Songül Kundakçı Cansız

Songül Kundakçı Cansız

Bir kitap çıkacak yakında!

Bir kitap çıkacak yakında!

Bir kitap çıkacak yarın!

5 Ocak Adana’nın kurtuluş bayramı anısına çıkmanın övüncü ve uğuruyla okuyucuyla tanışacak. 

Adı: Şair Şiir ve Şehir

Kitapta anlatılan şehir Adana, her haliyle, her şeyiyle bir şairin gönül tahtına kurulur.

Bu şair bir öğretmendir, Adana Erkek Lisesi edebiyat öğretmenidir.

Bu öğretmen şair, ruhunun gergefini dokur, kozasını örer Adana’da ve şiir tahtına sultan olur.

Arif Nihat, Adana’da doğmamıştır ama bu şehri her şeyiyle benimser ve sever. Eserlerini Çukurova’nın zengin maddî veya manevî değerlerinin ışığında verir. Bir 5 Ocak sabahı “Bayrak” şiiriyle bayraklaşır.

Çukurova, Arif Nihat Asya’nın şiir ve yazılarıyla daha anlamlı hale gelmiş; onun şiir ve yazıları da Çukurova’da mayalanmıştır. Köyden kente gelenlerin kentleşme süreci yaşaması gibi genç bir öğretmen olarak şehre gelen Arif Nihat Asya,  Çukurova’da bir Adanalılaşma süreci yaşar.

3 yıl Malatya’da,1 yıl 7 ay Edirne’de, 1 yıl 3 ay Eskişehir’de, 3 yıl Ankara’da ve 2 yıl Kıbrıs’ta görev yapan Arif Nihat için 17 yıl öğretmenlik ve 4 yıl da milletvekilliği yaptığı Adana’nın yeri bir başkadır. Şairi anlamak için onun Adana yıllarını mutlaka bilmek gerekir. Şair Şiir ve Şehir/ Arif Nihat Asya’nın İzinde Adana isimli kitap, Arif Nihat Asya’nın bu yıllarını anlatır.

Şair o kadar büyük bir aşkla sever ki Adana’yı, her yerini, her şeyini şiirleriyle, yazılarıyla taçlandırır, mührünü basar, adını arma yapar Adana’ya.

Kaç şehre nasip olur ki böyle muhteşem bir sevgi?

Hangi şiir, Adana’ya yazılmış kaç şiir var ki dediğinizi duyar gibiyim.

Evet, var, Arif Nihat Asya’nın Adana ile ilgili yazdığı hem de onlarca şiiri var. Adana’nın daldaki turuncu Arif Nihat Asya’nın “Kızılelma”sıdır.

Bu kitapla Arif Nihat Asya’nın İzinde Adana’yı gezip şehre de şaire de daha farklı bir gözle bakacaksınız.

Bu kitapta “Adanalıyık” diyen ve Adanalı olma, Adana’da kalma konusunda ısrarcı bir Arif Nihat Asya göreceksiniz.

Bu kitapta Arif Nihat Asya’nın öğretmenliğini, milletvekilliğini, dervişliğini;  ailesini, öğrencilerini, arkadaşlarını, kavgalarını, gezdiği yerleri, şehre hizmetlerini, Adana’ya dair yazdığı şiir ve yazıları, daha pek çok şeyi bulacaksınız.

Yıllar süren bir çalışmanın sonucu Şair Şiir ve Şehir /Arif Nihat Asya’nın İzinde Adana isimli kitap, kâğıt fiyatlarının pahalandığı bir zamana denk geldiği için epeyce bir mücadeleden sonra Adana’ya, Arif Nihat Asya’ya, esere, emeğe vefalı bir belediye başkanının, Mustafa Çay’ın desteğiyle okuyucuyla buluşacak.

Bu kitapta aynı zamanda bir zamanlar Çukurova’nın tarihi, coğrafyası, kültürel değerleri ve edebî şahsiyetlerini göreceksiniz.

Bu kitap Adana’ya yazılmış bir modern zaman şehrengizidir ve bir vefa kitabıdır.

Şairin eserlerini okuyan, seven ve 1990’dan beri ekmeğini Adana’dan kazanan bir eğitimci olarak hem Arif Nihat Asya’ya hem de Adana’ya bir vefa göstergesi olsun diye bu kitabı hazırladım.

Şair Şiir ve Şehir /Arif Nihat Asya’nın İzinde Adana isimli bu kitap, bir zamanlar yiğitliğin ve kültürün harman olduğu bir yer olan sevgili Adana’ya ve Adanalılara 2020 yılının 5 Ocak Kurtuluş Bayramı için armağan olsun.

Adını ben verdim, takdirini okuyucu yapsın! Hayırlı uğurlu olsun!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum