28 Şubat Türkiye’yi Kafkasya’dan Uzaklaştırdı
28 Şubat Türkiye’yi Kafkasya’dan Uzaklaştırdı
Demir Perde'nin yıkılışının 30. yıldönümünü idrak ediyoruz.
27 Haziran 1989 tarihinde Macar ve Avusturyalı liderler sınırlarında bulunan bir tel örgüyü keserek sosyalist ve kapitalist ülkeler arasındaki bölünmüşlüğe sembolik olarak son vermişlerdi.
Türkiye, Müslüman halklara destek bakımından maruz kaldığı darbeler yüzünden Demir Perde'nin yıkılışına hazırlanma fırsatı bile bulamamıştı. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, “Askeri tatbikatta kaza olarak üzerine üç bomba düşse Ermenistan yok olur!” deyince canından oldu..
1990’lı yıllarda Türkiye Kafkasya ve Orta Asya’daki Azerbaycan dahil hiçbir ülkeye ciddi bir yardımda bulunamadı. Dünya güçleri, içimizdeki Batıcılar’ın maharetiyle Türkiye’nin SSCB’nin yerini doldurmasını engelledi.
Türkiye’nin Demir Perde'nin yıkılışına ilk tepkisi, 20 Ekim 1991 seçiminde RP, MÇP ve IDP ittifakı oldu. Büyükşehirlerde yapılan mitinglere Erbakan Hoca, Alparslan Türkeş ve Aykut Edibali birlikte katıldı. 1991 seçiminde Refah Partisi (RP), Türkiye genelinde kullanılan seçmen oylarının %16,90’ını alarak TBMM ’ye 62 milletvekiliyle girdi. Refah Partisi, TBMM’de grup kuran dört partiden birisi oldu.
Alparslan Türkeş ve Aykut Edibali için Refah Partisi Genel Merkezi’nde oda ayarlamaları yapılırken, dahası “seçim ittifakı” kalıcı bir bütünleşmeye gidecekken, Milliyetçi Çalışma Partisi’ne ve Islahatçı Demokrasi Partisi’ne mensup milletvekilleri birden RP’den ayrıldı. Böylece ittifakın ittihada dönüşmesi engellendi.
Kuşkusuz MÇP ve IDP milletvekillerinin RP’den istifası, 28 Şubat’tan daha büyük müdahaledir.
Ardından Türkiye, 28 Şubat darbesine de maruz kalınca artık Kafkasya ve Orta Asya’dan tamamen uzak kalmış oldu..
20 Ekim 1991 seçim başarısının ardından RP Aralık 1995'te seçimlerinden de başarıyla çıkıp, yüzde 21 oyla birinciliği göğüsleyerek Meclis’teki 550 sandalyenin 158'ini kazandı.
Seçimlerden sonra Necmettin Erbakan'ın başbakanlığında, Refah Partisi (RP) ve Doğru Yol Partisi (DYP) koalisyonuyla 28 Haziran 1996'da 54. Refahyol Hükümeti kuruldu. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak hükümette görev aldı.
Ne var ki 28 Şubat 1997'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlığında toplanan kritik Milli Güvenlik Kurulu hükümete muhtıra halini aldı.
Daha sonra “28 Şubat Müdahalesi” adı verilen mahut müdahale sonucu Refahyol hükümeti yıkıldı. RP kapatıldı. Necmettin Erbakan da siyasi yasaklı haline geldi.
Kısaca bir kez daha Türkiye’nin başına vurulup ağzından lokması alındı; Kafkasya ve Orta Asya’daki kardeş ülkelerle birleşmesi engellendi.
Küreselleşme dönemi olarak anılan Türkiye’deki 1990 sonrası dönemi sorgulamaya devam edeceğim birkaç yazıyla..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.