Vicdan Konvoyu Kocaeli'de

Vicdan Konvoyu Kocaeli'de

Suriye'de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen "Vicdan Konvoyu" Kocaeli'ye ulaştı.

KOCAELİ

Suriye'de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak için düzenlenen "Vicdan Konvoyu" Kocaeli'ye ulaştı.

İlk durağı olan Kocaeli'nin İzmit ilçesine varan Vicdan Konvoyu, buradaki Uluslararası Fuar Merkezi'nde mola verdi. İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, mola veren konvoyun hareketi öncesi basın açıklaması yaptı.

Sönmez, 7 yıl önce Suriye'de savaş istemeyenlerin aylarca ölüme ve işkenceye rağmen ellerine silah almadan beklediklerini ama güçlerinin savaşı önlemeye yetmediğini söyledi.

Savaş istemeyenlerin yasaklı-yasaksız tüm metotlarla katledildiğini dile getiren Sönmez, "Bazen tek tek ikaz edildiler, bazen de topluca katledildiler. Zamanın insanları olarak, zamanın kadınları olarak, insanlık tarihinin çocuk katliamını canlı izleyen ve en çok çocuk katleden dönemine şahitlik ediyoruz maalesef." diye konuştu.

Sönmez, Suriye'de 15 bini çocuk 1 milyona yakın insanın katledildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En şanslıları muhacirlerdi belki de yaşama tutunmak adına. Hepimize yetecek kadar geniş yer yüzünde 1 metrekare veremedik onlara. Sınırlar kapatıldı Avrupa'da, bebekler denizlerde boğuldular. 400 binden fazla insan, sorgu merkezlerinde hapishanelerde alıkonuldu. 13 bin 104 insan bu dönemde, bu hapishanelerde hayatını kaybetti işkencelerden. Akıbetinden hiçbir şekilde haber alınamayan 76 bin insanı, 'kayıp' diye geçiyor haberler. 116'sı çocuk, 4 bin 219'u kadın kayıp insan. 13 bin 581 kadın tutuldu, 6 bin 736 kadın, yani bu konvoyu harekete geçirmemize gerekçe olan kadınlar, halen bu hapishanelerde işkence görüyorlar, tecavüze uğruyorlar. Suriye rejimi savaşın en başından itibaren Şebbiha adlı çetelerini de dahil ederek, kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullandı, kullanıyor. Bütün dünya seyrediyor. Kocaman kocaman uluslararası mekanizmalarımız var, uluslararası ceza mahkemelerimiz var ama bütün bunlar olurken hukuk sistemlerinin insanlığa karşı suç olarak tarif ettiği bu suçlar, tüm uluslararası mekanizmaların ve devletlerin gözü önünde işleniyor. Uluslararası hukuk, suçun işlenmesini önleyemiyor, suçlunun cezalandırılmasını, yargılamayı başaramıyor."

"Seni terk etmedik, terk etmeyeceğiz"

Sönmez, 6 bin 786 insanın işkenceye uğraşmış bedenlerinin dünya kamuoyuna yayıldığını belirterek, fotoğraflardaki çığlığın sınırları aştığını kaydetti.

Oradaki insanların çığlıklarını duyduklarını anlatan Sönmez, "Biz seni duyduk Suriyeli kardeşim, sizi duymamızı engellemek isteyenlerin tüm gürültüsüne rağmen, bomba seslerine rağmen, politik söylemlerin laf karmaşasına rağmen biz sizi duyduk. Acınızı hissediyoruz ve sevgili kardeşim sizin için geliyoruz. Dünyanın dört bir yanından dil, din, ırk fark etmeden, bir dünya kadın toplandık, insanlığın vicdanına doğru yola çıktık. Suriye hapishanelerinde beklenen vicdanın bu konvoyda olduğunu söylemek için yola çıktık." ifadelerini kullandı.

Sönmez, hayatını kaybeden, intihar etmeyi zorunlu olarak tercih eden kadınlar olduğunu dile getirerek, dünya sessiz kaldıkça oradaki insanların daha fazla üzüldüğünü kaydetti.

Dünya sessiz kaldıkça zalimlerin daha fazla cesaretlendiğini aktaran Sönmez, şöyle devam etti:

"Çok beklediğinizi biliyoruz, 'Nerede insanlık' dediğinizi duyuyoruz. Biz buradayız Suriyeli kardeşim, seni terk etmedik, terk etmeyeceğiz. Seni kurtarmak için yola çıkıyoruz, seni kurtarmanın, seni yaşatmanın bütün insanlığı yaşatmak, umudu yaşatmak ve yaşamı yaşatmak olduğunu biliyoruz. Buradayız, bir dünya kadın buradayız. Orada olduğunu dünyaya duyuracağız. Sizi kurtarana kadar, tüm karar vericileri rahatsız edeceğiz. Siz özgür olduğunuzda Suriyeli kardeşim, savaşları önlemek için birlikte çalışacağız. Siz özgür olduğunuzda kadınları kurtarmak için birlikte mücadele vereceğiz. Sizin ve bizim sesimizle buluşan Vicdan Konvoyu, duvarları yıkacak, şimdi zamanı biliyoruz. Konvoyumuza ve sesimize herkesi katarak, şimdi burada Kocaelili ve Kocaeli etrafındaki kadınlarımızı da katarak, size geliyoruz. Burada bir dünya kadın söz veriyoruz, sizden asla vazgeçmeyeceğiz."

Sönmez, 55 ülkeden kadınlarla bu konvoyu oluşturduklarına dikkati çekerek, mazlum coğrafyaların kadınları ve onlara ses verenlerle yola çıktıklarını sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından Kocaeli'den de 2 otobüsün katıldığı konvoy, Hatay'a gitmek üzere yola çıktı. Konvoyun Kocaeli, Sakarya, Ankara, Adana'daki katılımlarla 200 otobüsle Hatay'a ulaşması bekleniyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler