İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

Sanat Ve Sanatkâr -1-

Sanat Ve Sanatkâr -1-

"Hikmet Projektörü" isimli kültürel konuları bir seri olarak işlemekte olduğum, düşünce yazılarıma ara vererek, "Manzum Şemâil-i Şerife" = "Muhammediye" kitabımı sundum. Az bir şey kaldı. Şimdi her iki konuyu nöbetleşe sunmaya devam edeceğim. Hatta "Hikmet Projektörü" isimli araştırma- değerlendirme yazılarımı ağırlıklı olarak sunmaya girişeceğim, İnşaallah.

Yazılarım ilaç gibi bir yudumda içilmez. Gıda gibi sindirile sindirile, zevkine varıla varıla yenir. Onun için ne kadar lokma lokma bölsem gene de uzun oluyor. Okurken sabır gerekiyor. Özür dilerim.

İrfan Küçükköy

Sanat Ve Sanatkâr -1-

Sanat sunumdur..Sanat, düşüncenin, hislerin, arzuların, ideallerin, sevgilerin, karşı çıkışların, süslü elbiselere bürünerek arz-ı endam etmesidir. Her ne kadar önce elbiseler dikkati çeker ise de maksat elbisenin içinde olanın endamını, güzelliğini, inceliğini, ihtişamını, önemini ortaya çıkarmaktır.

Sanat, mesajdır. Sanatkâr mesajını süslü elbiseler içinde sunar. Sanat, beş duyuyu, al beni beğenisi içinde, uyarmak, ayağa kaldırmak, yürütmek, koşturmak, şahlandırmak demektir. Sanatkâr, sadece düşüncesini değil, düşüncesine temel olan inanç sistemini, ideolojisini, içinde yaşadığı toplumun imajını, içinde yaşadıkları toplumun katmanlarının aksiyonlarını, reaksiyonlarını eserlerinde ortaya çıkarır.

Sanat, insana güzeli vermektir. Sanat insana, sevgiyi sunmak, sevgi hislerini geliştirmektir. Sanat toplumsal dayanışmayı perçinlemeyi programlamaktır. Toplumların bir arada huzur içinde yaşama arzularını ayağa kaldırmak, kış boyu uyuyan topraktan bahar yeşilliği fışkırtmaktır.

Sanatkarın muhatabı bir devrin insanları değil, her devrin insanıdır.

Sanatkar geleceğe güzellikler bırakabilmelidir. Gerçek sanatkâr projektörünü, gününe tuttuğu gibi geleceğe de tutabilmelidir.

Sanat eseri çabuk deforme ve demode olmamalıdır. Yanan sönen reklam lambaları gibi değil, geceyi gündüz gibi yapan cıvalı neon lambalarıdır..

Sanat ne değildir, konusu hakkında da bazı yanlışları silelim. Sanat sadece teşhir değildir. Teşhirde yüksek gayeler yoktur. İşportacının çığırtkanlığının sebebi, güzel şeyler söylese, şirler okusa, cazip şeyler gösterse bile gayesi elindeki üçüncü sınıf malı pazarlamaktır.

Toplumumuzda teşhiri sanat diye sunanlar var. Bazı yazarlar görüyorum. Eserlerinde küfür cümlelerini bile aynı kelimelelerle ifade ediyorlar. Sorunca sözde gerçekçi sanat diyorlar. Asıl halkımız sanatkârdır. Halk böyle bir küfrü anlatırken, “Falan, filan kişiye, bilmem neyini ne yaptığım” dedi, der, küfrü aynıyla tekrar etmez. Toplumun yüksekliğine eremeyen sözde sanatkârlar, sanat katilleri olurlar. Bir zamanlar böyleleri çoktu. Şimdilerde onlar fosil oldular.

*********

NOT: Konunun devamı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Küçükköy Arşivi