Büyük Dâvâ Adamları
Türkiye Milliyetçiler Derneği Başkanı Sait Bilgiç
1952’de milliyetçi dernekleri birleştirerek “Türkiye Milliyetçiler Derneği”ni kuran DP milletvekili Said Bilgiç de, önemli kitapların yazarı, Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak kültürümüze mührünü vuran Prof. Dr. Emin Bilgiç de, siyasette “Koca Reis” ünvanını alan eski Bakan Dr. Sadettin Bilgiç de dava adamıdır. Hatta bu çocukları yetiştiren baba da anılmaya değer.
Dava Adamı Baba
Bilgiç kardeşlerin babaları Sadık Efendi, müderris olup medreseler kapanıncaya kadar bu görevde kalmış, daha sonra 1930’da Şarkikaraağaç belediye başkanı seçilmiş, 1932-1939 arasında Isparta il genel meclis üyeliği yapmış, bu tarihte o günkü prosedüre göre müftü seçilmiş ve 27 Mayıs 1960 darbesine kadar bu görevde kalmıştır.
Sadık Efendi İstiklal harbi esnasında Kuvay-ı Milliyeciler saflarında yer almış, orduya asker sevkiyatı ve önderlik etmiştir. 1926 yılında,o tarihlerde ülke çapında faal olan Türk Ocakları Derneği’nin ilçelerinde şubesini açmış, 1932 yılında Halk Evleri kurulup bütün derneklerle birlikte Türk Ocağı da kanunla Halk Evleri bünyesinde birleştirilince, bir süre çalışmalarını bu çatı altında sürdürmüştür. Dava adamı babanın mücadele adamı ikinci oğlu Sait Bilgiç liseyi bitirdikten sonra, bir süre ilkokul öğretmenliği ve nahiye müdürlüğü gibi görevlerde bulunduktan sonra hukuk fakültesine girmiştir.
1944 Olayları’nda Sait Bilgiç
1944 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bazı öğretmenler Ateizm ve Komünizm propagandası yapmaktadır.
Nihal Atsız, Orhun dergisinde, arka arkaya Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e hitaben iki açık mektup yayınlıyor. Mektuplarda Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki komünist faaliyetler ihbar ediliyor ve Sabahattin Ali ile Falih Rıfkı Atay suçlanıyordu. Nihal Atsız,Mahkemeye verildi. Muhakeme günü gençler, mahkeme önünde bir gösteri yaptılar. Bunun üzerine gençler toplanarak hapsedildiler. Bunların içinde Alpaslan Türkeş de vardı. Tabutluklarda büyük işkencelere tabi tutuluyorlar. dayak, falakaya yatırmak, tırnaklarını çekmek, yüksek enerjili ışıkla beyinleri zonklatmak gibi işkenceler yapıldı. Bu esnada Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dernek başkanı Sait bilgiç göstericilere destek mahiyetinde Nihal Atsız’a bir telgıraf çeker. Muhakeme sürerken Hukuk Fakültesini bitirir. Hakim tayin edilir. Hakimliğinin ikinci haftasında tutuklanır. Yedi ay hapiste kalır ve sonra bütün göstericilerle beraber Sait Bilgiç de berat eder ve hakimliğe döner.
Türkiye Milliyetçiler Derneği Başkanlığı
Sait Bilgiç, bir müddet hâkimlik yaptıktan sonra istifa edip siyasete atıldı. 1950 seçimlerinde Isparta’dan milletvekili seçildi. O tarihte dini terimleri kullanmak yasak olduğu için dini faaliyetler, milliyetçilik adı altında sürdürülmektedir.
1952 yılında dört milliyetçi mukaddesatçı derneği birleştirilerek Milliyetçiler Federasyonu toplandı. Divan başkanlığını Sait Bilgiç yaptı. Alınan karar üzerine bütün dernekler kendilerini feshederek Türkiye Milliyetçiler Derneği’ni kurdular. Milliyetçilerin birleşmesi DP’deki masonları rahatsız etti. Basında aleyhte yazılar çıktı. Hüseyin Nihal Atsız dernekte bir konferans verdi diye öğretmenliğine son verildi. Türkiye Milliyetçiler Derneği ilk başkanlığını bir süre Haluk Karamağralı (benim sanat tarihi hocam) yaptı. Bir sene sonra genel başkanlığa Sait Bilgiç seçildi. Türk Milliyetçiler Derneği’nin resmi amacı tüzükte “Allah, vatan, soy, tarih, dil, an’ane, sanat, aile, ahlak, hürriyet ve milli mukaddesat esaslarına dayanan Türk milliyetçiliğini işlemek, Türk milliyetçiliğini meydana getiren unsurları muhafaza etmek” tarzında yazılıdır. Tüzükte "ALLAH" lafzı geçiyor diye derneğe kapatma davası açılır.
"1953 yılında Ahmet Emin Yalman, Malatya’da liseli bir öğrenci tarafından vuruldu. Sebepsiz yere Necip Fazıl Kısakürek, Osman Yüksel Serdengeçti ve Cevat Rifat Atilhan tutuklandılar. Bu uygulamanın yanlışlığını anlatan bir bildiriyi kaleme alan Milliyetçiler Derneği bütün şubeleri ile kapatıldı. Sait Bilgiç bunun yanlışlığını mecliste haykırdı ve Demokrat Parti’den ihraç edildi. Bir müddet sonra ismi geçen yazarlar beraat ettiler ve Sait Bilgiç Menderes’in ricası ile partiye döndü."
Milliyetçiler Derneği açıla kapana varlığını sürdürür. 1965-1970 arasında Milliyetçiler Derneği Konya Şubesi Başkanlığını bir süre, önce Kemal Yaman ve sonra ben (İrfan Küçükköy) yapmıştık. Mücadele Birliği Teşkilatını kurmazdan önce bildirilerimizi bu teşkilat adına neşrediyorduk.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.