Şair ve çok yönlü Yazar Osman Karataş
Mücadele Birliği Hareketi'nde
Şair ve çok yönlü Yazar Osman Karataş
(1969 yılında Osman Karataş'ı tanıdığımda Adana İmam Hatip Okulu lise bölümü öğrencisi idi. Yaşı on yedi idi. Yaşı arkadaşları ile aynı olsa bile cüssesi, Adana'dan gelenlerin en küçüğü gibi idi. Osman Karataş'ı daha Sonra Erzurum'a gittiklerimde de gördüm. Kendisini hiç göstermeyen bir arkadaş olarak biliyordum. Ben Teşkilat çalışmalarından 1979'da uzak bırakıldım. 1979 yılından bu yana da gerçekten çok zaman geçti. Kitaplar yazdığını biliyordum ama, bu kadar çok kitap yazıp yayımlayacağı aklıma gelmezdi. Sözü ona bırakalım. İrfan Küçükköy)
Kendi Kaleminden Osman Karataş
1952 yılında Hatay’ın Erzin ilçesinin Gökdere köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, İmam Hatip Lisesi’ni Adana’da, Yüksek İslam Enstitüsü’nü de Erzurum’da 1975 yılında bitirdi.
Aynı yıl Gümüşhane İmam Hatip Lisesi’nde öğretmenliğe başladı. Daha sonra Osmaniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenliği ve idarecilik görevinde bulundu. Ağustos 2004’te Osmaniye Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi’nden emekliye ayrıldı. Evli ve beş çocuk babasıdır.
Pek çok takdir ve teşekkür ödülüne sahip olan Osman Karataş, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Osmaniye Aktif Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Eğitim Bilim ve Kültür Vakfı üyesidir; Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği (İLESAM) Osmaniye temsilcisidir.
Mücadele Hareketiyle Tanışmam ve Devamı
Mücadele hareketi Konya’da başlamış, Neçmeddin Erişen’in de Adana’lı olması nedeniyle Konya’da yakılan bu kıvılcımın Adana’ya yansıması çok zaman almamıştı. Bizler de Adana İmam-Hatip Lisesi öğrencileri olduğumuz için, yaz tatilinde Konya’ya gitmiştik. Orada Mustafa Kapçı Arapça kursu veriyordu, Mevlüt Baltacı da kültür çalışmaları yaptırıyordu. Ömer Nesefi’nin akaidini de
Akide konularını işlerken kaynak olarak kullanılıyoru; daha sonra bu, kitap haline getirilip kitap halinde yayınlandı. Aynı zamanda kominizm, siyonizm konularında da bilgi veriliyordu. Rahmetli Neçmeddin abi o zaman Konya’da en heyacanlı konuşmalarıyla insanları ikaz ediyordu.
Daha sonra Erzurum Yüksek İslam Enstitüsü’nü kazanınca mücadelemizi Erzurum’a taşıdık. Önce derneğimiz yoktu, parklarda Yeniden Millî Mücadele’nin başmakalesini okuyorduk. Daha sonra Ateş Palas otelinden bir oda kiraladık, çalışmaları orada yapmaya başladık. Erol Altaca, Erhan Karazlı, Süreyya Polat gibi aslen Erzurum’lu olup İstanbul’da okuyan arkadaşlarla Miliyetçi Kültür birliğini kurduk.
İlkin arkadaşların çoğunluğu Adana İmam –Hatip Lise’si mezunu idi: Mustafa Arıcı, Ahmet Bulut, Ahmet özer, Ramazan Çortul, İlyas Çelebi ve rahmetli Reşit Çakırtaş gibi. Daha sonra Türiyemizin farklı yerlerinden arkadaşlarınız gelmeye başladı. Memiş Kaya, Mehmet Ali Çelik, Mehmet Mertli Karalar, Rahmetli Yusuf Ziya Özkan ve Hamdi Kalyoncu gibi.
Hepimiz de öğrenci değildik. Doktorlarımız: Ahmet Özçalışkani, Tahsin Öztürk, Öğretmenlerimiz: Mehmet Çetiner, Cafer Marangoz, H. İbrahim Cansevdi, Süleyman Şişman, Mehmet Yıldırım.
