Bestami Yazgan

Bestami Yazgan

Kitaplarla Dost Olmak

Kitaplarla Dost Olmak

Hayat Yolunda Gençlerle Baş Başa

Sevgili dostlar, bu hafta sizlerle “Kitaplarla Dost Olmak” konulu sohbetimi paylaşmak istedim.

Sevgili Arkadaşlar,
Dünya bir ağaç olsa çiçeği çocuklar olurdu. Bilgi bir ağaç olsa çiçeği ne olurdu? Evet, “kitap” dediğinizi duyar gibiyim. Hayatı bir çiçek bahçesine dönüştürmek istiyorsanız, bunun kitap dostluğuyla mümkün olduğunu bilirsiniz.

Can Kardeşler,
Beynimiz, bilgisayar gibi her şeyi kaydediyor. Bu kıymetli bir nimet... Bir an için bütün bildiklerimizin silindiğini düşünelim! Uzay boşluğunda kalmış gibi olmaz mıyız? Kitaplar da insanlığın hafızasıdır. Kitaptan ayrı kalan insanlık, hafızasını kaybeder. Okuduğumuz kitaplardaki ilginç bilgileri bir yere not etmeyi ihmal etmeyelim. Eskiler ne demişler: “Hafıza-i beşer, nisyan ile maluldür.” Yani insan hafızası unutabilir.

Yarının Büyükleri,
Günümüzde herkes farklı olmak veya fark edilmek istiyor. Onun için üstümüze başımıza dikkat ediyoruz. Ayna karşısında epeyce zaman geçirdiğimiz oluyor ama dedelerimize ve ninelerimize baktığımızda aynadaki güzelliklerin geçici olduğunu görüyoruz. Peki, kalıcı güzelliğe sahip olmanın bir yolu yok mu? Olmaz olur mu canım?

Aklımızı bilgiyle, kalbimizi sevgiyle süslersek yaşlanınca hatta vefat ettikten sonra bile güzel olabiliriz. Yunus Emre, Mevlânâ ve Mehmet Akif Ersoy eserleriyle yaşamıyor mu? Hem de bir milletin gönlünde… İnsanoğlu, yaratıldığından beri ölümsüzlüğün çaresini aramış ama bulamamıştır. Fakat insanoğlu yazıyı ve kitabı bularak bu yolda önemli bir adım atmıştır. Akıllı insanlar, akıllı olanların yolundan gider değil mi?

Gül Çocuklar,
Sizin için arkadaşlığın ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Arkadaşlarınız, sizi ihmal ettiğinde kırılır ve ilk gördüğünüz yerde onlara sitem edersiniz. Kitaplar öyle mi ya? Masadaki kitaba günlerce el sürmeseniz fakat bir gün sayfasını açsanız, “Nerde kalmıştık?” der gibi sizinle konuşmaya başlar. İçinde ne varsa paylaşır cömertçe. Çünkü kitaplar hiç küsmeyen dostlardır. Siz de bu kadar vefalı olan kitapları arkadaşlarınıza hediye ederek bir kitap kardeşliği oluşturabilirsiniz.
İnsan, bilgisinin ne kadar az olduğunu ancak yeni şeyler öğrenince anlıyor. Daha geçtiğimiz günlerde bir dergiden öğrendim. Neyi mi? Bizi erkek değil de dişi sivrisineklerin ısırdığını. Ne kadar çok öğreneceğimiz şeyler var, bir bilseniz!

Bilgi Çiçekleri,
Yüce Mevlâ’mız bile biz kullarıyla kitaplar vasıtasıyla konuşuyor. Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an bunun önemli örnekleri.
Burada bir şiirle nefeslenelim isterseniz.

Tarih olur coşarsın,
Zaman olur koşarsın,
Sayfalarda yaşarsın,
Benim güzel kitabım.

Asırlık görgü sende,
Taptaze bilgi sende,
Gül açar sevgi sende,
Benim güzel kitabım.

Peki, Mevlâ’mız ne buyuruyor bu konuda? “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Bilginin anahtarının kitaplarda saklı olduğunu da biz biliyoruz. Hâsılı kelam kitap, soylu bir araç; insan, soylu bir varlıktır. Bilgi çiçeğinin insanda açması bir başka güzel oluyor canım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bestami Yazgan Arşivi