Avrupa'da Savaş
Avrupa’da yetmiş yıldan beri savaş olmuyordu. Daha önce yirmi yıl arayla iki Dünya savaşı oldu. Birinci Dünya Savaşında 1914-1918 arasında yedi milyon insan öldürüldü. Osmanlı Devleti, Avusturya Macar İmpatorluğu yıkıldı. Sömürgeci Devletlerin onsekizinci Asırdan beri süregelen sömürge ülkeleri alanları genişledi, perçinlendi. Osmanlı coğrafyası İngiltere ve Fransa tarafından paylaşıldı. Rus Sovyetler topraklarını korudu. Sözde "Sovyet Birliği" adıyla devleşti.
Bu durumdan rahatsız olan Almanya’da Nazizm ve İtalya’da Faşizm doğdu ve Avrupa Devletleri bir daha kapıştı. Savaşa daha sonra Japonya da dahil olacaktır. ikinci Dünya savaşı (1939-1944) patladı ve beş sene sürdü. Nazi Almanyası, Faşist İtalya ve Japonya bertaraf edildiler. Avrupa Devletleri kapışmasında savaşlarda yetmiş milyon insan öldürüldü.İkinci Dünya Savaşının kaybı sadece yetmiş milyon insan değil, yıkılmış bir Avrupa ve ekonomik sıkıntılara düçar olan bir Dünya.
Avrupa savaşları çok kanlı ve yıkımlı savaşlardır. Rusya Ukrayna savaşı kanlı ve yıkımlı başlamıştır. Şimdiden ölenlerin resmî sayısı onbini aşmıştır. Ve ümran Ukrayna harabeye dönmüştür. Devamının kanlı ve yıkımlı süreceği açıktır. Savaş Rusya Avrupa Devletleri çatışmasına dönerse, bu sefer savaşın Rusya Birliğinin dağılmasına kadar süreceği zannındayım.. Daima tehdit gücüne sahip bir Rusya bırakılmaz, diyorum. Nükleer çatışma korkusu Avrupa Devletlerini tedbirli olmaya sevk ediyor. Bu ne kadar sürer bilinmiyor. Böyle toptan bir kapışma sonunda AB ( Avrupa Devletleri Birliği) devam eder mi onu tahmin etmek de zordur. Ölenlerin sayısı diğer Dünya savaşlarının kaç katına ulaşır.
Türkiye stratejik önemini hâlâ koruyor. Boğazlar dolayısı ile hâlâ savaş dışı kalabilir. Akıllı yöneticiler olursa, başta maceraperest yöneticiler olmazsa Türkiye bu savaştan korunabilir.Türkiye ve savaşan iki ülke, Rusya ve Ukrayna ile aramızda ekonomik ve komşu olarak sosyal bağlarımız çok fazla. . Turizm, Enerji, Elektrik, Tarım kısmen Ukrayna ile Teknoloği bağımız var.Avrupa Birliği ilgi kesme kararı verirse, Türkiye çok sıkıntı çeker. Aşılması çok zor problemler...
Rusya Ukrayna Savaşı ilk çıktığı günlerde yazdığım yorum hükümleri hâlâ geçerliktedir. Tekrar sunuyorum.
*********
Rusya’nın Ukrayna Macerası
Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye’nin politikası, savaşın yıkıcı etkisinden ülkemizi korumak olmalıdır.
Teknolojik Çağda Savaş demek, yıkım demektir. Ukrayna eski haline bir asırda zor gelir. Ukrayna teknolojik gelişmiş bir ülke idi, teknolojik gerilemeye düçar olacaktır. Rusya savaşın verdiği ekonomik yıkıntıyı onlarca senede zor telafi eder. Rusya Çin karşısındaki üstünlüğünü, ABD ile karşılaştırılmasını tamamen kaybetmiştir. Amerika’daki, İngiltere’deki Finans kurumlarına yakında el açacaktır.
İkinci Dünya savaşı sonrası Yalta paylaşması hâlâ hükmünü sürdürüyor. Rusya Ukrayna’yı işgal ederken ABD sadece seyretmiş, BİDEN sadece beyanatlar vermiştir. Yunanistan’a yığdığı askeri gücü, silahları ve malzemeyi muattal hale getirmiştir. ABD, AB ülkeleri, askeri malzemeleri, silahları harekete geçirmemişlerdir. İkinci Dünya Savaşı anlaşma, paylaşma hükümleri sürüyor. Yalta anlaşmasını bozan taraf olmamaya özen göstermişlerdir. Ukrayna’ya arkanızdayız diyen ABD, AB ülkeleri sadece seyirci kalmışlardır. İt yolu tutmuşsa çare, it ile boğuşmak değil, yolu değiştirmektir.
Tekrar ediyorum. Türkiye’nin politikası ülkemizi savaşın yıkıcı etkisinden korumak olmalıdır. En ufak bir yalpa, ülkemizi sıkıntıya sokar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.