Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli

Kırk Kare: 1. One Minute

Kırk Kare: 1. One Minute

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi mücadelesi kırk kareyle anlatılacak olsa, şüphesiz ilk sırayı, Davos’taki “One Minute” çıkışının fotoğrafı alacaktır. Bu yazıda  “One Minute” çıkışını anlatacağım. Kalan otuz dokuz kareyi de tek tek belirleyip ana hatlarıyla yazacağım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Davos Zirvesi'ndeki "one minute" (bir dakika) çıkışı, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hafızalardan silinmedi.

İsviçre'nin Davos kasabasında 29 Ocak 2009'da Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen "Gazze: Ortadoğu'da Barış Modeli" başlıklı panele Erdoğan da davet edilmişti. Panele Erdoğan'ın yanı sıra dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da katılım sağladı.

Tüm dünya, İsviçre’nin Davos kasabasında, "Gazze: Orta Doğu’da Barış Modeli" oturumunda, tarihi anlara tanıklık etti: Panelde, Peres'in Gazze saldırılarını meşrulaştıran sözleri ve diplomatik sınırları ihlal eden davranışlarıyla moderatör Washington Post yazarı David Ignatius'ın taraflı tutumu karşısında Erdoğan  kayıtsız kalamadı. Erdoğan, işgalci siyonist İsrail'in Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in küstahça konuşmasına tepkisini gösterdi.

Peres'e karşılık vermek için söz isteyen Erdoğan, oturumu yöneten moderatör David Ignatius tarafından engellenince olanlar oldu.

"Öldürmeyi çok iyi bilirsiniz"

Peres'in Türkiye'ye ve Filistinlilere yönelik suçlamalarına cevap vermek isteyen Erdoğan'nın konuşması moderatör Ignatius tarafından kesilmeye çalışıldı.

Erdoğan da Ignatius'a dönerek "one minute" diyerek kendisine müdahale edilmemesi uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Peres'e yüksek sesle hitap ederek, "Sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum." sözleri hafızalara kazındı.

Paneldeki çifte standarda tepki gösteren Erdoğan, "Davos benim için bitmiştir." diyerek oturumu terk etti.

Salonda bulunan dinleyiciler Erdoğan'ı alkışladı.

Dönüm noktası

1970 senesinden beri İsviçre'nin Davos kasabasında Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl düzenlenen Davos Zirvesi, 29 Ocak 2009 yılında böyle çok büyük bir olaya sahne oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davos’taki “One Minute” çıkışı Dünya'yı adeta çalkaladı.

Erdoğan'ın son derece doğal olan bu çıkışı, mazlumlara umut, dünya sistemin çarklarını döndüren karar verici liderlere korku oldu.

“One Minute” çıkışı, İslam milletinin tekrar uyanmasına neden olan bir haykırıştı. Yeniden dirilişin ilk emarelerinden birisi olarak tarih sayfalarının en nadide köşesinde yerini aldı.

Erdoğan'ın "one minute" çıkışı, İslam alemi ve Arap kamuoyu başta olmak üzere tüm dünyada yankı uyandırdı ve Filistin'de büyük sevinçle karşılandı.

Davos Zirvesi’nin ardından yurda dönen Erdoğan coşkuyla karşılandı.

"One minute" çıkışı, yıllarca yerli ve yabancı medya organlarında geniş yer aldı.

Erdoğan, aradan geçen yıllarda sözünü tuttu ve Davos'a bir daha katılmadı.

Aradan geçen yıllara rağmen "one minute" çıkışı gündemde kalmaya devam ediyor.

Dünya güçlerine ilk kez bu seviyede meydan okudu

Başbakan Erdoğan, Gazze oturumun bir diğer konuşmacısı Peres'in Filistin hakkındaki yalanlarla dolu açıklamalarının ardından oturum yöneticisi Ignatius'tan, İngilizce one minute "bir dakika" diyerek süre istedi.

Ignatius söz hakkı vermek istememesine rağmen Erdoğan kararlı bir şekilde, Peres'e dönerek "Sesin çok yüksek çıkıyor. Benden yaşlısın biliyorum ki sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar çok yüksek çıkmayacak. Bunu böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüz, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum…" diye konuştu.

Şimon Peres'e yönelik haklı olarak çok sert tespitlerde bulunan dönemin Başbakanı Erdoğan tüm dünyanın gözü önünde Peres'i rezil etti.

"Erdoğan haklıydı"

Daha sonra moderatör Ignatius heyecanlı ve korkak bir ses tonuyla Erdoğan'a müdahale etmek istemesi sonrası kısa süreli bir el tacizinde bulundu.

Başkan Erdoğan ustaca el tacizine karşılık verip sahneden kalkarak oturumu terk etti.

Erdoğan, "Peres’e 25 dakika, kendisine ise 12 dakika süre verdiğini" belirtti.

Erdoğan, "Bundan sonra artık Davos’a gelmeyeceğim" diyerek sahneden indi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ayağa kalkarak Erdoğan'ı tebrik etti. 

Amr Musa, paneli terk eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a desteğini sürdürdü. Davos'taki paneli terk etme konusunda Erdoğan’ın "haklı olduğunu" söyledi.

Musa, dünya kamoyuna seslendiği AP'ye yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın hareketinin "anlaşılır" olduğunu belirtertti. Musa, "Sayın Erdoğan söylemek istediğini söyledi ve ayrıldı. Hepsi bu. Kendisi haklıydı." dedi.

"O gün hepimiz rahat bir nefes almıştık"

Siyonizm ve İsrail karşıtlığıyla bilinen ABD'li Haham Yisroel Dovid Weiss, AA'ya verdiği mülakatta, Erdoğan'ın, "one minute" çıkışıyla ilgili, "O gün hepimiz rahat bir nefes almıştık." demişti.

Yahudilerin Filistinlilere uyguladığı zulme dünyada çok az sayıda liderin karşı durduğuna değinen Weiss, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Filistin davasına ve Filistin halkına verdiği desteği takdirle karşılıyoruz. Ve ona dua ediyoruz. Allah ona yardım etsin. Belki de Erdoğan sayesinde Filistin sorunu çözülür ve barış hakim olur. Ben Erdoğan ile tanışmayı, onunla konuşmayı çok istiyorum. Erdoğan, Yahudilikle siyonizm arasındaki farkı kardeşlerime çok daha net bir şekilde anlatacaktır. Bu konuda önderlik edecektir."

haber7.com / yazının devamı..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Yürekli Arşivi