Öğretmenlik Sanattır
Bir arkadaşım ( Şahin Uzun) öğretmenlik sanattır” ifadesinin benden özel bir yorumunu istemiş.Bu konuyu kendisi, de öğretmen olan arkadaşım, benden iyi bildiğine emin olduğum halde kamuoyu aydınlansın diye bu soruyu sorduğu kanaatine vardım. Elimin erdiğince, dilimin döndüğünce malumu ilam kabilinden bir şeyler yazmaya çalışacağım.
Evet, öğretmenlik sanattır. Hem de sanatın en yüksek görüntülü, en ince işlemeli, en etkili, zamana ve gelecek zaman ve zamanlara mühür vuracak bir sanattır.
Yanız öğretmenler, öğretmen değil, her insan öğretmendir. Her baba çocuklarının, her anne çocuklarının öğretmenidir. Dede, nine torunlarının öğretmenidir. Öyleyse hepimiz, güzel sanat icracısı, yüksek seviyede beceri sahibi olan birer sanatkâr olmalıyız. Sanatkâr titizliğinde, sanatkâr inceliğinde, azminde, kararında olmalıyız.
Yunan filozofu Sokrat, devrinin çocuklarını bana verin, size yepyeni bir toplum meydana getireyim, demiştir. Necip Fazıl “Sokratın Müdafaası” kitabında bunu işliyordu. Çocukluğumda, altmışlı yıllarda “Yeni İstanbul” gazetesinde tefrika edilirken okumuştum. Demek ki Üstat da o günlerde bunun özlemini çekiyordu.
Peygamber Efendimiz, “Her çocuk İslam fıtratı (karakteri) üzere doğar. Sonra onu annesi, babası, Hristiyan yapar, Yahudi yapar, Mecusi yapar” buyuruyor. Böylece Peygamberimiz, o devirdeki yaygın üç büyük kültürün adını zikrederek bu gerçeği ashabına, bütün ümmete, hatta tarihler boyu bütün insanlığa açıklıyor.
Öğretmenlik yapmayanlar, öğretmenlik duygusunu ayrıntılı zor anlarlar. Her sene Öğretmenler Gününde, öğretmenken yazdığım bir kıtamı arz ederim. Bir daha arz edeyim.
ÖĞRETMEN
Gözünde her çocuk, sanatsal eser
Şu, şu önemlidir, şu altın değer
Yıllarca elinden, düşmez tepeşir
Öğretmen, öğretme zevkine esir
Evet Değerli arkadaşımın ifade ettiği gibi öğretmenlik bir sanattır. Öğretmenliği sıradan bir meslek olarak zanneden öğretmenler öğretmen değil, bu kadroyu fuzuli işgal edenlerdir. Böyleleri nadirattandır.
Kısa öğretmenliğimde, öğrencilerle ilişkilerimde kendimi takdir ettiğim çok konu var.
NOT: Bu yazıyı ant-i parantez olarak yazdım. “Sanat ve Sanatkârlar” paylaşımımın devamı olan ““İslam Kültür ve Medeniyetinde Sanat” konusunu daha sonra sunacağım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.