Menevşe: 'Tarıma Dayalı OSB Türkiye’ye örnek olacak..'

Menevşe: 'Tarıma Dayalı OSB Türkiye’ye örnek olacak..'

ATO Başkanı Atila Menevşe, Kasım ayı olağan Meclis toplantısında açıkladı: Menevşe: 'Tarıma Dayalı OSB Türkiye’ye örnek olacak..'

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’da tarımsal verimliliği ve geliri artıracak bir model oluşturmayı hedefleyen Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandığını bildirdi. Menevşe, “Türkiye’nin en büyük ve en iyi tarım OSB’sini Adana’da kuracağız. Bu proje Türkiye’ye örnek olacak” diye konuştu.

Adana Ticaret Odası’nın Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşen Kasım ayı Meclis toplantısı öncesinde, ATO Danışmanı Prof. Dr. Nejat Erk tarafından, “Türkiye Ekonomisinin 2017 Yılı Değerlendirmesi ve 2018’e Bakış” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Nejat Erk ATO Meclis üyelerine yönelik sunumunda, döviz kurlarının enflasyon ve uluslararası beklentiler nedeni ile yüksekliğini sürdürmesinin beklendiğini söyledi. Borçlanma ve kredi genişlemelerinin sektörleri ayakta tutarken, enflasyonun tek haneli rakamlara gerilemesini güçleştirdiğini iade eden Erk, “İhracatta katma değeri yüksek ürünlere dönüşümü sağlayamadığımızdan miktar artışları döviz gelirine yansımıyor. Dünya büyüme ortalamasının üstündeki büyüme itici güç, ancak inşaat ve ithalat ağırlıklı büyüme de sınırlara gelindi. Cari işlemler açığının 2018’de de korunması beklenirken, bir yandan da Türkiye’nin finansal risk katsayısının dikkatle izlenmesi gerekiyor. Bu beklentiler doğrultusunda işletmenizin ana stratejisini kontrol etmeniz son derecede önem taşıyor. Çünkü çoğu kez konjonktür iyileşse de sizin işiniz iyileşmeyebilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Nejat Erk’in sunumunun ardından geçilen ATO Meclis toplantısının açılış bölümünde konuşan Meclis Başkanı Tarkan Kulak da, “Katar Havayolları’nın 6 Kasım 2017 tarihinden itibaren başlattığı Adana-Doha arasındaki direkt uçuşları Katar pazarına girmek isteyen iş insanları için bir fırsat olarak değerlendirdiğini ifade etti. Kulak, “Bu uçuşlar haftanın 3 günü pazartesi-perşembe-cumartesi günleri karşılıklı olarak gerçekleştiriliyor. Seferlerin tamamen dolu olarak gerçekleştiğini öğrenmek sevincimi daha da artırdı. Türkiye’nin Katar’la turizm ve inşaat alanında da önemli işbirlikleri bulunmaktadır. Artık ilimizden Katar’a direkt uçuşlarda başladığına göre, iş dünyasının bu pazarı giderek daha yakından tanıyacağına ve yeni işbirliği olanaklarının yaratılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Odamızın Katar pazarının üyelerimize tanıtılması amacıyla en kısa sürede bir organizasyon gerçekleştirmek için çalışma içerisinde olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de ATO’nun geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Adana Ticaret Odası’nın üyelerine yeni iş olanakları sunulması, ulusal ve uluslararası alanda daha etkin şekilde yer almaları için çeşitli proje ve etkinlikler yaptığını, bu projeler arasında yer alan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması çalışmalarında somut adımlar atıldığını belirten Menevşe şunları söyledi:

“Gerek Meclisimizin gerekse üyelerimizin bu projemize verdiği güçlü destek sayesinde Tarıma Dayalı İhtisas OSB’mizin kuruluş çalışmalarını hızla tamamladık. Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve tüm Adana kamuoyu bu projeyi benimsedi ve sahip çıktı. Odamız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza başvurarak kuruluş onayını almış bulunmaktadır. Çünkü bu projeye Adana kadar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da inanıyor. Bakanlığımız projemizi çok önemsediğinden kendi alanındaki projeler içerisinde ilk sıraya koymuş bulunmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın OSB’lerden sorumlu daire başkanı, geçtiğimiz hafta ekibiyle birlikte Adana’daydı. Şimdi Bakanlık kendi etüd ve değerlendirme raporlarını tanzim ediyor. Biz de Bakanlığımızın bir an önce bu süreci tamamlamasını bekliyoruz. Türkiye’nin en büyük ve en iyi tarım OSB’sini şehrimizde kurarak, Adana ve Çukurova’nın geleneksel tarımını modernize etmek amacıyla çıktığımız bu yolda Türkiye’ye de örnek olacağız. Bu esnada biz de arazinin net sınırlarının belirlenmesi, 1/25.000’lik ve 1/5.000’lik planlar ile topografik haritaları hazırlatıyoruz. Mevcut projemizde 2 bin 853 dönüm alanımız mevcut. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, şu anda 230 yatırımcıdan 7500 dönüm ön talep aldık. Talebi karşılama noktasında OSB’mizin 3000 dönümlük bir genişleme alanı mevcut. Bu kısmın da dahil edilmesiyle hem talep karşılanacak, hem de Türkiye’nin en büyük ve en modern, ilk Tarıma Dayalı OSB’si Adana’da kurulmuş olacaktır.” 

 Toplantının, “Sektörel Sorunlar” bölümünde söz alan Meclis Üyesi Halil Avcı da, kamuda iş yapan müteahhitlerin, İhale Kanunu’ndaki mevcut yönetmelikler ve yasalarda bulunan bazı boşlukların farklı değerlendirilmesi yüzünden sorunlar yaşadığını söyledi. Avcı, “Başta teminatlar olmak üzere değişik maddelerde çelişkiler yaşanıyor. Oda olarak, yaşanan çelişkileri ayrıntılı bir şekilde belirleyerek çözümü için ilgili bakanlıklara görüş bildirmeliyiz” dedi.

Kentsel dönüşümle ilgili olarak geçtiğimiz ekim ayında yürürlüğe giren bir yönetmelikte yoruma açık maddeler bulunduğuna da işaret eden Avcı, “Adana Ticaret Odası olarak, Mimarlar Odası tarafından bu konuyla ilgili yürütülen düzenleme çalışmalarına destek sağlayarak, hem müteahhitlerin, hem de vatandaşlarımızın doğabilecek olan hak kayıplarının önlenmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler