İnsan Yanıla Yanıla, Pehlivan Yenile Yenile
Selam ile… Sevgili okurlarımız, bu hafta sizlerle “İNSAN YANILA YANILA, PEHLİVAN YENİLE YENİLE” konulu sohbetimizi paylaşalım.
Güzel Kardeşler,
“Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim.” Öğrenmenin yolları ne güzel özetlenmiş değil mi? Canlar, birçok iş, yaparak öğrenilir. Mesela bendeniz, gerekli bilgileri üniversitede ama öğretmenliği derse girerek öğrendim. Siz de bisiklet sürmeyi düşe kalka öğrenmediniz mi?
Şiir ve Şirin Canlar,
Biliyor musunuz, her yazdığım şiiri dergiye göndermiyor, dergide çıkan her şiiri kitabıma almıyorum. Niye mi böyle yapıyorum? Aradan zaman geçince bazı şiirleri ben bile beğenmiyorum da ondan. Fakat beğenmediğim şiirler de görevini yapıyor. Nasıl mı? Onlar bana hâl diliyle, “Bir daha böyle şiirler yazma!” diyorlar.
İyi Niyetli Kardeşlerim,
Bir yönüyle “İnsan, noksandır.” Ne kadar dikkat edersek edelim, sık sık hata yaparız. Annenizin yaptığı bazı uyarıların daha sonra gerçek olduğuna şahit olmuşsunuzdur. Düşeceğinizi, hasta olacağınızı nasıl da bilirler? Bilirler; çünkü aynı yanlışı zamanında onlar da yapmıştır. Tecrübe, hayatta yapmış olduğumuz hatalardan ders almaktır, dersek yanlış olmaz sanırım.
Yarının Goncaları,
Yanlış yapmamaya gayret edelim; yapınca da yanlışta ısrar etmeyelim. Yaptığımız hatalardan ders çıkaralım. Bize karşı yapılan hataları da affedelim. Atalarımızın dediği gibi, “Hatasız dost arayan, dostsuz kalır.” Canlar, diyelim ki güreş sporuyla ilgileniyoruz. Rakibimiz müsabaka sırasında bir oyunla bizi yendi. Tecrübe kazanır da aynı oyunla bir daha yenilmezsek sırtımız yere gelir mi? Atalar boşuna söylememiş: “İnsan yanıla yanıla, pehlivan yenile yenile...” Bu arada, bizleri hata yapmaktan koruması için Yüce Mevlâ’mıza dua etmeyi de unutmayalım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.