Sait Özdemir: Azim Mücadele Ve Başarı

Sait Özdemir: Azim Mücadele Ve Başarı

Balık burada bizlere de çok önemli mesajlar vermektedir. Balık bu bekleme esnasında yem alma işlemini durduruyor. Balık aç karına tüm enerjisini sarf ederek akarsuyun tersine gidiyor.

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı sulara göç eder.İnci kefali dünyada sadece Van Gölü Havzası'nda yaşar.

Bu balık, gölde yaşamasına rağmen ilkbaharda büyük sürüler halinde akarsulara göç eder.

Van Gölü'nün tuzlu, sodalı suyu inci kefalinin üremesine imkan vermediği için inci kefalleri gölün  su sıcaklığı ilkbaharda,  12-13 santigrat dereceye ulaştığında adeta bütün gölü boşaltıyor ve derelere akın ediyorlar. Yumurtlamak, neslini devam ettirmek için akıntının tersine gidiyor. İlahi bir emirle neslini devam ettirmek için kaynağa doğru gidiyorlar. Biliyor ki kaynak güvenlidir, temizdir. Kaynakta insanlar yoktur. Kaynağa yumurtalarını bırakırsa en güzel şekilde orada yavrularlar. Böylece inci kefalleri nesillerini devam ettirmeye çalışıyorlar.

Göç sırasında gölden çıkıp hemen derelere girmiyorlar. Balıklar dere ağzında bir müddet bekliyorlar. Bunun nedeni ise balığın, tuzlu sudan tatlı suya birden bire geçmesi onun ölümüne neden  olmasıdır. Balık bu bekleme sırasında tuz iyot dengesini sağladıktan sonra dereye geçer.

Balık burada bizlere de çok önemli mesajlar vermektedir. Balık bu bekleme esnasında yem alma işlemini durduruyor. Balık aç karına tüm enerjisini sarf ederek akarsuyun tersine gidiyor.

Burada sadece güçlük suyun tersine gitmek değil. Doğal ortamlarda çok zaman engeller var.

Sadece akıntıyla değil, kayalıklarla da mücadele ederler. Kayalıkların üzerinden zıplayarak ilerlerler. Bu nedenle "uçan balık" olarak da bilinir.

Bu yol üzerinde 70-80 santimetre yüksekliğinde bir mini şelaleler var. İnci kefali gelip bu şelaleyi aşmaya çalışıyor.

İnci kefalinin boyu ortalama 20 santimetre.

İnci kefali, boyunun 4 katı yükseklikte bir yeri uçarak, tırmanarak, zıplayarak aşmaya çalışıyor.

Tüm balıklar, dişiler, erkekler hep beraber bu yolculuğu sürdürüyorlar. Âdeta ölümüne bir mücadele var.

Dişiler yumurta bırakacak, erkekler onu takip ederek sütünü bırakacak ve daha sonra o minik yumurtadan bir haftada minik canlar doğacak.

Yeni inci kefalleri dereleri şenlendirecek ve bir ay içinde Van Gölü'ne geri dönecek.

İnci kefali, mücadeleci ve yılmayan bir balık türüdür. Burada hedefe ulaşmak için verilen mücadele bizler içinde çok güzel bir örnek olmalı.

Her defasında başarısız olmasından bunalan, vazgeçmek İsteyen ama vazgeçmeyi bilmeyen bir insanın,inci kefallerinden aldığı cesaret ve  ilhamla yola devam etmesi  önemlidir.

Bu durum bize hedefe giden yolda,  finale yaklaştığımızda enerjimizi daha fazla arttırarak gayret etmemiz gerektiğini de göstermektedir.

yazının devamı..

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler