İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

Konya’da ilkler teşkilatçılığa nasıl hazırlandılar?

Kitap: Mücadele Birliği Hareketi’nde İlkler
Hazırlayan: İrfan Küçükköy
Tefrika No: 7

Konya’da ilkler teşkilatçılığa nasıl hazırlandılar?

Bizim hayatımızda , Aykut Edibali ve Yavuz Arslanargun ile tanışmadan öncesi ve sonrası vardır. Öncesi Büyük Hocalığa hazırlık, sonrası Teşkilarçılığa hazırlıktır.


Büyük Hocalığa Hazırlık
Biz Konyalı İlkler, İmam Hatip Okulu’nu bitirdiğimiz zaman ileri de müftü hoca adayı öğrenciler olarak, iyi bir hazırlık yapmanın öneminin idraki içinde idik. Resmi başkanımız olmasa bile fikri rehberimiz Kemal Yaman idi. Zaten eğitim hayatımız boyunca seçkin idi. Bizim arkadaşlarımıza rüçhaniyeti vardı. Yaz tatilinde birlikte Arapça nahiv (Cümle Bilgisi Kuralları) kitabı Izhar”ı okuduk. Ben zaten Avamili ve Izhar kitabını İmam Hatip Okulu öğrenciliğimde Süleyman Uğur isimli bir öğrenci hocada okumuş, hatta hem metnini, hem mefhumunu (klasik anlamını) ezberlemiştim. Hocanın usulü böyle idi.
Vaiz Batmanzade Mustafa Baştav hocadan sarf bilgisi “Emsile, Bina, Maksut- fiili çekimi bilgisi” almıştım. Erbabının malumu her illetli fiili çekebilir ve i’lâlini (çekim kuralını uygulama- açıklama) yapabilirdim. Bu hocanın bu Tarihte, bu konuda haklı bir ünü vardı.
 

Vaiz Bozkırlı Mustafa hocadan Amme Cüzü tefsirini Celaleynden okumuştum. Ayrıca Âcrûmiye şerhi Aşmavi isimli nahiv kitabını Ezher Üniversitesi mezunu Yorgancı Mustafa Hocadan okumuştum.

Bir toplantı esnasında iyi hazırlanmak için Konya’da ünlü vaiz hocalarından klasik usulde dersler almaya karar verdik.
Kemal Yaman Konya’da maruf vaiz hocalarla görüştü. Maalesef sadece vaiz Yörük Mustafa Hoca’dan müspet bir sonuç aldık. Ondan Tefsir kitabı Celaleyn’i ve klasik fikih kitabı Mecmeul Enhur’u okuduk. Sonra Mustafa Uysal Hoca bu kitabı beş cild olarak tercüme ve şerh yapıp neşretti.
Yüksek İslamdaki Arapça hocamız Hüseyin Küçükkalay'dan ELFİYE Şerhi ibn-i AKİL’i okumuştuk.. Bu kitabın özelliği şevahitleridir. Şevahit Arap Edebiyatından örneklerdir.

Çok önemli bir çalışmayı daha arz edeyim. Konya’da daha önceden beri kendi aramızda sürdürmekte olduğumuz toplantılar vardı. Bu toplantılarda Kemal yaman ile hadis desleri yaptık. Bu derslerde Sahihi Buhari muhtasarı Tecrid-I Sarih’in on iki cildlık şerhini inmiştik. Dini kültür zenginliğimizde bu eserin rolü büyük olmuştuk

Bize tavsiye edilen kitapları okuyorduk. İleri de Bakan olacak olan Agah Oktay Güner’in etkisi ve tavsiyesi ile Samiha Ayverdi’nin romanlarını okuyorduk. Şahsen ben ayrıca “İngiliz Kemal” casusluk ve kahramanlık romanlarını okumuştum. Bu dönemde şiirler yazdığımı sınıf arkadaşım Mustafa Kartal bey hatırlattı. Kolay kafiye bulur, normal konuları bile hece vezni ile şiir kalıbına dökerdim.

Hayata iyi hazırlanmak için Konya’da kurulan Fransız Kültür Merkezi'ne Mehmet Aydın (Sonra Profesör) ve ben devam ederdik. Yaz tatilinde öğleye kadar ders görür, bize sertifika vermişlerdi,öğleden sonra Fransızcamızı ilerletmek için turist bulur, Konya’nın tarihi yerlerini tanıtırdık.


BUNDAN SONRAKİ YAZIM ÖNEMLİDİR.

"TEŞKİLATÇILIĞA NASIL HAZIRLANDIK?" BAŞLIĞI ALTINDA İLKLERİN TEŞKİLATÇI OLARAK YETİŞME USULLERİNİ SUNACAĞIM.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.