İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

Mücadele Birliği Hareketi’nde İzmir’de İlkler: Kemal Güzel

Mücadele Birliği Hareketi’nde İzmir’de İlkler: Kemal Güzel

Üniversite şehri olduğu için Mücadele Birliği Hareketi İzmir’e erken ulaşmıştı. Kimler olduğunu ve isimlerini bilmiyordum ama Ben Konya’da bulunurken, bazı arkadaşlarımdan İzmir Öğretmen Okulundaki faaliyetleri duyuyordum. 1970 öncesi. Burada Türkeşçilerin hakim olduğunu, bazı solcu kuruluşlarla çatışmalara giriştiklerini Basında görüyordum. Mücadeleci arkadaşlarımızla da küçük çatışmalar oluyordu. Diğer Fakültelerde de arkadaşlarımız vardı. Hüseyin Bayram Hoca ile yaz tatillerinde Afyon’da sohbet ederdim. Oğulları afyonda Kültür çalışmalarına katılmaya başlamıştı. Hüseyinl Bayram Hoca çocuklarının bu çalışmalara katılmasını hoş görürdü. Bu nazik, efendi hocamız İhsan Ramiz Bayram arkadaşımızın hem amca oğlu, hem de, kızkardeşinin kocası, eniştesi idi. İzmir'i yazmaları I bir kaç arkadaştan rica ettim. Musa Güzel arkadaşımız İzmir'i abisi Kemal Güzek'in yszabileveğini söylemesi üzerine, abisi Kemal Güzelle legörüşmesiini istedim. Kemal Güzel İzmir soru lulsro dN idi

. hemen incelemeye aldım ve üst yazı ile Facebook sayfamda zmir’de Mücadele Birliği Hareketini yazmalarını birkaç arkadaşımızdan istedim. Sonra Musa Güzel arkadaşımızla konuşurken, İzmir’ii Abim Kemal Güzel yazabilir, dedi. İZMİR’DE sorumlular arasında olduğunu biliyordum. Sorumlu iken İzmir’e gittiğimde Kitabebimizin yönetiminde hep onu görürdüm. Kendisinden ricamı Musa Güzel arkadaşamız ulaştırdı. O da bu enfes yazıyı hazırlayıp Vhatsap ile adresime gönderdi. Ben de Facebokta sundum. Önemli yorumlar bekliyorum. Kitaptaki yerine de yerleştirdim. Yorumlardan önemli olanları sayfanın altına ilave edeceğim.

MÜCADELE BİRLİĞİ'İNDE İZMİR'DE İLKLER

Kemal Güzel

İzmir Yüksek Öğretmen Okulu'nda okuyan Mehmet Akpınar (Kayseri'li) ağabeyi Dr. İbrahim Akpınar (sonra Prof.) vesilesiyle Teşkilat hareketini tanıyor. Arkadaşlarından Halis Ölmez (sonra Prof. Dr.), Hasan Eryılmaz, Necmettin Özkır, Mehmet Güngör, Mustafa Yıldız'a tanıtıyor. Onlarda bu harekete gönül veriyorlar. Tekstil Fakültesi'nde Ali Sığın'da dahil oluyor. Bornova'da tek odalı Kültür Derneği kuruyorlar. Faaliyetleri ordan yürütüyorlar.

1970 yılında Burdur İmam Hatip Okulu'nu bitiren Kemal Güzel, Ali Rıza Akyol (Merhum), Mehmet Kocatepe İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'ne giriyorlar. Onlarda faaliyetlere katılıyorlar.

Merhum Hüseyin Bayram hocamız Yüksek İslam Enstitüsü Müdür Başyardımcısı görevinde bulunuyor ve oğulları (Celal, Alparslan, Lütfi) beraber destek oluyorlar. İzmir'de Din görevlisi olarak bulunan Seyit Ahsen (Merhum) hocamız'ın talebeleri Mehmet Akbaş, Mustafa Cesur, İbrâhim Arslan (oğlu Prof.Dr. Recep) da destekte bulunuyorlar.

Kemeraltı Hacılar Pasajı'nda"Yavuz Dağıtım Bürosu" (tek bir oda) kiralanıp dergilerin dağıtımı yapılıyor, faaliyetler buradan yürütülüyordu.

Mehmet Güngör (Merhum), Mustafa Yıldız, Kemal Güzel teşkilat ve dergi dağıtım faaliyetlerini yürütüyorlar. Ankara'dan Celalettin Sargın İzmir'e görevlendiriliyor.

Mehmet Güngör İstanbul'a dergi ve gazetelerin yazı kadrosuna alınıyor.

