Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli

Belediye başkan adayı özellikleri

Belediye başkan adayı özellikleri

Yarım asrı aşkın hayatımızda pek çok seçim gördük, propaganda süreçlerinden geçtik ve oy verdik.

Bu ülkede yerel seçimler ile genel seçimler farklı algılanıyor. Yerel seçimlerde adayların özellikleri öne çıkıyor.

Yerel seçimlerde seçmende oy verme eğilimini arttıran belediye başkan adayı özellikleri nelerdir diye düşünmeden edemedim. Oturdum, belediye başkan adayının özelliklerini tespit ettim. Upuzun bir liste çıktı.

Belediye başkanı; bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş, en başta gelen kişidir. Başkanın rolü ve yetkilerine bakıldığı zaman bu özelliği görülebilir. Dolayısıyla bu makamı dolduracak kişi de diğer bireylere göre daha farklı özelliklerin olması, sıradan değil, seçkin olması gereklidir.

Hizmetine talip olduğu kentin, sosyal ve kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, takip edilen amaçlar hiçbir zaman kişisel olmamalıdır. Öncelikle belediye başkanı, liderlik vasıflarına sahip topluma örnek olacak bir kişilik olmalıdır. Başkan, sözüne sadık olmalıdır. Belediye başkanı seçilmek için vaat ettiği tüm talepleri, seçildikten sonra, koltuğa oturduğunda da unutmamalı, yerine getirmelidir. Doğru, dürüst olması, aleyhine de olsa doğruları söyleyebilmesi, yalan söylememe özelliğiyle tanınmalıdır.

Çağdaş toplumların en önemli nitelikleri kentleşmeyle doğru orantılıdır. İyi bir kentleşme, iyi bir yönetimden geçer. Bu da kısaca belediye başkanı ve ekibi demektir. Belediye başkanı bir kentin bel kemiğidir. Hizmet ettiği kentin ve yaşayan halkın geleceği, ortaya koyacağı vizyon ile belirlenecektir. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır. Yüksek eğitimli olması tercih nedenidir. İşinin önemini iyi anlamalıdır. Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır. İmkansızlık bahanesine sığınmamalıdır.

Yaşlı ve belediyecilikte deneyimli olması avantaj olabilir. Genç, girişimci olması da öncelikler arasında yer alabilir, görev alacağı belediyenin durumuna göre. Üretici bir zekaya sahip olmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaç edinmelidir. Hayalleri olmalıdır. Gelişen ve değişen teknolojiye ayak uyduran, tanınan ve sevilen, doğru bildiğinden taviz vermeyen, sosyal faaliyetleri olan biri olmalıdır.

Güvenilir olmalıdır. Belediye başkanı şehri emindir, şehrin en güvenilir kişisi. Eskilerde başkan seçildiğinde kentin anahtarı şehri emin olarak belediye başkanlarına teslim edilirmiş.

Çıkar odaklarından, büyük sermayeden, bunların kuruluşlarından uzak durmalıdır. Uluslararası ve yerel karanlık güç merkezlerle ilişkiye girmemelidir. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır.

Belediye başkanı çalışkan ve cesur olmalı. Olayların üstüne cesaretle gitmeli. Ayrıca istişare ve meşruiyete önem vermesi, işlerin yasal olması konusunda titizliğiyle bilinmesi; hak, hukuk gözetmesi; hakkaniyet duygusuyla ve adaletiyle tanınması önemli özelliklerdir.

Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir. Şehir emanet edilen kişi, görev yapmak istediği şehri çok iyi tanıdığı gibi, diğer şehirlerdeki gelişmeleri de takip etmeli, her zaman yeniliklere açık olmalıdır. Yönetici, vizyon ve misyon sahibi olmalı, çok çok önemli olan tecrübesini bunlarla bütünleştirmelidir. Ortak akılla plan, proje, iş üretmelidir. Yanlışları tenkit etmekle, iş yapmak; haksızlıkları konuşmakla adaleti uygulamak ayrı ayrı şeylerdir. Zulmü, herkes tenkit eder, ama adaleti herkes uygulayamaz.

Vatandaşın yanında olduğu hissedilmiş bir kişi olması.. Kapısını halka açık tutmalıdır. Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir Halkın içinde olmalıdır, halkla kaynaşan insan olmalıdır; mütevazi olması, samimi olması, erdemli bir kişi olarak tanınması. Düğünde, cenazede, zor günlerde eskiden beri insanların yanında gördüğü biri olması.

Bir politikacı gelecek seçimi, bir devlet adamı ise gelecek kuşağı düşünürmüş. Her yönetici iyi bir halk adamı olduğu gibi iyi bir devlet adamı özelliği de taşımalıdır. Halkın geleceğini, kendi geleceğinin önüne geçiren şahsiyetli yöneticiler kaybetseler de kazananlardan olacaktır. Ayrıca halkının durumu kötüleşmiş olmasına rağmen yönetimini sıkıntısız devam ettirebilmiş lider bulabilmek çok zordur.

Toplumun ortak ihtiyacını, toplumdan aldığı yetki ve toplumun kaynaklarını kullanarak karşılamaya çalışması gereken Belediye başkanları, bir süre sonra topluma hizmeti değil, kendi varlığını sürdürmeyi, kendisini garantiye almayı tercih etmektedir. Bunun tabi sonucu olarak ta topluma güvenmeyen hantal bir bürokratik yapı ortaya çıkmaktadır. Bu amaç değişmeli asıl amaçları topluma hizmet etmek ve bu hizmeti etkin verimli ve kaliteli olarak sunmak olmalıdır.

İktidar partisi ile iyi ilişkiler içinde olması: Becerikli olması.. İş bitirici olması.. Çalışkan olması.. Üretken olması. Aday olmadan önce de yardımsever olarak bilinmesi.. Hizmetleriyle tanınması. Toplum tarafından bilinen hizmetlerinin olması. Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir.

Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir. Karşıt görüşte olanlarla bile ilişkide ve iletişimde olması, seçim öncesi, sırsı ve sonrasında rakip siyasi partiden olup da kendisine oy vermeyenlere de ilgi göstermesi ve iyi davranması. Kendi görüşü, siyasi partisinin fikirleri dışındaki fikirlere de açık olması.. Farklı görüşlere hoşgörüsüz yaklaşan yönetici, halk tarafından kınanacak ve desteksiz bırakılacaktır. Hiçbir kimse de bulunmaz Hint kumaşı değildir.

Kişisel yaşamında düzenli olması çok önemlidir. Dindar olması, dini vecibelerini yerine getiriyor olması önemlidir.. Gece yaşantısı olmaması, kumar, alkol tüketimi ve çapkınlık gibi kötü alışkanlıklarının olmaması, kişilik güçlülüğünün göstergeleridir.

Kimler bu vasıflara haiz gelin birlikte arayalım.

haber7.com / yazının devamı..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum