Sedat Yılmaz

Sedat Yılmaz

Sadece oturduğumuz binalar mı tehlikeli?

Sadece oturduğumuz binalar mı tehlikeli?

Türkiye coğrafyasının yüzde 66'sını ilgilendiren deprem gerçeği ve değişen iklim koşulları, sadece oturduğumuz binaları değil, aynı zamanda şehirlerimizdeki yolları, köprüleri ve istinat duvarlarını da etkilemektedir. Bunun sonucunda ise çevre ve insan sağlığı için tehlikeli olabilmektedir.

Yaşadığımız çevreden kendimizi soyutlayamayacağımıza göre çevremizde olabilecek olumsuz olaylarda bizlerin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokabilmektedir. Özellikle şehirlerimizde bulunan ve en az 50 -60 yıl önce yapılmış olan köprüler, alt ve üst geçitler, istinat duvarları gibi yapılar günün şartlarına göre mutlaka incelenmeli ve gerekli tahkikatları yapılmalıdır.

Bir yapının sağlam ve güvenirliğinin sürdürülebilir olabilmesi için devamlı bakım ve onarımlarının yapılması önemlidir. Aynı zamanda günün koşullarına uygun şekilde yönetmeliklere, değişen iklim ve zemin koşullarına göre renovasyonun yapılması gerekmektedir.

Son zamanlarda sık sık istinat duvarlarının yıkımlarını görmekteyiz. Yıllar önce yapılan bu istinat duvarlarının nasıl bir teknikle ve hangi zemin yapısına göre yapıldığının mutlaka incelenmesi lazım. Çevresel değişiklikler, değişen zemin hareketleri aynı zamanda değişen iklim koşullarından kaynaklı doğal olaylar, bu tip yapılarda farklı hareketliliğe sebep olmakta ve yıkımlara sebebiyet vermektedir.

Sık sık karşılaştığımız aşırı yağış miktarları da zemin yapısında ve alt yapıda sorunlara neden olabilmektedir. Bazen bir yıllık yağış, çok kısa bir sürede olabilmekte doğal olarak da su baskınları, heyelanlar ve seller olmakta ve bu sebebiyetle can ve mal güvenliğimizi tehlikeye atabilmektedir.

Aynı şekilde şehirlerimizde bulunan alt ve üst araç geçitleri gibi yapılar da bakımsız bırakılırsa, büyük tehlikelere sebebiyet vermektedir. Yıllar içinde bakım ve kontrollerinin yapılmama nedeniyle taşıyıcı sistemleri zarar görmüş, demir donatıları açığa çıkmış, hatta betonlarında çatlamalar ve dökülmeler olan alt ve üst geçitlerle karşılaşıyoruz.

Günde binlerce aracın ve yayanın geçtiği bu tip yapılar da mutlaka kontrol edilmeli, incelemeler sonucunda güçlendirilmesi gerekmektedir. Güçlendirilme çalışması yeterli gelmezse, yıkımı gerçekleştirilerek yerine yenisi yapılmalıdır.

analizgazetesi.com.tr / yazının devamı..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sedat Yılmaz Arşivi