İstanbulluların faydalanabileceği gemimizin bugünki boğaz turluna sizi de davet ediyorum.

Bizim en başarılı, girişken ve çalışkan işadamımız Konsolos Osman Şahbaz Bey var, o da sizdedir. Macaristan'dadır.

Üsküdar'dan aziz dostum  Szita Károly'a selam iletin, gayretli ve samimi çalışmaları olumlu neticeler verecektir. Kendisini yeniden Üsküdar'a davet ediyorum. Yaşamaya değer, iyi ki Kaposvar var, iyi ki Üsküdar var'' dedi.

Üsküdar ve Kaposvár'ın ekonomisine katkı sağlamak için buradayım

Konsolos Osman Şahbaz, '' Kültür ve ekonomi diplomasini genişletmek ve geliştirmek adına önemli hizmetler veriyorsunuz. İki ülke arasında ticari ve kültürel işbirliğimizi geliştirirken, ortak tarihe sahip, birbirini tamamlayan iki kardeş kentin üçüncü ülkelerde birlikte birbirini tamamlayarak çalışmalar yapabiliriz. Ortak çalışmalarımız ve farklılıklarımız milli gelirlerimizin artmasına etki edecektir. Kardeş toplumlar arasındaki iletişim geçişleri de artıracaktır. 4.0 Sanayi, teknoloji ve bilgi iki millet arasındaki en önemli kilit taşıdır. Her zaman olduğu gibi her koşulda iki dost milletin gelişmesini ve potansiyeli büyük olan başarılı geleceğini destekliyoruz. Doğal ekolojisi, yeşili, sosyal alanları ve yaşanılabilirlik kalite kriterleri yüksek Kaposvár'a işadamlarımız gönül rahatlığı ile yatırım yapabilirler. Üsküdar ve Kaposvár'ın ekonomisine katkı sağlamak için buradayım'' dedi. 

Ziyarte, Kaposvár Belediyesi Ekonomik Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Rita Uhrig, Kaposvár Belediyesi Ulaşım ve Taşıma Daire Başkanı Veizer Jánosné, Kaposvár Belediyesi Kalkınma Politikası Sorumlusu Dr. Tamaskó Krisztina, Danışman Robertina Koch ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz katıldı.

Ziyarette Genel Müdürü Rita Uhrig, Kaposvár Belediye Başkanı Szita Károly'un Başkan Hilmi Türkmen ve Konsolos Osman Şahbaz'a yolladığı mektupları takdim etti.

Ziyaret akabinde Macar heyet beş yüze yakın ziyaretçi ile birlikte büyük bir hayranlıkla Valide Sultan gemisiyle boğaz turu yapıp bolca fotoğraf çekindiler.

Boğaz turu sonrasında, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz'ın Macar heyet onuruna Üsküdar Salacakta Filizler Köftecisinde verdiği yemeğe Başkan Danışmanı Ali Çiçek ve Kentur Genel Müdürü Murat Karapınar da katıldı ve yemeğin ardından heyet Üsküdar'dan ayrıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler