"Kimlerdi O Güzel İnsanlar" (5)
"Kimlerdi O Güzel İnsanlar"
Mücadele Birliği Hareketinde Malatya'da İlkler
Kısmen tanıtan: İnşaat Mühendisi Burhan Erol.
Kaleme alan: Bilal Sürgeç
Askerden dönen bir komşusunun oğlu, Burhan Erol arkadaşımıza askerlik tezkeresini aldığı ilden ayrılırken yolda okumak için, otobüs terminalinde heyecanlı gençlerden sattın aldığı Yeniden Milli Mücadele mecmuasını, "Ben okudum, okumaya meraklısın, ilgini çeker, al sen de oku!" der, verir . Burhan Erol eline aldığı, Yeniden Milli Mücadele mecmuasının o sayısının kapağında Kurtuluş İslam'da, diye manşet atılmıştır.
Hemen mecmuada verilen telefonu arar. Karşısına Mehmet Çetin Abi çıkar. Durumu ona anlatır. Kendisini tanıtır. Önceleri “İttihad” dergisini dağıttığını artık dağıtmayacağını bundan sonra Yeniden Milli Mücadele için çalışacağını söyler ve ikiyüz adet dergi ister. Dergi gönderilir, parasını gönderdikten sonra dergi düzenli bir şekilde gelmeye başlar. Bu arada İstanbul'daki teşkilat Malatya'daki bu durumu, Elazığ'da Mücadele Birliği Hareketi sorumlusu İhsan Özen arkadaşımıza bildirir. Malatya'da bir genç çocuk dergi abonesi yapıyor, bir ilgilenin diye. İhsan Özen Malatya'ya gelir. Burhan Erol'la görüşür. Bu arada Burhan Erol ona; Milli Türk Talebe Birliğinde bize İngilizlerin adamı, diyorlar, diye ithamda bulunduklarını söyler. İhsan Özen "Öyleyse haydi MTTB'ye gidelim bakalım kimmiş o sözü söyleyen ve MTTB'ye giderler İhsan Özen burada "Bu sözü söyleyen kişiler kimse buyursunlar, iddiasını ispat etsinler, ispat etmeyenler müfteridir, der. Tabii kimse konuşmaz ancak önceki konuşmalardan haberdar olan bir kısım genç o sözü söyleyenlerin suskunluğu karşısında Yeniden Milli Mücadeleci olurlar. İlk temel böylece atılır. Bir müddet sonra Çapa Yüksek Öğretmen Okulunu bitirip Malatya Akçadağ'da Öğretmen Okulunda göreve başlayan Mardin Nusaybinli öğretmen Mehmet Can, Malatya'da yeniden Milli Mücadele'yi geliştirmeye başlar. Akçadağ Öğretmen Okulunda başta Nurettin Güler arkadaşımız olmak üzere çok sayıda genç Yeniden Milli Mücadeleye katılırlar.
Malatya'dan çok önce başlayan Elazığ'daki faaliyete Malatyalılar da katılmaya başlar. Bu konuda İhsan Özen şu bilgiyi verir: "Elazığ sadece bu il ile sınırlı bir çalışma yapmadı, çevre illere de katkı sunuyordu. Malatya'da Burhan Erol Yeniden Milli Mücadeleyi burada tanımıştı. Buradaki milli mücadelecileri Elazığ'a davet edip pratik ve teorik eğitimler verdik. Malatya ile Elazığ çalışmalarını bir bakıma birleştirdik. Teorik eğitimler kitap okumak, Akaid kitabını, Gerçek Emperyalizm kitabını, Milli Mücadele’de Kadrolarının Vazifeleri isimli eserler kültür çalışmalarında okunur, özümlenirdi. Bunların yanında elemanlarımız pratik eğitimler de alırlardı. Tanıtımla dergi abonesi yapmak, dinleyiciler huzuruna çıkıp konferans vermek, seminer vermek, esnaf ziyaretleri yapmak, geceler tertip etmek, Çanakkale gecesi, Fetih Gecesi gibi anma programları yapmak gibi hizmetler yapılıyordu..
Bu gecelerin sahne düzeninin yapılmasında Elazığ'da Mahmut Sirka ve Mehmet Varol arkadaşlarımız, sanatçı kişiliklerini çok iyi gösteriyorlardı. Bu gecelere Malatya'dan da arkadaşların katılımını sağlıyorduk. Ayrıca mecmuanın satılması Malatya teşkilatı içerisinde iki dönem Malatya ve milletvekilliği yapan Mücahit Fındıklı ki aynı zamanda Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı da yaptı, Nurettin Güner, Mehmet Duman, İsmail Özer, Recep Köse gibi arkadaşlarımız vardı. Daha sonra İstanbul'da Mücadele'yi tanıyan Bayram Babacan katıldı.
1978 sonrasında İstanbul’daki çalkantılı ortamdan, Malatyalı arkadaşlarımız etkilendiler. Malatyalı arkadaşlarımız aralarındaki sevgi bağı sürse de aktivite de zayıflık ve kopukluk oldu. Buradaki teşkilat disiplini bir şekilde devam etmediği için dış etkilere açık hale gelmişti ve bazı toplulukların, fikir kulüplerinin tenkitleri eleştirileri karşısında herhangi bir teori geliştiremediler. Bu konular başka zeminin konusudur. Burada işaret edip geçiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.