
Sait Özdemir
Siber Zorbalar Geliyor…
Siber Zorbalar Geliyor…
Türkiye’de her 100 kişiden 28’i siber zorbalığa maruz kalıyor.
Son zamanlarda liselerde karşımıza çıkan önemli bir disiplin olayı siber zorbalık.
Peki, nedir bu siber zorbalık?
Kısaca siber zorbalık bir ya da birden fazla kişinin elektronik iletişim araçlarını kullanmak suretiyle belirli bir zaman içerisinde ve sürekli olarak, kendisini savunma gücüne sahip olmayan bir kişiye yönelik gerçekleştirilen kasıtlı saldırgan davranışlardır. Siber zorbalıkta öfke dolu kırıcı mesajlarla alay etme, sataşma, tehdit etme gibi davranışlar.
ABD Araştırma Şirketi Pew Research hazırladığı Çevrimiçi Taciz 2017 raporu, on Amerikalı’dan dördünün şahsen en az bir tür çevrimiçi tacize uğradığını gözler önüne seriyor.
2016 internet kullanım oranlarına baktığımızda 3,4 milyarın üzerinde insanın internete bağlandığını ve bunun 2,3 milyarının sosyal medyayı aktif olarak kullandığını görüyoruz.
Türkiye’de ise internet bağlantısı olan 46 milyonun üzerinde kişi var ve 42 milyon kadarı da aktif olarak sosyal medyada.
Samsung’un Sosyal içerik sitesi Onedio’nun ile gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre; Türkiye de siber zorbalığa maruz kalan internet kullanıcılarının oranı yüzde 28’lere ulaştı.
Katılımcıların yüzde 77’sini kadınların oluşturduğu çalışmada; siber zorbalığa uğrayanların yüzde 82’sini kadınlar oluşturuyor. Erkeklerin ise yüzde 18’i siber zorbalığa maruz kaldığını bildirdi. En sık karşılaşılan siber zorbalık hareketi yüzde 55 ile hakaret yoluyla mesajlar oluşturuyor.
Ebeveynler çocuklarına bu konuda nasıl yardımcı olabilir?
Çocuğunuzun siber zorbalığa maruz kaldığını fark ederseniz, onu rahatlatmaya çalışın ve desteğinizi sunun. Bu durumun çocuğunuzun hatası olmadığını, zorbalığın mağdurdan çok zorbanın kendisiyle alakalı olduğunu bilmesini sağlayın. Sizinle konuşarak doğru olanı yaptığı için çocuğunuzu övün. Ona yalnız olmadığını, birçok insanın hayatının bir noktasında zorbalığa uğradığını hatırlatın. Okuldan birine (müdür, rehber öğretmen ya da öğretmen) durumu anlatın.
Kalın Sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman&Eğitimci Yazar
www.saitozdemir.net
Yetersizlik hissi
30 Nisan 2025 Çarşamba 01:02Boş zaman yoktur boşa geçen zaman vardır.
21 Nisan 2025 Pazartesi 22:59Güzellik Geçicidir Aptallık Baki Kalır
15 Nisan 2025 Salı 09:54Bolluk Paradoksu
08 Nisan 2025 Salı 21:01Bugün Bayram Erken Kalkın Çocuklar
28 Mart 2025 Cuma 14:18Bülbülün yaptığı yanına kar kalmaz
25 Mart 2025 Salı 03:36Vermek Almaktan Her Zaman Üstündür
18 Mart 2025 Salı 14:49Ruh bir arı vücut kovan
11 Mart 2025 Salı 04:46Ramazan ve Çocuk
04 Mart 2025 Salı 15:34Sabır ve azim.
25 Şubat 2025 Salı 01:24




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.