O zaman çıkan Y. Milî Mücadele, Pınar, Gerçek dergilerini okuyor yollarda bağırarak, iş yerlerini dolanarak satıyorduk. Anadoludan akın akın tanıdıklar Erzurum Atatürk üniversitesine gelmeye başladılar.
Okulumuzun müdürü M. Cevat Akşid bizi disipline sevk etti; niçin yolda sokakta dergi satıyorsunuz diye. Herhalde bana başkanları olduğum için bir sene okuldan uzaklaştırma cezası verdi, diğer arkadaşlara da bir ay, bir hafta gibi değişik cezalar verdi. Ben boşta kalınca Aziziye kitapevini açtık. Paramız yoktu, bayramlarda yolda bayram şekeri, kartpostal sattık, gelir olsun diye kendim için daha önce aldığım kitaplarımı raflara koyarak sattık. Hiç unutmam o zaman en çok gençler rahmetli Cüneyt Arkın’ın resimlerini alırlardı.
İstanbul’daki Erzurumlular derneğiyle Aziziye dergisinin ilk sayısını çıkardık ve senede bir sayı olarak çıkarıyorduk, onu da 12 Mart Erzurum’un kurtuluşuna denk getiriyor, Rus ve Ermeni zülmünü anlatan yazılar koyuyorduk. Ben ilk röportajımı, rahmetli terzi Hatem usta ile Erzurumda Ermeni işgaliyle ilgili yaptım. Havuz başındaki Halk Eğitim salonunda her sene biz, teşkilat olarak Şehrin Kurtuluşunu kutlar, piyesler oynar, ateşli konuşmalar yapardık.
Rahmetli Hamdi Kalyoncu’nun Erzurum’a öğrenci olarak gelmesi mücadelemize güç kattı. Bir ara Hamdi Bey ayrıldı, onun yerine Konya’dan Mustafa Avcı geldi ve Hamdi bey bir müddet sonra bize geri döndü. Daha da güçlendik, Dadaş Öğrenci Yurdunu açtık. Yeni yeni dernekler kurduk. Şükrü Ünal, mahalli gazetelerde ve günlük Bayrak gazetesinde “Âşik Siyasi” başlığı altında yazılar yazardı. Ben o zamaş şiir ve hikâye denemeleri yapardım ama kimseye göstermeye cesaret edemezdim. Sonra piyes vr şiir kitapları yazmaya başladım ve yayınladım.
O seneler sağcısı da solcusu da çok kitap okurlardı. Birgün ülkücü, sevdiğim bir arkadaş Aziziye kitapevine geldi, çay ismarladım sohbet koyulaştı. Anda (Ana Dağıtım)’dan gelen yeni kitapları tanıttım. Bana şöyle dedi: “Osman Bey, Türkiye’de en çok kitap okuyan grup sizsiziniz/Mücadeleciler, ondan sonra biziz/Ülkücüler, ondan sonra da Akıncılardır”
Teşekkür ettim, biraz kitap alıp gitti.
Biraz sonra okulumuzdan Akıncılardan biri geldi, onunla da biraz sohbet ettikten sonra yeni gelen kitapları gösterdim, inceledi, sonra bana şöyle dedi: “Osman kardeş, en çok kitap okuyan sizlersiniz, sonra bizleriz sonra da ülkücüler”, demesin mi?
İçimden dedim ki, “her iki arkadaş da birbirlerinden habersiz mücadelecileri kitap okumada birinci seçtiler”. O zaman üstünlük kültürdeydi. Kitapevimiz çok küçüktü ama gönlümüz genişti ve ben küçük küçük tabureler yaptırmıştım, çünkü sandalye sığmıyordu.
Bu ara ben okuldan mezun oldum, tayinim Gümüşhane Merkez İmam- Hatip Lisesi’ne çıktı, dört sene de orada mücadelemizi sürdürdük. Burada rahmeti Yahya Ezber, Fuat Çiçekli, Sabri Şenel gibi arkadaşlarımız oluştu ve diğerleriyle kültürel faaliyetler yürüttük, dernek kurduk, kitaplar getirtip dernekte sattık. Kaba köyün, köy evinde piyesler oynadık konuşmalar yaptık. Trabzon’da Halis Ölmez, Yahya Demeli gibi gönüldaşlarımızla irtibat halinde çok güzel çalışmalar yaptık.
Dört sene dolunca tayinimi istedim, Osmaniye’ye geldim ve buradaki çalışan arkadaşlara omuz vedim. Öğrenci yurdu yaptık, yazdığım piyesleri oynadık, art arda kitaplar yayınladım.
Bizlerin yetişmesinde emeği geçen tüm kardeşlerimizden ve Müslümanlardan Allah razı olsun, ölenlere rahmet, kalanlara hayırlı ömürler nasip eylesin. Benim üzerimde hakkı olan arkadaşlardan helallık diliyorum, kimlerin üzerinde de hakkım varsa helal ediyorum. Köprülerin altından çok sular aktı. Ben mücadelemi Osmaniye’den tüm dünyaya ulaştırmak için yeni yeni kitaplar yazarak mücadeleme devam ettirmek istiyorum. İşte o kitaplarım:
MÜCADELE BİRLİĞİ HAREKETİNDE
YAYIMLANAN ESERLERİ
1.Altın Kalpli Türkler (Piyes) 4. Baskı.
2.Bir Şişecik (Piyes) 3. Baskı.
3.Haç Hilâl’e Saldırdı (Piyes) 2. Baskı.
4.Çanakkale Geçilmez (Piyes) 3. Baskı.
5.Yürü Sultan Selim (Piyes) 2. Baskı.
6.Zafer Müjdecileri (Piyes) 2. Baskı.
7.Mehmet Akif ve Oyun İçinde Oyun (Piyes) 1. Baskı.
8.Tamburi’nin Papuçları-Ne Salâk Ne Asalak (Piyes) 3. Baskı.
9.Turan’da İslam Güneşi (Piyes) 2. Baskı.
10.Zafer Düğünü (Roman) 2. Baskı.
11.Türkiye’den ve Dünya’dan A’dan Z’ye Atasözü Sözün Özü (Derleme) 2. Baskı.
12.Türkiye’den ve Dünya’dan Zamanın Eskitemediği En İbretli Hikâyeler (Şiirler/1) 2. Baskı.
13.Türkiye’den ve Dünya’dan Zamanın Eskitemediği En Güzel Hikâyeler (Şiirler/2) 1. Baskı.
14. Türkiye’den ve Dünya’dan Zamanın Eskitemediği En Güzel Hikâyeler (Şiirler/3) 1. Baskı.
15.Hz. Âdem (A.S)’dan Hz. Muhammed (S.A.V)’e Her Devrin En Güzel Örnekleri ALLAH ELÇİLERİ, 1. Baskı.
16.Allah Elçisi Hz. Muhammed (S.A.V) 1. Baskı.
17.Okullar İçin En Güzel Skeçler ve Piyesler 2. Baskı.
18.Kurtuluş Tiyatroları, 1. Baskı (Osman Karataş-Veli Aba-Ömer Tuğrul Kara).
19.Girdap (Roman) 2. Baskı.
20.Bir İntikam Uğruna (Hikâyeler) 1. Baskı.
21.Yazmak İsteyenlere Altın Kurallar 1. Baskı.
22.Şiir Defterim 1. Baskı.
23.A’dan Z’ye En İbretli Olaylar ve Fıkralar 1. Baskı.
24.Dinî Piyesler (Yeryüzü Yıldızları /Habeşistana Hicret, Medine’nin Gülleri ve Eğilmeyen Adam/İmam-ı Azam) 1. Baskı.
25.En Güzelinden Bir Demet Hikâye 1. Baskı.
26.Kan 1. Baskı.
27.Kaynaklarına Göre İslam-Tasavvuf Çatışması 2. Baskı.
28.İslam Âleminin Kadim Sorunsalı: Uydurma Hadisler ve Tasavvuf 1. Baskı.
29.Çıkış Yolu. 1. Baskı.
Allah, kardeşlerimizin yolunu açık eylesin, kalan ömürlerini iyi değerlendirmeyi nasip eylesin. Âmim.
,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.