Şehrin kahramanları çinilerle tanıtılacak

Şehrin kahramanları çinilerle tanıtılacak

Kocaeli'de Orhan Gazi'den Osmanlı tarihinin ilk amirali Karamürsel Alp'e, Kartacalı komutan Hannibal'a kadar kentin tarihinde büyük önem taşıyan 25 ismin portresi, çinilere işlendi.

Şehrin kahramanları çinilerle tanıtılacak

Kocaeli'de Orhan Gazi'den Osmanlı tarihinin ilk amirali Karamürsel Alp'e, Kartacalı komutan Hannibal'a kadar kentin tarihinde büyük önem taşıyan 25 ismin portresi, çinilere işlendi.

KOCAELİ - Tahir Turan Eroğlu

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu ile Kocaeli Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında, kentin tarihinde büyük önem taşıyan 25 ismin portresine çinilerde yer verildi.

KOÜ Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Poyraz Gürson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Marmara Bölgesi tarihine mal olmuş, tarihi önemi bulunan, iz bırakan 25 önder ismi çinilere resmettiklerini belirterek, bu eserleri çeşitli sergilerle kamuoyunun beğenisine sunduklarını söyledi.

Kocaeli tarihinde önemli yeri olan Kara Fatma, Karamürsel Bey, Yahya Kaptan, Sırrı Paşa, Hannibal, Orhan Gazi ile Bizans ve Roma dönemlerinden zirve isimleri çinilere aktarmaya gayret ettiklerini vurgulayan Gürson, bu isimleri bir nevi gelecek nesillere tanıtmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"Kuşakların simge kişileri bilmesi önemli"

Gürson, çalışmanın Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile eş güdümlü yürüttükleri projelerden hareketle ortaya çıktığına değinerek, "İki sandık dolusu dokümanı inceleyerek Nikomedya'nın, İzmit'imizin tarihsel tüm fotoğraflarından, arşivinden isimleri belirledik. Çınar ağacının altında başka ağaç yetişmiyor. 'İstanbul Çınarı'nın altındayız ama burası İstanbul'dan da önce bir yerleşim yeri. Sanayi algısından ziyade burası ayrıca ören yeri. Karamürsel Bey... Osmanlı donanmasının bulunduğu bir bölgedeyiz. Tarihe mal olmuş simge kişilerin yeni kuşak tarafından da tanınması önemli." dedi.

Bölgede birçok Roma kalıntısının bulunduğunu, Osmanlı'dan bu yana donanma şehri olduğunu vurgulayan Gürson, üniversitenin İtalya'da bir merkezle öğrenci değişim anlaşması yaptığını, bu anlaşmayla tarihe damgasını vuran önemli şahsiyetlerin tanıtımını uluslararası alanda da yapabileceklerini kaydetti.

Gürson, şöyle devam etti:

"Genellikle Erasmus ya da Leonardo'yu, Mevlana'yı biliyoruz. Martini de böyle bir merkez, esas olarak Batı Karadeniz ve İpek Yolu üzerindeki tarihi ören yerlerinin turizme ve dünya mirasına kazandırılmasını önemsiyor. Bölgeye baktığımızda iki denizin birden bulunduğu, hem Marmara hem Karadeniz var. Hem dağı hem denizi var hem de bir sanayi şehri. 'Sanayi şehri' algısından ziyade İstanbul, Bursa gibi çok daha farklı özelliklerimizin ön plana çıkartılması gerektiğini düşünüyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler