Sait Özdemir
Dikenler arasından gülü sevmek.
Malum bu aralar evde kalmak mecburiyetindeyiz. Evde kal Türkiye’m. Zaman zaman nefes almak için bile olsa balkona çıkıp bahçeye bakıp güzel günler umut ediyorum.
Bugün yine balkondan bahçedeki güllere baktığımda tomurcuklandıklarını gördüm ve gül üzerine bir yazı yazmak geçti aklımdan.
Gül’ü sevmeyen yoktur zannedersem. Neden gül çünkü gül sabırdır. Dikenlerin arasından dallardan mis gibi gonca gonca güller çıkarır. İşte mutluluklarda böyledir.
Hiçbir şey dertsiz, sıkıntısız ve kedersiz elde edilmez. Nasıl ki dikenlerin arasından gül çıkıyorsa, meşakkat ve sıkıntıların ardından da gül mîsâli güzelliklere kavuşulur inşaallah.
Hayatımız da bir güle benzer. Dünya hayatı da bu gülün dikenli bölümü; âhiret hayatı da, gülün asıl dikensiz olanıdır. Dünyada çekilen bu çile ve ıstıraplar, ahirette toplayacağımız hakîkî gülün dikenleridir.
Dünyada üzüntü ve sıkıntılara sabırla tahammül gösterenler, âhirette gülleri dikensiz olarak devşirecekler ve umdukları ebedî saâdete kavuşacaklardır inşaallah.
Hazret-i Mevlânâ ne güzel buyurur: “Gülün güzel kokulu olması, onun dikenlere katlanmasıdır. Zîra gülün dostu dikendir.”
Gül, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v)sembolüdür. Yani güllerin şâhı, Peygamber Efendimiz (s.a.v) dir.
Şeyh Sâdî, Gülistân adlı eserinde şöyle bir hikâye anlatır:
Bir kişi hamama gider. Hamamda dostlarından biri, kendisine temizlenmesi için güzel kokulu bir kil verir. Kilden, rûhu okşayan enfes bir koku yayılır. Adam kile sorar: A mübârek! Senin güzel kokunla mest oldum. Haydi, söyle, sen misk misin, amber misin?
Kil ona cevâben şöyle der: Ben misk de, amber de değilim. Bildiğiniz, alelâde bir toprağım. Lâkin bir gül fidanının altında bulunuyor ve gül goncalarından süzülen şebnemlerle her gün ıslanıyordum.
İşte hissettiğiniz gönüllere ferahlık veren bu koku, o güllere aittir.”
Toprak ne demişti: “Ben bir gül ağacının altının toprağıyım. O koku benden değil güldendir. Üstümdeki gülün kokusu bana sindi. Onun için gül kokarım.”
Gül kokulu dostlara selam olsun.
Kalın sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman

İnsanlar kıyafetleri ile karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.
08 Aralık 2025 Pazartesi 16:38Tefekkür zamanı
05 Aralık 2025 Cuma 07:22Kalem, Kelam ve Kitap
24 Kasım 2025 Pazartesi 09:30İncinsende İncitme
19 Kasım 2025 Çarşamba 15:09Musibet en iyi nasihattir.
11 Kasım 2025 Salı 11:11Karınca kanatlanınca serçe oldum sanır.
06 Kasım 2025 Perşembe 12:30Bindik bir alamete…
27 Ekim 2025 Pazartesi 16:38Sait Özdemir: Sizin zenginliğiniz hangisi?
22 Ekim 2025 Çarşamba 00:19Sait Özdemir: İnsan-ı Kamil
15 Ekim 2025 Çarşamba 06:57Sait Özdemir: Hiçbir şeyi düşünmeden yaşamak
29 Eylül 2025 Pazartesi 20:42
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.