Sait Özdemir

Sait Özdemir

Ailede Babanın Rolü Yeniden Tanımlanmalı (mı)?

Ailede Babanın Rolü Yeniden Tanımlanmalı (mı)?

Ailede Babanın Rolü Yeniden Tanımlanmalı (mı)?

Geçenlerde teneffüs arası okulun bahçesinde dolaşırken banklara oturup sohbet eden öğrencilerinin sohbetine ister istemez kulak misafiri oldum. Konu evde işlerin kim tarafından yapıldığı idi. Erkek bir öğrenci yanında bulunan diğer kız öğrencilere evde sabah kahvaltılarını hep babam hazırlar annem hiç erken kalmaz hatta hatta temizlik ve bulaşık işlerini de çoğu zaman babam yapar dedi.

Bunun üzerine kız öğrenci işte benim evleneceğim erkek de tam böyle biri olmalı dedi. Kendi kendime artık aile içinde babanın rolünün yeniden tanımlanması ve şekillendirilmesi yeri ve zamanının geldiğini düşündüm. Eski aile sisteminde aile de babanın yeri ve rolü nasıl tanımlanırdı;

Geleneksel toplum yapısında erkeğe “güçlü, koruyan olma” rolü yüklenirdi. Erkek evin geçiminden, kadın da daha çok ev işleri ve çocukların büyütülmesinden sorumluydu. Kadınların iş hayatına girmesiyle beraber babaların rolü değişti. Günümüzde kadınlar da neredeyse erkekler kadar çalışma hayatında yer alıyor ve evin geçimine katkı sağlıyor, bunun sonucu olarak da kadının rolü sadece ev idaresi ve annelik değil. Çalışan annenin eve ayırabildiği zaman  sınırlı olunca babalar da ev hayatı ve çocuklarla ilgili konulara  daha çok yardımcı olmak zorundalar.

 Erkek çocuk açısından babanın aile içindeki tavrı¸ fonksiyonu¸ çocuğuyla kurduğu yakın¸ açık ve güvenli bir ilişki¸ özellikle erkek çocuğun baba ile özdeşleşmesini kolaylaştırmakta ve kendi cinsiyet rolünü geliştirmesine yardımcı olmaktadır. Erkek çocuklar taklit edebilecekleri ya da yakın ilişki kurarak özdeşleşebilecekleri iyi bir model bulamadıklarında kendi cinsel kimlik gelişimleri bu durumdan olumsuz etkilenebilmektedir.

Aynı şekilde kız çocuklar için de babanın rolü, karşı cinsi anlaması, kendine güven geliştirebilmesi açısından önem taşımaktadır. Babayla iletişimde bulunarak erkeklere nasıl tepkide bulunacaklarını ve erkeklerin kendi cinsiyetlerine nasıl tepkide bulunduklarını öğrenmektedirler.

İnsan¸ önce kendisini yaratan Allah'a ibadet etmek¸ sonra da anne ve babasına itaat etmekle yükümlüdür. Allahu Teâl⸠insanların işledikleri günahlardan¸ dilediklerinin cezasını ahirete erteleyeceğini¸ yalnız anne ve babaya yapılan saygısızlığın cezasını ölmeden önce de dünyada sahibine vereceğini¸ Peygamberimiz (s.a.v)'e bildirmişlerdir.

Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Üç dua var¸ bunların kabul olunacağında şüphe yoktur; mazlumun – haksızlığa uğramış olanın- duası¸ misafirin duası¸ anne ve babanın çocuklarına olan duaları “ (Tirmizî¸ Birr 7)

Kalın Sağlıcakla

 

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman&Eğitimci Yazar

www.saitozdemir.net

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi