İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

Mücadele Birliği Hareketinde Hatay Ve Çevresinde İlkler

Mücadele Birliği Hareketinde Hatay Ve Çevresinde İlkler

1939, Hatay ilimizin Türkiye'ye dahil olma yılıdır. Esasen Hatay Misak-ı Milli sınırlarımızın içindedir. Bu tarihte yüksek bir heyecan yaşadıkları için bu ilimizde milliyetçilik, İslam’ı koruma heyecanı yüksektir .Ayrıntıları bilmiyorum bu ilimizden yüksek heyecanlı olarak Haki İnci arkadaşımızı ve daha sonraları Anayasa Mahkemesi üyeliği de yapan,kibarlık örneği Nihat Ömeroğlu’nu anmam gerekir. Bu arkadaşımızın kız kardeşi Ayşe kızımız, İstanbul’a öğrenci olduklarında, yurda yerleşinceye kadar bizim evimizde misafir kalmışlardı. Bu arkadaşlarımızın ve başka arkadaşların ilgi alanlarında Hatay’da çok dâvâ adamının oluştuğunu sanıyorum.

Hatay Ve Çevresinde Mücadele Birliği

Haki İnci

Aleykümüselam ağabey. Allah razı olsun. Yüreğine ve kelamına Sağlık. Kısaca Hatay da bulunmuş ve YMM ile tanışmış abi ve kardeşlerimizi isim ve bulundukları tarihleri birlikte vererek açıklamaya çalışacağım.

Naçizane kendimden başlamak istiyorum. Hatay da YMM nin ilk tohumlarının atıldığı ilçenin Kırıkhan ilçesi olduğunu söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.

Ben 1970 yılında Kırıkhan Gazi Ortaokulu bitirdikten sonra, girdiğiniz Öğretmen Okulunun iki basamaklı Sınavını kazanarak Konya– Akşehir Erkek İlköğretmen Okuluna kayıt yaptırdım. İşte benim YMM hareketi ile tanışmam bu yıllara tekabül eder. Son sınıf öğrencisi olan Prf. Caner Arabacı, İdris Doğan ve Mustafa Özbakır abilerle tanışmak nasip oldu. Böylece Kırıkhan dan birlikte sınavı kazandığımız Yunus Gökçeoğlu, Mehmet Çil, Gaziantep den Celalettin Ölmez, Mehmet Çetin ( merhum) arkadaşlarımızla birlikte böylece YMM nin birer seveni ve üyesi olduk. 1970 yıllarda ,4 yıl süre ile bizimle ve Akşehir şubesi ilgilenen Koray Erten ve Mustafa Kaya abiler vardı. Bir tüpçü dükkânının üzerinde daire kiralamıştılar. İlçedeki tüm lise ve orta okullarından yüzlerce genç.kardeşimiz, hafta sonları 4 seans halinde kültür çalışmalarına katılırlardı. Dört yıl süre içinde , mezuniyete kadar , okulumuza kayıt yapan yüzlerce genç kardeşimizi de YMM ile tanıştırmak nasip oldu. Okuldan gizlice kaçarak hafta sonları Konya da yapılan « TRT yi telin Mitingi, Ortak Pazar Millete Mezar mitingi, Ayasofya nın ibadete açılması ve Komünizmi telin mitinglerine heyacan ve coşku ile nasıl katıldığımı bugünkü gibi hatırlıyorum. Allah emeği geçen abi kardeşlerimizden razı olsun. Ebediyete irtihal edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlık ve afiyet diliyorum. 1970–74 tarihlerinde , yanlış hatırlamıyorsam Konya teşkilat sorumlusu Hasan Elmas abi olması lazımdı. YMM ile tanıştıktan sonra, elimizden bırakmadığınız Pınar ve YMM dergileri ile Gerçek dergisini, yaz tatilletinde Kırıkhan â geldiğimizde çevremizle tanıtmaya başladık. Böylece 1971–1972 yıllarından itibaren Kırıkhan ilçemiz YMM tanışma fırsatı buldu.

Bu tanıtımlar sürerken, Kırıkhan Gazi Ortaokuluna Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni Kahramanmaraşlı olup, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden mezun olan Merhum Süleyman Bardakçı abimiz öğretmen olarak atandı. ( Allah rahmet eylesin ).

İşte bu abimizin ilçemize atanması ile okullarda kültür çalışmaları başlatıldı. Yaklaşık 8 yıl kadar ilçemizde görev alan bu abimiz, bugün onlarca gencimizi YMM ile tanıştırdı. Bir kısmı emekli olmuş, bir kısmı halen kamuda görev yapan, çoğu öğretmen birçok kişiyi mücadele kültürü ile tanıştırdı. Bunlardan Merhum Mehmet Kazancı, Zeki İnci, Merhum Kasım Acem, Mustafa Kazancı, Mustafa Özbilgi, Merhum Halil Varlıbaş, Merhum Muzaffer Çelebi, Remzi Akıncı, Dursun Papuç, Mehmet Şahin, Kadir Sürmeli, Ömer Paşaca gibi daha nice kardeşimiz mücadele kültürü ile buluşma fırsatı buldu. Allah razı olsun.

1974–75 yıllarında Mahallemize Merhum İbiş Örün hocamız imam olarak atandı. Allah razı olsun. 1995 yıllarına kadar görev yaptı. IDP den 1995 seçimlerinde MV adayı olmuştu. Hatay da Türkiye geneline göre en yüksek oy olan %5 civarında oy alındığını hatırlıyorum. 1987 yılında da Rahmetli babam Ali Osman İnci MV adayı olmuştu.

1978 lerden itibaren Konya Selçuk Eğitimden Mezun Kırıkhan Ceylanlı Köyünden Ömer Paşaca kardeşimiz kamuda görev almayarak, serbest ticaretle iştikal ettiğinden, IDP partisinin il ve ilçe yönetimlerini 15 yıl kadar bir süre aktif olarak yürüttüğünü hatırlıyorum.

Yine 1974–1985 yılları arasında Gaziantepli Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni olarak Yaşar Akkuş abimiz Kırıkhan ilçesinde göreve başladı.

1980–1990 yıllarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak Fehmi Ceylan hocamız ilçemizde göreve başladı.

Ben, 1975 yılında Kars ili Iğdır ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görev yaparken, 1976 yılında Kırıkhan İlçesine atandım. Muhtelif ilçelerinde görev yaptıktan sonra, 1990–1994 yıllarında Kırıkhan İHL de görevli iken, İlköğretim Müfettişi olarak Van â atanıncaya kadar AEBK Vakfının Şubesini Kırıkhan da faaliyete geçirmiştik. Kültür çalışmalarımız devam ediyordu.

Hatay il olarak çalışmalarımız Adana ve Gaziantep gelen Mustafa Kapçı veya Merhum Emrullah Emrullahoğlu abilerin kontrol ve rehberliğinde yürütülmeye çalışılıyordu.

Antakya merkez ilçede ise, aslen Ankaralı olup, Antakya' dan evlenen ve 1976 yıllarından itibaren Antakya ya yerleşen Necdet Özer kardeşimizin de büyük emek ve gayretlerini belirtmek isterim.

İskenderun ve Dörtyol ilçelerinde ve Demir Çelik Fabrikalarında Makine Mühendisi Ömer Örün kardeşleri Ali Ödün, Kadir Berber, Bedirhan Savaylı ile Reyhanlı İlçesinde Av.Merhum Halil Hazırlar ve Osman Örün kardeşlerimizin mücadeleye büyük emekleri vardır. Yakında vefat eden Av. Halil Hazırlar, 1987 yılı yerel seçimlerinde Reyhanlı belediye başkan adayı oldu. Geniş bir aileye mensup, kıl payı farkı ile başkanlığı kaçırmıştı. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanları Cennet olsun.

1995 yıllarından itibaren teşkilâtın merkezindeki durağanlık, ilçelere de yansıdı. Ben 17 yıl Van da görev yaptığım için detaylara pek Vakıf değilim. 2013 yılında Ankara da görevli iken, müfettiş olarak Hatay da göreve başladığımda durum hiç de iç açıcı değildi. Sürüyü kurtlar paylaşmaya başlamıştı.

Ben de 47 yıl aktif memuriyetimden, 35 yılı müfettiş olarak devletimize milletimize hizmet ederek, 2022 nin başında emekli olarak, Kırıkhan ilçemizde ikamet ediyorum. Özetle 1970 yılından itibaren davama sadakatım devam ediyor. Çocuklarım torunlarım da bulutlu yoldalar. Allah utandırmasın. Malum asrın felaketi ile hepimiz kendi derdimize düştük. Her biriniz bir tarafta barınmanın telaşı içindeyiz. Allah böylesi bir deprem felaketini bir daha hiç kimseye göstermesin.

Bu depremde mücadeleye büyük emekleri olan, benim de öğrencilerimden Dursun Papuç, depremde avukat kızı, damadı ve iki torunun kaybetti. Allah rahmet etsin. Mekanları Cennet olsun.

Yine emekli öğretmen kardeşimiz Halil Varlıbaş ve eşi ile öğretmen oğlu da deprem de hayatını kaybettiler. Allah gani gani rahmet etsin. Ailesine sabırlar versin.

Hatay da yaklaşık 23 bin kişi hayatı kaybetti. 11 il için de en büyük kayıp Antakya, Defne, Samandağı, Kırıkhan, Hassa ve İskenderun ilçelerinde olmuştur. Allah bir daha göstermesin.

,

Hatay dan size verebileceğim bilgiler kısaca bunlardan ibarettir. Katkılı olabildim se kendimi bahtiyar hissederim.

Kırıkhan da 1978–1982 yıllarında görev yapmış Samsun Bafrada dan, Çapa YÖO mezunu ve matematik öğretmeni Enver Şahin i de lütfen listeye ilave edebiliriz.

Mücadeleye emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ebedi Aleme irtihal edenlere Allah'tan rahmet, yaşayanlara sağlık ve afiyet diliyorum. Bu konulara emek verdiğiniz için Allah sizden de razı olsun .Size de sağlık ve afiyet diliyorum. Selam ve hürmetlerimi sunuyorum. Allah â emanet olunuz ********

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Küçükköy Arşivi