İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

"Kimlerdi O Güzel İnsanlar" - 2 -

"Kimlerdi O Güzel İnsanlar" - 2 -

Mücadele Birliği Hareketi’nde

Trabzon’da İlkler

Ben (İrfan Küçükköy), 1972 sonrası,Genel Merkez görevlisi olarak Trabzon’a gittiğimde, Sorumlu olarak başkan genç sorumlu abi Halis Ölmez arkadaşımızı, her alanda işbirliği halinde çalışan Mustafa Tosun arkadaşımızı ve bir başka Lise öğretmeni arkadaşımızı gördüm. Üniversite’den bazı öğrenci gençlerin harekete müzahir olduklarını gördüm. Bu ilk gittiğimde bir mekanlarının olmadığını, evlerde yurtlarda kültür çalışmaları yapıyorlardı. Daha sonraki gittiklerimde de Ortahisar mahallesinde bir Kültür Derneği, bir kitabevi oluşturduklarını gördüğümü hatırlıyorum. Farklı zamanlardaki ziyaretlerimde görmüş olabilirim. Halis Ölmezlerin bekar evlerinde kaldım. Bir gittiğimde Halis Ölmez arkadaşımızın öğrencilerinin dönem ödevlerini gördüm. Öğrenciler’in hemen hepsi hocalarını çok seviyor olmalılar ki, ödevlerinin kapak sayfalarını türlü dekorlarla bezemişler, içeriğini Allah inancının tezahürünü anlatan teknolojik delilleri kaydederek, hocalarına sunmuşlar. Bunlardan bir kaçını hatıra olarak yanıma almıştım ve onlardan birini Aykut Edibali Abi’ye vermiştim. Oda inceleyerek çok beğendiğini ifade etmişti.

Ben bir seri görüşmeler turumda Ordu İline uğradıktan, Mahmut Özbay ve arkadaşları ile görüştükten sonra Giresun’a geçmiş, öğretmen (daha sonra Prof.) Ulvi… arkadaşımızın evinde bir gece kalıp, çalışmaları hakkında bilgi alıp, Trabzon’a geçmiş, bu ilde birkaç gün kalıp, Gümüşhane’ye öğretmen (daha sonra Prof.) Cafer Marangoz arkadaşımız ile buluşmuştum. Gümüşhane İmam Hatip Okulu müdürü benim İlahiyattan sınıf arkadaşım idi. Onu da ziyaret ettik. Teşkilat olarak çalışmalarımıza katılmıyordu ama bize yakındı. Bir akşam öğrenci faaliyetine katıldık. Cafer Marangoz arkadaşımızla esnaf ziyareti yapmıştık. Sonra oradan otobüsle Erzuruma geçtim. Orada birkaç gün kalıp teşkilat çalışmaları yakından görüp, İstanbul’a dönmüştüm. Bir defasında da Erzurumdan başlayıp, aynı şehirlere dönüş olarak, on günlük tur ile İstanbul’a dönmüştüm. Her iki turumda dabizim evde problemler çıkmış, çocuklarım küçüklerdi, sütleri tükenmiş, gece ortalarında sigortaları atmış, o tarihte evlerde telefon ne gezer, eşim bir surette komşulara hallettirmiş. Mehmet Çetin Abinin vefatından sonra genel sorumluluğu üstlendiğim için İstanbul’dan ayrılamaz oldum. Sadece Gazete çıkarmaya karar verip te illerdeki arkadaşlarımızdan para toplamaya çıktığımda İstanbul’dan uzun ayrılabildim. Çok daha fazla şehir dolaşmıştım. Sağolsun, arkadaşlarımız, daha doğrusu bütün teşkilatımız canla başla çalıştılar, turumuz tamamladığımda elimizde, gazete satın alacak paramız hazırdı. Bu bilgileri sırası gelince anti parantez sundum.

Aradan elli seneye yakın zaman geçmişti. Halis ölmez arkadaşımız Akademik çalışmaya yönelmiş ve Türkiye’de alanında akademik ünvanları aşarak şöhret sahibi bir Kimya Profeörü olmuştu. Ben, Prof. Dr. Halis Ölmez arkadaşımızdan kitap çalışmasi için yazı isteyince, aşağıdaki notları bana ulaştırdı. Trabzon’da Mücadele Birliği Hareketi’nde İlkler olarak aynen arz ediyorum. Allah razı olsun.

Trabzon’un, o tarihlerdeki çalışmaları ile ilgili bir bilgi daha arz edeyim. Trabzon bendini aşmış, esas metin yazıda gördüğünüz çevre illerdeki arkadaşlarımız il de irtibatı sürdürmüş, hatta onlara da rehberlik ve merkezlik yapmıştır.

“BAŞLANGIÇ DÖNEMİ (1970 -1984)

Prof. Dr. Halis Ölmez

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya-Fizik Bölümü ve İzmir Yüksek Öğretmen Okulu’ndan 1970 yılında mezun oldum. Çektiğim kura sonucu, aynı yılın Eylül ayında Kimya ve Fizik öğretmeni olarak Trabzon Lisesi’nde göreve başladım.

Trabzon Lisesi, yatılı ve gündüzlü öğrencileri bulunan tarihi öneme haiz önemli bir okuldu. Benden kısa bir süre önce Trabzon İlköğretmen Okulu’nda göreve başlayan sınıf arkadaşım Vahdettin Sevinç aracılığı ile Ortahisar Mahallesi’nde iki odalı bir eve yerleştim. Evden okula 15-20 dakikada yürüyerek ulaşabiliyordum. Okulun özellikle yatılı öğrencileri, seçilerek geldikleri için, zeki ve saygılı çocuklardı. Ben de 22 yaşında idim. bazıları benden yaşça daha büyüktüler ama daima saygılı idiler. Kısa zamanda intibak ettim.

Ailesi Trabzon’da bulunan Ankara’da Yüksek Eğitimde olan Ali Sabit Aksoy arkadaşımız Ankara’da yüksek öğrenimine devam ediyor ve fırsat buldukça Trabzon’a geliyordu. Ankara’da arkadaşlarla temasta olduğu için kolayca tanışmıştık. Zeki, dinamik, heyecanlı ve faal bir arkadaş edinmiştim. Babası Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Aksoy’un ve annesi Dr. Fatma Aksoy’un ilgi, yardım ve desteklerini gördük. Allah her ikisine de rahmet etsin, makamlarını âli eylesin.

Hareketimizden haberdar olan ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)’nde öğrenimine devam eden İsmail Tümay aracılığı ile KTÜ’de öğrenci olan Adanalı Rüstem Kuytul ve Hicabi Mutlu kardeşlerimizle irtibat kurduk. Hicabi Mutlu kardeşimiz 1987 yılında genç yaşta vefat etti. Allah rahmet eylesin. Bu arkadaşların gayretlerini ve katkılarını unutamam. 1971 yılından itibaren birlikte olduğumuz KTÜ öğrencileri Üzeyir Ülker, Hasan Mollaoğlu ve Nihat Evrensel sorumluluğu olan kardeşlerimizdi. Diğer arkadaşlarımızın da katkılarıyla faaliyetlerimiz Trabzon’da artarak devam etti.

Yahya Demeli, Süleyman Ersen ve diğer Trabzon Lisesi öğrencilerini de gururla anıyorum.

Trabzon’da muhafazakâr kişilerce bir binanın 2. katında açılmış bulunan Huzur Lokali’nde, 1972 yılında, ülkemizin ve milletimizin maruz kaldığı kültürel buhranlar konusunda vermiş olduğum konferans çok büyük katılımla gerçekleşti, ilgi ile karşılandı. Bir sinema salonu büyüklüğündeki bu mekân adım atacak yer kalmayacak şekilde dolmuştu.Bu ilk halka açık toplantımızdır. Bu tarihten sonra başka aktiviteler takip etmiştir.

Bu arada, İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulundan mezun olan Trabzonlu Mustafa Tosun ile Ersin Uzun da Trabzon Lisesi’nde öğretmenliğe başladılar.

Trabzon’da terzilik yapan Rahman Baki, ayakkabı üreticisi ve satıcısı İlyas Canoğlu, ayakkabı satıcısı Ali Yıldırım, Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü öğrencisi Hilmi Semerci, Av. Mahmut Kurtuldu (Allah rahmet eylesin), Trabzon Halk Eğitim Başkanı Halit Başkan bizlerle beraber oldular ve candan destek verdiler.

Vakfıkebir’den öğretmen Yunus Halis Mollaahmetoğlu, Rize’den öğretmen Mustafa Demir ve Gümüşhane’den öğretmen Fuat Çiçekli, öğretmen Cafer Marangoz (Sonradan Prof. Dr.) de düzenli olarak Trabzon’a ziyarete gelerek istişarelerde bulunuyorlardı.(Bir kısmını vicahen tanıdığım, bazılarını şehirlerinde evlerinde ziyaret ettiğim Mücadele Birliği Hareketi öncüleridir. İ.K.köy)

Trabzon’da 1971 yılında açmış olduğumuz “Basın Yayın Dağıtım ve Satış Bürosu”, yayınlarımızın satış ve dağıtımının yapıldığı bir irtibat mekânı idi. Daha sonra “Karadeniz Kültür Derneği” kuruldu. 1975 yılında, Ortahisar semtinde “Ortahisar Kitabevi” açıldı.1979 yılında ise “Karadeniz Eğitim ve Kültür Vakfı” faaliyete geçti.

Trabzon’un kültür ve sanat hayatı ile ilgili olarak 1977 ve 1978 yıllarında “Horon” isimli 2 sayı dergi çıkarıldı, Türkiye çapında dağıtım ve satışı gerçekleştirildi.

Yayın Bürosunda, Dernek binasında ve Vakıf’ta düzenli olarak sohbet, konferans ve çeşitli kültürel çalışmalar yapıldı, Üniversite hazırlık kursları verildi.

Bu faaliyetlere ek olarak Atapark Kültür Merkezi’nde (şimdiki Devlet Tiyatrosu binası) 1973 yılında Fetih Gecesi, Mehmet Akif’i Anma Gecesi, 1976 yılında Çanakkale ve Zaferler Gecesi ile Zeytinlik Camii’nde Mevlid programları düzenlendi.

1978 yılında Sümer Sineması’nda Başkan Aykut Edibali tarafından konferans verildi.

1974 yılında Trabzon Lisesi’nden ayrılarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü’ne asistan olarak atandım. Laboratuvar çalışmalarının yanı sıra yüksek lisans, doktora ve doçentlik çalışmalarımı gerçekleştirdim. 1984 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’ne geçtim.

Bu tarihten sonra Trabzon ve çevresi Mücadele Birliği Hareketi çalışmaları ile sorumlu olarak, arkadaşımız H. Yahya Demeli ilgilenmeye başladı ve halen de görevine devam etmektedir.

Prof. Dr. Halis Ölmez, Mart 2023”

**************

İsmi geçen geçmeyen, Mücadele Birliği Hareketine önderlik, rehberlik, üyelik eden, ilgi ve alaka gösteren bütün arkadaşlarımızdan, vefat edenlere Rabbimden rahmetler ve hayatta olanlara selametler diliyorum. Hepsinden Allah razı olsun.

İrfan Küçükköy

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Küçükköy Arşivi