Sait Özdemir

Sait Özdemir

Dünya Üç Gündür…

Dünya Üç Gündür…

Dünya Üç Gündür…

Abdulkadir-i Geylani Hazretleri diyor ki; “Dünya üç gündür: dün, bugün, yarın. Dün geçti, yarının geleceği belli değil; öyleyse bugünün kıymetini bil.” der.

Beklemek ve belirsizlik ortamı insanı geren, strese sokan, kızgınlığa sevk eden en önemli etkenlerden biridir. Elimizdeki zamanın bugünün kıymetini bilelim. Evlerimizde zorunlu istirahate çekilmeden önce dostlarımdan en çok duyduğum sözler evine eşine ve çocuklarına ayıracak zaman bulamadıkları ile ilgili şikâyetleri idi. Hocam inanır mısınız zaman yetmiyor 25 saate ihtiyaç duyduğumuz zamanlar oluyor derlerdi. Malum virüs tüm dünyayı etkileyince mecburiyetten eve kapanmak zorunda kalınca da eş ve çocuklarımızla nasıl bir zaman geçirebileceğimiz konusunda hazırlıksız yakalandık. Onlarla nasıl iletişim kuracağımız nasıl zaman geçirmemiz gerektiği konusunda hazırlıksız yakalandık. Daha önce zamanımızın yokluğundan dolayı yapamadığımızdan yakındığımız şeyleri bu defa da nasıl planlayıp uygulamaya geçireceğimiz konusunda bilgi sahibi değiliz.

Goethe, “Düşünmek kolay yapmak zordur ve insanın düşüncelerini hayata geçirmesi ise dünyanın en zor şeyidir.” der. Sizce ortalama bir baba çocukları ile sohbet etmek için haftada kaç dakika zamanını ayırır? Yıllar önce A.B.D de yapılan bir araştırmada babaların çocukları ile baş başa sohbet etmek için haftada yedi dakikalarını ayırdıkları ortaya çıkmış. Biz haftada ne kadar ayırıyoruz acaba; Eşiniz ve çocuklarınızla sohbet etmek önemli mi? Aynı araştırmada karı koca arasındaki iletişimde geçen süre sorgulanmış. Tahmin edebileceğiniz gibi bu sürede haftalık 27 dakika olarak ortaya çıkmış.

Birde kendimize soralım biz haftada kaç dakika veya saat eşimizle sohbet ediyoruz?

Çin imparatoru saray nazırını yanına çağırarak, saraya kadar uzanan yolun iki yanını sedir ağaçları ile kaplamasını buyurmuş. Nazır; “Ağaçların büyümesi için 300 yıl gerekir” diye karşı çıkınca, imparator” demek ki kaybedecek bir dakikamız bile yok “ demiş.

Şimdiye kadar iletişim için yeterince zamanımız olmadığından şikâyet ediyorduk, şimdi ise fazlası ile zamanımız var. Seneca hedefsiz bir planın boşa çıkacağından bahseder. İngiliz yazar C.Northcote Parkinson, “İş onu yapabilmek için ayırdığınız zaman kadar büyüktür” der.

Bunun için yapılacaklar listesi oluşturun. Günlük olarak sabah yataktan katlığınızdan itibaren yaptığınız hiçbir işi ertelemeyin. Sabah sanki işinize gidecekmiş gibi tıraşınızı olun, sporunuzu yapın, duşunuzu alın, kılık kıyafetlerinizi değiştirin, akşam yatmış olduğunuz kıyafetlerle evin içinde dolaşmayın. Öncelikle kendinize saygı gösterin. Her gün mutlaka maddi ve manevi olarak okuyabileceğiniz eserler başucunuzda olsun. Zamanı düzenleme konusunda Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa(s.a.v) uyguladığı şu üç prensibe uymaya gayret edelim.

Peygamberimiz Hz Muhammed Mustafa(s.a.v) işlerini günlere göre, haftalık vakitlere göre günlük programa tabi tutmuştur. Her işi belirli gün ve zaman dilimine ayırmıştır. Zamanı boş geçirmesi söz konusu değildir.

Son söz olarak kendi kendinize bugün maddi ve manevi kendim ve ailem için neler yaptım sorusunu sorarak günü kapatalım.

Kalın Sağlıcakla

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman&Aile Eğitimi Uzmanı

www.saitozdemir.net

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi