Konya Çumra Uzunkuyu Köyü
Konya Çumra Uzunkuyu Köyü
Göktepe Mahallesi
Bu mahalle adı anılan köyün bir bölümüdür. Annemin baba soyunun mahallesidir. 1850 civarında Eğilmez köyünden ayrılıp gelen Musa ve Mustafa adlı iki kardeşin aileleriyle gelip yerleşmesiyle kurulmuştur. Annemin babası Bekir Ağa, sadece Göktepe'nin değil, civardaki otuz kadar Türkmen köyünün ağası imiş. Osmanlılar döneminde
Konya-Şam arasında kervan kaldırır, ticaret yaparmış. Rahmetli Annem anlatırdı. Kardeşi Gazi Ali Amca1908 de Yemen'de başladığı askerliğini 1922'de Milli Mücadele sonunda, her cephede savaşarak, yaralanıp iyileşip tekrar başlayarak tamamlamış. Kardeşleri Mustafa amca 1914'te seferberlik ilan edilince atına atlayıp askere ayrılmış bir sene sonra Rusya cephesinden şehitlik tezkeresi gelmiş.
Bunların hepsinin soyadı 1936'da Soyadı kanunu çıkınca "BÜYÜKEKEN" konmuş. Şimdi bu köy ağırlıklı olarak Karaman, Çumra, Konya olmak üzere Türkiye'ye hatta 1962 sonrası Almanyaya,1990 sonrası Rusya ve diğer TÜRK Devletleri’ne ulaşmıştır. Bu konularda çok yazı paylaştım.
Bu ön bilgiyi verdikten sonra yakında ziyaretim esnasında sunduğum yazımdan bir bölüm ekliyorum.
"Annemin köyü Konya Çumra Uzunkuyu köyü Göktepe Mahallesi camisi önünde cemaat ile sohbet ettik. Bir akraba düğünü için gitmiştim. Bu semtte annemin akrabaları yaşıyor. Bu köyde kız - erkek gençlerin hepsi eğitimli. Hatta yüksek eğitimli. Bir kısmı baba parasıyla. Bir kısmı Süleyman Efendi grubu rehberliği ile, bir kısmı hizmet hareketi rehberliğinde eğitim görmüşlerdir. Bu son grup problemler içinde.."
Köylüler genellikle AK Partililer. Ak partiden ayrılan başka partililer var. Erbakancı var. Haydar Başçı var. CHP’li yok veya bir iki kişi var. Onlar da dindarlar. .Sohbetlerde İhtilafa malzeme olmamaya çalıştım.
Geçen bir akraba çocuğu benim için" Sülalenin en kamili (yaşlısı) sizsiniz yazmış. Saygısını sunmuş Aldım kabul ettim.
Bu yazılarıma gelen bir yoruma şu cevabı yazdım. Sunuyorum.
"Uzunkuyu Köyü Göktepe mahallesi başka köylere benzemezler. Bu köyde ilkokul 1964'te açılmıştır. Adeta bir eğitim seferberliği olmuştur. Erkek, kız köyün bütünü eğitime, hatta yüksek eğitime yönelmiştir. Belki kız erkek beş on İlahiyatçı, beş on ziraat mühendisi, birkaç gazeteci., on, onbeş öğretmen, sanayici, Tarım sanayii ihracatçısı, mimar, profesör, daha neler var. On kadar yabancı gelin bile var. Birinin düğününe gitmiştim. Arap, Alman, Slovanyalı, Rus, Türk devletlerinden gelinler var. Sülale binleri aşmış. Türkiyeye, Dünyaya dağılmışlar Beğen işareti koyanları inceledim. Yirmi kadar BÜYÜKEKEN soyadı gördüm. Büyükeken, Annemin baba soyadıdır. Tokat, Biçer, Hotamışlı soyadları da akrabamızın.
Babamın köyü Konya Çumra, Küçükköy, onun kitabını yazdım. Her iki köyün ismiyle Facebook'ta özel sayfalarım var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.