Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli

Kurban şehit ebeveyni olmaya hazırlıktır..

Kurban şehit ebeveyni olmaya hazırlıktır..


 

Mustafa Yürekli, ?İbrahim milleti'nden ve ?Muhammed ümmeti'nden olmanın Allah'la dostluğun imtihanlarını verme çabası göstermek anlamına geldiğini hatırlatıyor.

Müslümanlar, İbrahim olup canlarını ortaya koyarak hakikatin sözcülüğünü yaparlar. Onun gibi Kurban keserek, oğullarının mücahit olduğunu, gazilik ve şehitlik durumlarına razı olacaklarını ifade ettiklerini belirtiyor.

Müslümanlar, Kurban Bayramı ve Hac ibadetinin şekli, anlamı ve ruhu üzerinde düşünmek zorundalar. Bu mübarek ibadetleri idrak ve ifada göstereceğimiz gayret, iman gücümüzü de geliştirecektir.

Müslümanlar, kendilerini tanımlarken, ?İbrahim milleti'nden ve ?Muhammed ümmeti'ndenim derler. ?İbrahim milleti'nden olmak, ?Tevhid inancı'na bağlanmak, doğru yol olarak gösterilen ?İslam dini'ne mensup olmak ve dünya hayatında ilim ve takvayla ?Allah ile dostluğu' amaçlamak anlamlarına gelir.

Hz.İbrahim (a.s.) Allâh'ın Halili (dostluk) makamına Kurban bayramında yükselmiştir. Kurban bayramının sırrı, Hz.İbrahim (a.s.) ile oğlu Hz.İsmail (a.s.)'ın başından geçen, ?Allah ile dostluk' imtihanlarının hikmet dolu hatıralarında gizlidir. Bu günlerde ifa edilen ?Hacc' ibadetinde de Hz.İbrahim (a.s.) ile oğlu Hz.İsmail (a.s.)'ın Cenab-ı Hakk'ın emrine göstermiş oldukları teslimiyet hallerinden bir kısmı, Müslümanlara birer ibadet rüknü olarak farz kılınmıştır ve sırlarına erişilmesi murat edilmiştir. Dolayısıyla Hz.Muhammed (s.a.v.)'in ümmetine de Kurbanın ve Hacc'ın sırlarının lütfedildiği mübarek bir bayramdır.

?Kurban' kelimesi, ?yaklaşmak' ve ?Allah'a yakınlık sağlamaya vesile kılınan şey' anlamındaki ?takarrub' kelimesinden türetilmiştir. Cenab-ı Hak, yakınlığına erebilmemiz ve kendisiyle ?dostluk' iklimine kabul edilmemiz için, biz kullarından adeta ?kurbanlar' istiyor; canımızla, malımızla, bütün imkanlarımızla ?fedakarlık'ta bulunarak, yüce dostluğuna bu imkanları vesile kılmamızı arzu ediyor.

Hz.İbrahim (a.s.) ?Halilullah, Allah ile dostluk' makamına kolay ulaşmadı. Pek çok şeyle imtihan edildi.

Hz.İbrahim (a.s.) malıyla imtihan edildi; cömertçe infakta bulunduğu için ?Halil İbrahim bereketi'ne mazhar oldu. Malı Allah yolunda harcamak, Allah'la dostluğun anahtarı oldu böylece.

Hz.İbrahim (a.s.) sonra da canıyla imtihan edildi; Allah için canını çekinmeden ortaya koydu; Cenâb-ı Hak ona ateşi serin ve selâmet kıldı, gülistana döndürdü. Allah'ın dostluk imtihanını yoluna can koyarak kazanmanın en güzel örneğiydi bu. Dönemin zalim kralı Nemrut'un karşısında hakikatin sözcüsü olmak, canı pahasına tevhit inancını savunmak, şehitlik Allah'la dostluğun anahtarlarından biri oldu..

En sonunda Hz.İbrahim (a.s.) kendisinin devam eden parçası, oğlu Hz.İsmail (a.s.) ile imtihan edildi. Evladını Allah'a kurban edeceği anda, imtihanı kazandığına dair ilahi müjde geldi.

Hz.İbrahim'e (a.s.) verilen sözkonusu imtihanı kazandığı müjdesi, Kur'an-ı Kerim'de de açıkça belirtilir: ?Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin. Biz ihsan sahiplerini böyle mükafatlandırırız. Bu, gerçekten, çok açık bir imtihandır!? diye seslendik. Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik. Geriden gelecekler arasında ona (iyi bir nam) bıraktık: ?İbrahim'e selâm!? dedik. Biz ihsan sahiplerini böyle mükafatlandırırız.?[1]

Hz.İbrahim (a.s.) oğlunu Allah yolunda ölüme göndermeyi, evladın şehadetine sabretmeyi Allah'la dostluğun anahtarı haline getirdi.. Kolay mı evladını savaşa göndermek? Hangi baba oğlunun ölümünü hayal edebilir? Şehitlerin de anneleri ve babaları var. Müslümanlıkta,evlat acısı, şehitlerin anne ve babalarının sabrı Allah'la dostluğun anahtarı haline gelir.

Kurban bayramı, merhamet, fedakârlık, tevekkül ve teslimiyet taliminin yapıldığı bir mevsimdir. Kurban bayramında, her türlü fedakarlığın ahlaki ve metafizik temelleri atılır.

Kurban bayramı, cihat ibadetinin en iyi anlaşıldığı bir ibadettir. Cihat, canı ve malı Allah yolunda harcamaktır çünkü. Allah yolunda savaşmak ve oğlunu da savaşa göndermek, anne ve baba olarak oğullarının gazi ve şehitlik durumlarına razı olmak ve sabretmek, Allah'la dostluğun anahtarını kazanmak amacıyla Kurban kesiyoruz. Dolayısıyla Kurban kesmek, mücahit ya da mücahit babası olduğunu tasdik ve ikrardır; gazi ya da şehit annesi ve babası olmaya hazırlıktır.

Müslümanlar, İbrahim olup canlarını ortaya koyarak hakikatin sözcülüğünü yaparlar. Onun gibi Kurban keserek, oğullarının mücahit olduğunu, gazilik ve şehitlik durumlarına razı olacaklarını ifade ederler..Allah için cihat etmeye niyet etmeden kurban kesmek ne büyük aymazlıktır..

Kurban bayramında, Hz.İbrahim (a.s.)'ın Cenâb-ı Hak'la dostluk hususunda tabi tutulduğu bu ilahi imtihanları özellikle hatırlamak gerekir. Allah'ın dostlarını seçtiği bu imtihanları vermek için durumumuzu gözden geçirmek ve sorumluluklarımızı hatırlayıp yerine getirmek zorundayız.


[1] es-Sâffât Suresi, Ayet: 104-110.

Mustafa Yürekli - Haber 7

mustafayurekli@gmail.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Yürekli Arşivi