Osmanlı tokadı boks ile harmanlandı

Osmanlı tokadı boks ile harmanlandı

Osmanlı Oba Boksu, Osmanlı dövüş kültürüne özgü tekniklerin diğer dövüş sporu teknikleriyle harmanlanıp öğretilmesiyle tanınıyor.

DENİZLİ-Alaattin Doğru /Ercan Canbolat

Denizlili gençler, Osmanlı dövüş tekniklerini Osmanlı Oba Boksu ile yaşatıyor.

Denizli'de özellikle liseli gençlerin ilgi alanına girmeye başlayan bu spor dalı, Osmanlı dövüş kültürüne özgü tekniklerin diğer dövüş sporu teknikleriyle harmanlanıp öğretilmesiyle biliniyor.

Osmanlı Oba Boksu Denizli Temsilcisi Murat Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı dövüş geleneğinin Anadolu kültürüne uyumlu olarak diğer tüm spor dallarıyla beraber öğretilmesinin oba boksunun çıkış noktası olduğunu söyledi. 

Murat Güleç, "Osmanlı tokadı"nın bu boks dalının en ilgi çekici hareketleri arasında olduğunu belirterek, bunun yanında "elense", "tek dalış", "çift dalma", "çelme takma", "döner tekme", "alttan yan tekme" gibi bazı tekniklerin de olduğunu dile getirdi.

Bu spor dalını Denizli'deki gençler arasında yaygınlaştırmayı kendisine amaç edindiğine dikkati çeken Güleç, Osmanlı kültürünü ve İslam ahlakını gençlere aşılayıp, toplumda ruhsal ve fiziksel anlamda kendini geliştiren bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerininin altını çizdi.

14 ülkede yapılıyor

Kick Boks Milli Takım Antrenörü Talat Ayhan tarafından ortaya çıkarılarak, kurumsallaştırıldığı bildirilen Osmanlı Oba Boksu, özel kıyafetlerle gerçekleştiriliyor.

Boks kıyafetinin altındaki şalvar Osmanlı'yı, üstündeki cübbe ise İslam'ı temsil ediyor.

Orta hakem müsabaka başlamadan iki sporcuyu yanına çağırır. Sporcular birbirlerini "selamünaleyküm" diye selamladıktan sonra besmele çekerek müsabakaya başlar. Karşılaşma sonunda ise sporcular ellerini kalplerinin üzerine koyarak birbirinden helallik isteyip, müsabakayı sona erdirir.

Öte yandan, uluslararası federasyona bağlı olarak 14 ülkede bu spor dalında müsabakalar düzenlendiği bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler