Osman Gazi'nin salıncağının asıldığı ağaç?

Osman Gazi'nin salıncağının asıldığı ağaç?

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin salıncağının asıldığına inanılan 1200 yıllık ''Mızık Çamı'',...

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde bulunan ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin salıncağının asıldığına inanılan 1200 yıllık ''Mızık Çamı'', 22 yıldır koruma altında bulunuyor.

Domaniç Belediye Başkanı Yakup Yardımcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Domur köyü yakınında yer alan karaçam türündeki ''Mızık Çamı''nın 1980 yılında hayati fonksiyonlarını tamamen yitirdiğini, 1988'de ise esen şiddetli rüzgar sonucu yıkıldığını bildirdi.

Daha sonra çürüme belirtileri gözlenen ağacın verniklenerek koruma altına alındığını anımsatan Yardımcı, üzeri çatıyla kapatılan çamın 1200 yaşında olduğunun belirlendiğini söyledi.

Yardımcı, çamın Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce 1988'de ''Anıt ağaç'' niteliğiyle tescil edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi'nin bebekliğinde, ninesi Hayme Ana tarafından dallarına salıncak kurularak sallandığı rivayet edilen ağaç, Osmanlı'nın doğuşuna tanıklık etmesi nedeniyle mızık veya beşik çamı diye adlandırılmıştır. Yöre halkı tarafından kutsal sayılan bu ağaç, 11 metrelik boyu, çevresinin 4.70 metre ve ahtapotu andıran yaygın kolları ile insanları hayrete düşüren haşmetli görüntüsünün yanı sıra oldukça ilginç kıvrımları ve doğa harikası estetik görüntülerle bezendiği şekliyle görenlerin hayal gücünü aşıyor. Bu ağaç aynı zamanda geçmişten günümüze bir köprü görevi görüyor.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler