İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

Yazar Dr. Hamdi Kalyoncu

Yazar Dr. Hamdi Kalyoncu

Mücadele Birliği Hareketi’nde

Yazar Dr. Hamdi Kalyoncu

1951 yılında Trabzon da dünyaya gelmiş, ilk, orta ve lise öğreniminden sonra Hacettepe Tıp Fakültesine girmiş, ilk iki yılı Hacettepe’de, devamını Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde sürdürmüş, 1975 yılında bu fakülteyi bitirerek Doktor olmuş, kısa bir süre içinde Muş ve Erzurum da Sağlık ocağı hekimliğinden sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri bölümüne asistan olmuş, 3 yıl içinde asistanlığı tamamlayıp Uzaman Doktor olarak Erzurum’da hayatını sürdürmüştür.

1974’de Tıp Fakültesi son sınıfındayken ben de Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsüne girmiştim. Teşkilat’ı tanımam, bu yıllarda oldu. O yıllar sağ-sol olayları başını alıp gitmiş, solda ve sağda pek çok gurup oluşmuş, herkes kendi açısından ülkeyi kurtarma sevdasına kapılmıştı.

Hamdi Bey 1968 yılında Hacettepe'de okurken Mücadele Birliği içinde yer almış, Erzurum'a gelince Erzurum Sancağının başında Adanalı Mustafa Avcı, yardımcısı Dr. Hamdi Kalyoncuydu. O yıllarda Osmaniyeli Osman Karataş, Eskişehirli Süleyman Şişman, Erzurumlu Süreyya Polat, Ordulu Tevfik Karabulut, Antepli Mehmet Çetiner, İki dönem mebusluk yapan Adanalı Şükrü Ünal, Kayserili Ahmet İlhan ve daha yüzlerce genç mücadeleci harekete dahil olmuşlardı. Hep birlikte Aziziye dergisi çıkarılmış, 12 Mart Kurtuluş geceleri düzenlenmiş, haftalık konferanslar, kültür çalışmaları ile binlerce gence Türk-İslam kültürü ve medeniyeti anlatılmış, milli ve manevi değerler öğrenilmiş, öğretilmiş, gençlere milli şuur verilmiştir.

70'li yıllar Mücadeleciler için kitap okuma bir sevda haline dönüştüğü yıllardı.. İşte bu dönemde Aziziye Kitabevi açılmış, okuyucuya milli ağırlıklı yayın sağlama adına önemli hizmet verilmişti. Hamdi Beyin teklifi v gayretiyle “Dadaş Öğrenci Yurdu” kuruldu. Kâzım Keleş, Mustafa Ertek, Abdurrahman Zeynel, Zeki Kotan, Yusuf Birol bu yurdun kurucuları oldular. Sonra yurt bünyesinde Dadaş Kuran Kursu kurulmuş pek çok üniversiteli genç bu kursta Kuran okumayı öğrenmiş, ayrıca Riyazüssalihin dersleri büyük katılımlarla okunmuştu.

Cumhuriyet Caddesindeki "İlim Kültür Sanat Derneği" genç öğrencilerin devam ettiği ocak olmuş, binlerce üniversiteli kültür çalışmalarına devam ederek dünyayı tanımaya çalışmışlardı.

Aykut Edibali Beyin yazdığı; İlmi Sağ, İnkılâp İlmi, Kadroların Vazifeleri, Yeniden Milli Mücadelemizin Stratejisi, ders olarak okunarak, arkadaşların eğitim seviyeleri yükseltilmiştir. Bayrak, Bizim Anadolu Gazetesi, Yeniden Milli Mücadele ve Pınar dergisi bu otağın gençlerinin sokak sokak dolaşarak, cuma günleri cami önlerinde milli davaları haykırarak sattıkları Mücadele Birliği Yayınları arasında yer almıştı.

Böylece kardeşlik, dostluk bu gençler arasında gelişmiş, sahabe bağlılığı gibi bir bağlılık meyve vermiştir. 1977 yılında teşkilatta başlayan huzursuzluk gün yüzüne çıkmış pek çok Mücadeleci ayrılıp kendi kabuğuna çekilmişti. İşte bu zor zamanlarda Hamdi Kalyoncu arkadaşlarını bir arada tutmak için elinden gelen çabayı göstermiş, bir market açılmasına vesile olarak birlikteliği devam ettirmişti.

12 Eylülden 6 ay önce "Dadaş Öğrenci Yurdu" ve "Dadaş Kuran Kursu" kapatılmış, dernekler fesih edilmişti. Böylece İhtilalin etkisi en az zayiatla atlatılmış oldu.

1983 yılında Türk siyasi hayatında yeni bir dönem başlayıp partiler kurulurken yine Hamdi Bey devreye girmiş, dağılan arkadaşlarını bir araya getirmiş, 1984 yılında kurulan "Islahatçı DemokrasiParti"nde buluşulmuştu. Gece gündüz çalışılmış, Ağrı, Kars, Artvin Erzurum da parti teşkilatları kurulmuş, seçimlere girilmesi için çabanın başında yine Hamdi Kalyoncu olmuştur. Bu dönemin ilk seçimde parti, Erzurum'da % 10 barajını aşmıştı ki, bu Hamdi Bey’in çabasıyla sağlanan önemli bir başarıydı.

Hamdi Kalyoncu, müteşebbis bir ruha sahipti. Kurdukları “Çağlayan Market” şehrin ilk marketiydi. 1988 yılında MOTAŞ Emniyetli sürücü kursunu, Eleşkirt'te mandıra, Şifa Hastanesi, Doğu Tıp merkezi onun arkadaşlarıyla birlikte kurduğu ticari işletmelerdi.

1991 yılındaki üçlü ittifak görüşmelerinde görev almış, "Üç Gülün Hikâyesi" adlı kitabı çıkarmıştı. Sonrasında bir takım huzursuzluklar merkezle yaşadı. Erzurum’da bir akşam toplantısı sonucu arkadaşlarından yani bizlerden helallik alarak yaklaşık 30 yıldır emek verdiği, büyüttüğü, kardeş olduğu arkadaşlarından ayrılarak İstanbul'a göç etti. İstanbul’da pek çok mesleki kitaba imza atarak Türk kültür hayatına ciddi katkılar sundu. Artık Türkiye’nin her yerinde Psikiyatrist doktor olarak tanınır olmuştur.

Erzurum hasretinin doruğa ulaştığı bir dönemde Güçlü Şenel ve Abdurrahman Zeynel’in girişimleriyle 2018 yılında kırk değerli arkadaşla bir iki günlük Erzurum buluşması gerçekleştirildi. Eskileri yâd edip hasret giderdik. Nitekim Erzurum Mezunlarının yaptığı “Erzurum Hatırası WhatsApp Grubu” bu buluşmanın ve Hamdi Abinin eseri oldu.

Hamdi Abi, 1995 yıllından itibaren İstanbul'da hayatını sürdürdü. Klinik ve çiftçilik gibi iki uğraşın yanında tefekkür ve yayıncılıkla uğraştı. Ondan fazla mesleki kitap yazarak okuyucuyla buluşturdu. Televizyon kanallarında yayınlanmış birçok söyleşisi, kendi Web sayfasında yayınladığı yazıları ve kitaplarıyla çevresini aydınlatmaya devam etti.

BAZI KİTAPLARI

“Akrebin Kıskacında Güneydoğu, Birlikteliğimizin Esasları”,

“Karz-ı Hasen Nedir?”,

“Şirk Psikolojisi”,

“Liderlere Tapınma Psikolojisi” gibi kitapları yazarak okuyucularla buluşmasını sağladı.

Erzurum da yakalandığı Hepatit hastalığını yenemedi. Yıllar sonra hastalık yeniden nüks etti.

2020 yılında hastalıktan kurtulamayarak vefat etti. Cenazesini arkadaşları Trabzon’da aile kabristanına defnederek son görevlerini yaptılar. Ruhu şad mekânı Cennet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Küçükköy Arşivi