E.Ü Tıp Fakültesi'nde; Mehmet Yıldırım, Adnan Atlı, Yüksel Öztürk, Necmi Büyükkonuklu,

Diş Hekimliği Fakültesi'nden; Mehmet Akçay, Mehmet Coşkun Parlak,

Ziraat Fakültesi'nden; Necdet Ergün, Ali Gülen, Mehmet Ahmet Yıldırım,

Mühendislik Fakültesi'nden; Süleyman Erol, Ethem Uludağ,

İktisat Fakültesi'nden Şahin Uygun, Himmet Kasal, Ercan Gülen, İbrahim Aktürk,

Kimya Fakültesi'nden; İsmail Metecan, Ali Rıza Saklıca,

Fen Fakültesi'nden; İsmail Kara,

Yüksek İslam Enstitüsü'nden; Mehmet Akgül, Osman Ay, Galip Kolcu, Fahrettin Kapcı, Halil İbrahim Altınçeyrek, Ömer Çavuş, Halit Türkan, Mehmet İnce, Tahir Türken,

Eğitim Fakültesi'nden; Mustafa Sabancı, Şahin Uzun, Mehmet Çakır, Osman Oğuz,

Meslek Yüksekokulu'ndan; Burhan Erol,

Liselilerden Naci Cephe, Nejat Cebeci, İzzet Uslu, İzzet Çaylı, Eyüp Baş, Ahmet İnce, İsa Koçyiğit, Hüseyin Kara,

ve daha nice gençler faaliyetlere iştirak ettiler.

Kemal Güzel, Şahin Uygun'un sorumluluğunda Kemeraltı, Salepçioğlu çarsında Alsancak Kitapevi açıldı. Dergiler buradan dağıtılıp, irtibat buradan sağlanıyordu. Kitapevinde zamanla Mustafa Gökalp, İzzet Uslu, İzzet Çaylı, Ercan Gülen, Ali İhsan Pay görev yaptılar.

Merhum Dr. Baha Kitapçı'nın muayenehanesi dernek olarak kullandı. Burada kültür çalışmaları yapıldı.

Kemeraltı 2. Beyler sokağında bir daire kiralanarak Bayrak Bürosu açıldı.

1976 yılında Merhum Aykut Edibali ağabey İzmir'e (Gaziemir Ulaştırma Okulu'na) asker olarak geldi. Onunla beraber Mehmet Petekkaya, Merhum Faik Eryyıldız (Gömülü Çoban) vardı.

Askerlik sonunda Aykut ağabey İzmir'de ikamet etmeye başladılar. Onunla görüşmeler Bayrak Bürosu'nda yapılıyordu. Merhum Yavuz Aslan Argun, Kemal Yaman, İrfan Küçükköy gibi ağabeylere görüşülmüştü.

Prof.Dr. Oktay Sinanoğlu Balıkesir'de kısa askerlik dönemi sonunda İzmir'e gelip Aykut ağabey ile görüşmüştü.

Salepçioğlu çarsında Beyefendi Giyim Mağazası açıldı.

İzmir'den çevre iller Aydın, Muğla, Manisa ile irtibatlar sağlanıyordu.

Manisa, Demirci ve Simav'a muntazam olarak gidiliyordu.

Merhum Remzi Güres'in kurduğu İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı mütevellisinde bulunuldu. Vakfın Gümüldür ve Saruhanlı'daki çiftliklerinin işleri takip edildi.

İzmir'de sosyal kültürel faaliyetler yapıldı. Çanakkale şehitleri, İzmir'in kurtuluşu anma programları tertiplendi.

Sismik Arama Gemisi "HORA" İzmir'e geldiğinde afiş ve pankartlarla karşılama yapıldı.

29 Mayıs İstanbul'un Fethi yıldönümünde İzmir'de Aykut Edibali'nin konuşma yaptığı, siyasilerin de olduğu geniş katılımlı fetih programı düzenlendi.

İzmir'deki faaliyetlere detsek olan daha nice arkadaşlarımızın vefat edenlerini rahmetle, hayatta olanları sağlık, sıhhat ve afiyetle anıyoruz.

Her zaman maddi manevi desteklerini gördüğümüz annelerimizi; Merhume Döne Teyze (Hüseyin Bayram Hocamızın Eşi), Merhume Zeynep Teyzemizi (Şahin Uygun'un annesi) rahmetle yâd ediyoruz,

Hatice Teyzemiz'e (İsmail Metecan'ın annesi) minnet duygularımızı sunuyoruz.

**********

Yorumlardan aktarma

Ömer Çavuş

Yüksek İslam Enstitüsü listesine Mehmet Pınar,Ahmet Bal,Ahmet Doğan,Mustafa Seyyar,Mustafa Karayörük,İlker Gider,Merhum Süleyman Ünsal'ı da ilave etmemiz gerekir,benim akşıma hemen geliverenler bu arkadaşlarımız,Fahrettin Kabcı arkadaşımız,daha sonradır,onun dışında adı geçenler 1980 öncesi mezun arkadaşlarımız.Adı geçen arkadaşlarımız da unutulan arkadaşlarımızı hatırlayabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
İrfan Küçükköy Arşivi