Sait Özdemir: Günümüzde artık ihtiyarlar değil gençler yalnız..

Sait Özdemir: Günümüzde artık ihtiyarlar değil gençler yalnız..

İngiltere de Manchester Üniversitesi ve BBC işbirliği ile yapılan “Yalnızlığın Anatomisi” çalışmasında 55 bin kişi ile yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; 16-24 yaş arası gençlerin yalnızlık oranı %40 ileri yaşlardaki bireylerde bu oran %27 olarak tespit

Günümüzde artık ihtiyarlar değil gençler yalnız..

Vaktiyle bir köye çok geç de olsa elektrik bağlanır. Bütün köylü bunun sevinciyle köy meydanında toplanarak ellerindeki tüm gaz lambalarını kırarlar. Ancak köyde elektrik kesintisi başlar. Tüm gaz lambalarında kırmış olan köylünün durumu daha da kötüdür artık.

Bu durumu okuyunca aklıma gençlerin yaşam destek ünitesi olarak gördükleri teknolojik alet ve edevatlar ellerinden alındığında, bitkisel hayata giren ve onsuz bir hayatı asla hayal bile edemeyen gençler aklıma geldi.

İngiltere de Manchester Üniversitesi ve BBC işbirliği ile yapılan “Yalnızlığın Anatomisi” çalışmasında 55 bin kişi ile yapılan çalışmanın sonuçlarına göre; 16-24 yaş arası gençlerin yalnızlık oranı %40 ileri yaşlardaki bireylerde bu oran %27 olarak tespit edilmiştir. Beklenen aslınla bunu tersidir. İnsanlar yaşlanınca yalnızlık oranı artmasıdır. Google şu anda insanları nasıl ikna edip kendime bağlı hale getirebilirim üzerine ikna laboratuvarı kurmuş. Geliştirdiği otoplayerlar la kişinin ilgi duyduğu şeyleri anahtar kelimelerle hemen önüne çıkarıyor. Kendi kendinize bende zaten bunu düşünüyordum diyorsunuz. Teknolojinin hızla gelişmesi sanal gerçeklikler evimizden çıkmadan her şeyimizi gerçekleştirmemiz ne kadar heyecan verici olursa olsun insanı sosyal hayattan izole ediyor, yalnızlığa itiyor.

Geçenlerde emekli olan bir amca ile konuşurken artık teknoloji gelişti maaş günü gelip bankada kuyruğa girmeye gerek kalmadı dediğimde evladım; biz arkadaşlarımızı görmek kim yaşıyor kim öldü haberdar olmak için bankaya geliyoruz dedi. Bana göre oldukça dikkat çekici bir açıklama idi.

Sonuç olarak sosyal bir varlık olan insan aşırı bir şekilde sanal izolasyon içerisine girdiğinde, yüz yüze olan iletişimi terk ettiğinde, hareketsiz bir yaşam sürdürdüğünde psikolojilerinin nasıl olacağını varın siz hayal edin. Günümüzdeki İntihar hızındaki artış sebeplerinden birinin de; gençlerdeki sanal izolasyonunun artması, psikolojik izolasyon, depresyon ve yalnızlıkla ile bir bağlantısının olduğu ifade edilmektedir. Bu durum intiharları tetiklemekte, dünya da her ay yüz bin kişinin intihar ettiği ifade edilmektedir. Son verilere göre intiharlar daha çok gençler arasında yaygın hale gelmeye başlıyor. Dünya sağlık örgütü bütün dünya parlamentolarına intiharı önleme projeleri gönderiyor.

Mutlu sağlıklı yüz yüze iletişimin çoğaldığı bir gün dileğimle

yazının devamı..

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler