Zeytin Dalı Harekatı'nda 899 terörist etkisiz hale getirildi

Zeytin Dalı Harekatı'nda 899 terörist etkisiz hale getirildi

TSK, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının 899 olduğunu açıkladı.

Zeytin Dalı Harekatı'nda 899 terörist etkisiz hale getirildi

ANKARA

TSKZeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının 899 olduğunu açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan haftalık bilgilendirmede, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 20 Ocak saat 17.00'den itibaren "Zeytin Dalı Harekatı"nın başladığı hatırlatıldı.

Harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) terörle mücadeleye yönelik kararları ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinde yer alan "meşru müdafaa hakkı" çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği aktarılan bilgilendirmede, harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiği belirtildi. 

Aynı zamanda harekatın başlangıcından itibaren, harekat alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin de kesinlikle TSK unsurlarının hedefleri arasında bulunmadığı ifade edildi.

Hava Kuvvetleri tarafından, uluslararası hukuk ve anlaşmalarca  yasaklanmış mühimmatın kullanılmadığına dikkati çekilen bilgilendirmede, bu tür mühimmatın TSK envanterinde bulunmadığı, kara ateş destek vasıtalarının da aynı esaslarla hareket ettiği bilgisi verildi. 

Yapılan bilgilendirmeye göre, harekatın başlangıcından itibaren Hava Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait 538 hedef imha edildi. Harekat kapsamında, şu ana kadar bölgeden elde edilen bilgilere göre en az 899 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. 

Bilgilendirmede, terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda bugüne kadar TSK mensubu 13 askerin şehit olduğu, 57 askerin de yaralandığı bildirilerek, yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi. 

Hava harekatı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekatının planlandığı şekilde başarıyla devam ettiği belirtilerek, Zeytin Dalı Harekatı'nın bölgede barış ve istikrarı sağlamak üzere tüm teröristlere karşı, ahlaki değerler ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde azim ve kararlılıkla sürdürüldüğü ifade edildi. 

Teröristlere ait sığınak, barınak ve silah mevzileri imha edildi

Afrin'in kuzeydoğusundaki Şeyh Horoz bölgesinde, keşif ve gözetleme vasıtaları ile saldırı hazırlığında oldukları tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensuplarına yönelik saat 17.52'de hava harekatı düzenlendiği bildirildi.

Hava harekatında teröristlere ait sığınak, barınak ve silah mevzisi olarak kullanılan hedeflerin imha edildiği belirtildi. Harekata katılan uçakların emniyetle üslerine döndüğü kaydedildi.

Racu Dağı çevresi ateş altına alındı

Racu Dağı çevresinde terör örgütü PYD/PKK'ya ait sığınak, barınak ve mevzilere Fırtına obüsleri ve tanklarla aralıklarla atış yapılıyor.

Bombalanan alanlardan yükselen duman, Kilis'in sınır hattındaki Hisar köyünden de görülebiliyor.

Ayrıca bölgeden şiddetli patlama sesleri de duyuluyor.

PYD/PKK'ya ait hedefleri yoğun ateş altına aldı

TSK, Zeytin Dalı Harekatı sırasında 2 askerin şehit düştüğü, terör örgütünün işgali altındaki alanları havadan ve karadan vurdu. 

Sınırda konuşlu Fırtına obüsü, çok namlulu roketatar ve tanklar, Kilis-Hatay hudut hattındaki Darmık Dağı bölgesinde tespit edilen terör örgütü PYD/PKK'ya ait hedefleri yoğun ateş altına aldı.

Bombalanan alanlardaki terör hedefleri tam isabetle vuruldu.

Bu arada, bölgeden şiddetli çatışma sesleri duyulurken tank ve top atışlarının yapıldığı bölgeden yükselen dumanlar, Kilis'in sınır köylerinden izlendi.

Bölge, askeri araç gereç ve personelle takviye edilirken savaş uçakları ve helikopterler sınır hattında uçuş yaptı.

Genelkurmay: Bir tankımız isabet aldı

Genelkurmay Başkanlığından yapılan bilgilendirmede, şunlar kaydedildi:

"Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, bugün Afrin'in kuzeydoğusundaki Şeyh Horoz bölgesinde harekata katılan bir tankımız, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen saldırı neticesinde isabet almıştır. Gelişmeler takip edilmektedir."

Yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 8 bin 928 kişi yakalandı

Etkili hudut güvenliği ve hizmetleri kapsamında icra edilen denetim ve kontroller sonucunda ise sınırlardan yasa dışı geçiş yapmaya çalışan 8 bin 928 kişi yakalandı. 

 PKK/KCK'nın en önemli finans kaynaklarından olan kaçakçılık ve uyuşturucu ile mücadeleye yönelik hudut hattında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde 52 kilogram eroin, 63 kilogram uyuşturucu, 454 bin 232 paket kaçak sigara ve 10 kaçak cep telefonu ele geçirildi. 

Azim ve kararlılıkla icra edilen operasyonlarla PKK/KCK üzerinde oluşturulan baskı neticesinde örgütün serbest hareket etmesi ve eylem kabiliyeti kısıtlandı.

Fırat Kalkanı Harekatı 

Fırat Kalkanı Harekatı'nda, TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) yoğun ve kararlı mücadelesi sayesinde Azez ve Cerablus arasında bulunan 243 meskun mahal ve 2 bin 15 kilometrekarelik alan kontrol altına alındı.

Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama ve temizleme çalışmaları sürdürülürken PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru gerçekleştirdikleri saldırıları durdurmaya yönelik tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam ediliyor.

Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık veriliyor. Bölgede yürütülen normalleşme çalışmalarına katkı sağlanıyor.

İdlib Bölgesinde ise Astana görüşmeleri kapsamında ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak amacıyla, TSK birlikleri Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapıyor. 

Bu kapsamda 13 Ekim 2017'de 1 Numaralı Gözlem Noktası, 23 Ekim 2017'de  2 Numaralı Gözlem Noktası, 19 Kasım 2017'de ise 3 Numaralı Gözlem Noktası tesis edildi. Diğer gözlem noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiği bildirildi. 

TSK unsurları bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürüyor.

İdlib Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü faaliyetleri kapsamında, 30 Ocak'ta İdlib'in kuzeyinde intikal halindeki konvoya, bölücü terör örgütü mensubu silahlı teröristlerce bombalı araç ile yapılan saldırıda konvoyda görevli bir sivil görevli personel şehit oldu, bir asker ile bir sivil görevli personel de yaralandı. 

Haftalık bilgilendirmede, TSK'nin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hak ve menfaatlerini korumak, vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak amacıyla, milli birlik ve bölünmez bütünlüğü hedef alan başta FETÖ/PDY/PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelesini, yurt içi ve yurt dışında kesintisiz olarak, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar sürdürme azim ve kararlılığında olduğu kaydedildi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler