Nidai Sevim: “Yadigâr-ı Güzîde İstanbul”

Nidai Sevim: “Yadigâr-ı Güzîde İstanbul”

“İstanbul’u anlatmaya kelimeler kifayet etmez.” derler. El-Hâk doğrudur. Nidai Sevim, bunun bilincinde olarak, karınca kararınca gezdiği, gördüğü mekânları, bir şekilde elde ettiği İstanbul’a dair bilgileri paylaşmaya devam ediyor.

Nidai Sevim: “Yadigâr-ı Güzîde İstanbul”

“İstanbul’u anlatmaya kelimeler kifayet etmez.” derler. El-Hâk doğrudur. Nidai Sevim, bunun bilincinde olarak, karınca kararınca gezdiği, gördüğü mekânları, bir şekilde elde ettiği İstanbul’a dair bilgileri paylaşmaya devam ediyor. “Yadigâr-ı Güzîde İstanbul” 2020'nin başında yayımlandı..

“İstanbul’u anlatmaya kelimeler kifayet etmez.” derler. El-Hâk doğrudur.

Nidai Sevim, bunun bilincinde olarak, karınca kararınca gezdiği, gördüğü mekânları, bir şekilde elde ettiği İstanbul’a dair bilgileri paylaşmaya devam ediyor.

Nidai Sevim, İstanbul yoğunluklu gezi mekân yazılarının altıncı istasyonunda. Çalışma, daha önceleri yayımlanan “Yer Gök Medeniyet”“Şehir ve Şuur” ile üç bölümden oluşan “Keşf-i İstanbul” serisinin devamı niteliğindedir.

“Yadigâr-ı Güzîde İstanbul”  istasyonunda da yine İstanbul’un pek bilinmeyen veya hakkında çok az malumat bulunan tarihî mekânlarını, şehirde iz bırakmış bazı şahsiyetlerini hatırlamaya ve hatırlatmaya çalışmış.

Nidai Sevim’in Akıl Fikir Yayınları’ndan çıkan “Yadigâr-ı Güzîde İstanbul” adlı eserinde; eşsiz manzarası ile görenleri büyüleyen Beyoğlu Cihangir Camii, Güzelce Kasım Paşa Camii, Mimar Sinan’ın pek bilinmeyen ve farklı bir mimari hüviyeti haiz olan Piyale Paşa Külliyesi; Kadırga semtinde, güzellikler meşheri diyebileceğimiz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve Küçük Ayasofya Külliyesi, İstanbul’un Kara Surları, Vezneciler, On sekiz Sekbanlar Şehitliği, Fatih semtimizde yer alan Mesnevîhane Camii, İstanbul’daki Buhara-Özbek Tekkeleri, Eyüp Sultan’da yine bir Mimar Sinan yadigârı Nişanca Mustafa Paşa Camii ve bir huzur vahası olan Ümmi Sinan Tekkesi mekân bağlamında kaleme alınan yazılardan bazılarıdır.

Günümüzde daha ziyade yalısı ile hatırlanan Mehmed Abud Efendi, sıra dışı hayat hikâyesi ile Darendeli İzzet Mehmed Paşa ise mezar taşları üzerinden biyografilerine yer verilen şahsiyetlerdendir.

Medeniyetler kavşağında kadim bir şehir Gaziantep ve Battal Gazi diyarı Malatya bu istasyonda, İstanbul dışında yer verilen şehirlerdir. Her zaman olduğu gibi bu çalışmada da hatıra ve deneme türünde iki tadımlık yazı bulunuyor.  

 

“Yadigâr-ı Güzîde İstanbul”

Nidai Sevim

Akıl Fikir Yayınları

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler