Sedat Yılmaz: Uzayda "keyif" yarışı!

Sedat Yılmaz: Uzayda "keyif" yarışı!

Daha en basit çip krizini aşamayan dünya milyarderleri aralarındaki rekabeti uzaya taşıyormuş! Herhalde rekabet dedikleri olay; çölden gelen bedevilerin şehirlere yerleşip kule dikme yarışına benzer bir şey olsa gerek.

Keşke bahsedilen gerçeğe ulaştıran bir ilmi gelişme, bir buluş ve insanlığın yararına bir adım olsaydı. Ama görünen o ki bu düpe düz “keyif yarışı”… Çöl bedevileri de bugün altlarındaki milyon dolarlık araçlarla boş boş kum safarileri yapıyor… Ha gökyüzünde, ha kumda gezmişsin… Aynı şey değil mi?

İngiliz milyarder Richard Branson, şirketi Virgin Galactic tarafından geliştirilen araçla uzayda gezmiş ve diğer zenginlere nispet yapmış… Ne büyük başarı!

***

Branson uzaya gider de Elon Musk durur mu! Hemen kolları sıvamış… Şirketi SpaceX ile uzayda yolculuk çalışmalarına başlamış. O da kripto para pazarında yapamadığını gökyüzüne taşımak niyetindeymiş…

Tabii Amazon’un sahibi Jeff Bezos da aynı yolun yolcusu… Blue Origin adlı şirketini uzay yolculuğu için hazır hale getirmek için gecesini gündüzüne katmış!

Hani derler ya… “Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…”

8 milyar insanın 2,5 milyarı açlıkla, 2,5 milyarı yoksullukla, 2,5 milyarı zor şartlar altında yaşamaya çalışırken ve dünyada her 30 kişiden biri insani yardıma muhtaç iken adamlar sanki insanlıkla dalga geçiyor.

***

Jeff Bezos denilen kişi, geçmişte bir gazeteye verdiği beyanatta, “Yörüngede olacak 2 veya 3 milyon insan için yeni uzay otelleri, eğlence parkları ve zevk kolonileri inşa etmek istiyorum” demiş. Nitekim görünüyor ki, bay Bezos hayalini gerçekleştirmek için gün sayıyor.

Uzay yolculuğuna boşuna “keyif yarışı” dememişim. Yer üstünde yapamadığını atmosferin bilmem kaç kilometre üstünde icra et…

Tabii bir taşta bir kuş olmaz… Bir taşta 5 kuş vuracaksın ki, değsin! İşte bu sefihler, uzay yolculuklarını ucuz hale getirip kısa yoldan para çarpma ve çırpmada da baş rolü paylaşmak istiyor.

Bunları, bayramlarda insanları çoluk çocuk dönme dolaplara bindirip paracıklarını kapan panayır cambazlarına benzetsem yanlış söylemiş olmam!

***

Manzara ortada… Sahip oldukları sermayeler azımsanacak türden değil ama ‘fazla mal göz çıkarmaz’ diyerek kazancın dibine vuruyorlar.

Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un 206 milyar dolar kişisel serveti var. Elon Musk 177 milyar dolarla ikinci sırada. Uzay zevkini yaşayan Richard Branson 6,63 milyar dolar servetiyle dünyadaki 500 milyarder içinde 427’nci.

Şimdi 500 büyük zenginden geriye kaldı 497 milyarder… İnşallah onlar da keyif çılgınlığına düşüp yarısı aç ve yoksul gezen dünyayı unutmazlar. Ya da birileri gibi salgın üzerine salgın yükleyip “Kalan sağlar bizimle" demezler…

Hayat, gelecek, istikbal ve yapı taşımız toprakta, dünyada. Topraktan geldik toprağa gidiyoruz… Zirâ “ölüm” yokluk değil, her anımızdan ve kazandığımız her kuruştan hesaba çekilmenin başlangıcı ve gerçek uzay yolculuğunun “muhkem, en sağlam aracı.”

Bu vesileyle Kurban Bayramımız mübarek olsun.

yazının devamı..

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler