Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli

Necip Fazıl'dan Sezai Karakoç'a geçen sancak..

Necip Fazıl'dan Sezai Karakoç'a geçen sancak..


Mustafa Yürekli, ?Necip Fazıl'ın Doğu - Batı savaşında, emperyalizm ile İslam'ın çatışmasında temellendirdiği Büyük Doğu ideolojisi ve hareketi (1943 -1983), siyasi tarihimizde derin izler bırakmış ve günümüzün şekillenmesinde etkili olmuştur.? diyor.

Konya'da, Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu başladı. Sultanü'ş Şuara Necip Fazıl Kısakürek (1904-1983), hayatı, sanatı ve fikirleri pek çok boyutuyla ele alınacak. Ben de Necip Fazıl'ın siyasete etkisini anlatacağım..

Mevlana ve Yunus Emre, Selçuklu'dan Osmanlı'ya geçişte milletimize rehberlik etmişti. Mehmet Akif Ersoy ile Yahya Kemal de Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte savrulmayı önlediler, milletimizin köklerine bağlı kalması amacıyla mücadele verdiler.. Aynıçizgiyi sürdüren Necip Fazıl Kısakürek, Türkiye'nin siyasi tarihindeki İslami hareketin önemli liderlerinden biridir. Türkiye'nin tek partili yönetimden çok partili sisteme, demokrasiye geçişinde ve darbeler döneminde ülkemize rehberlik etmiştir. Necip Fazıl Kısakürek'in siyasi fikirlerini, mücadelesini, çeşitli dönemlerde siyasi liderlerle ilişkilerini ve siyasete etkisini ele aldım, sunacağım bildiride.

Necip Fazıl Kısakürek'in 79 yıllık uzun hayatı, kendisine ve sevenlerine göre de, karşısına aldığı çevrelere göre de, üç döneme ayrılır. Necip Fazıl, "O ve Ben" adlı hatıra kitabında bu devreleri "Onu Tanıyıncaya Kadar", "Onu Tanıdıktan Sonra", "O Günden Beri" diye adlandırır. O dediği, şairin bağlandığı Nakşıbendi Tarikatı'nın şeyhlerinden Abdülhakim Arvasi'dir. Karşısına aldığı çevrelerin onun hayatına getirdiği bölümleme ise, "Genç Şair", "Mistik Şair" ve "Sabık Şair" şeklindedir. Necip Fazıl'ın fikir ve sanat hayatındaki bu üç dönem, adlandırılması ne şekilde olursa olsun, belirgin çizgilerle birbirinden ayrılır, farklı özellikler arz eder.

Türkiye'nin sosyal ve siyasal gidişatı bakımından Necip Fazıl'ın fikir, sanat ve mücadele hayatı da üç bölüme ayrılabilir: CHP Dönemi (1923 - 1950), DP Dönemi (1951 - 1960) ve Darbeler Dönemi (1961 -83).

Büyük Doğu Hareketini anlatacağım bildiride, Türk siyasi hayatının dönüm noktası olarak 27 Mayıs 1960 askeri darbesini esas aldım, öncesini ve sonrasını anlattım. Birinci bölüm, 1924 Anayasa'sıyla ülkeyi yöneten CHP ve DP iktidarları dönemidir. İkinci bölüm ise, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül müdahalelerini kapsayan darbeler dönemidir.

Dolayısıyla Necip Fazıl'ın üçüncü dönem olarak gösterdiği 40 yıllık "O Günden Beri" (1943 - 1983) döneminin, ilk 7 yılı CHP İktidarı Dönemi (1923 - 1950), 10 yılı DP İktidarı Dönemi (1950 - 1960) ve 23 yılı da Darbeler Dönemi (1960 - 1983) olmak üzere bölümlenebilir..

Milletimiz yakasından tutulup sürüklenerek Batı uygarlığının şemsiyesi altına taşındı. Milletimizin ?Batı etkisi? olarak kavramlaştırılan kendimizi sömürgeleştirme politikalarına tepkisini temellendirmede, içerikli hale getirmede, duygudan düşünceye, düşünceden siyasi harekete taşımada Necip Fazıl'ın kurucu payı çok büyüktür.. Yakın siyasi tarihimizde milletimizin nefis müdafaası olan İslami hareketin kurumsallaşmasına öncülük etmiştir. Sebilürreşat çizgisinin devamı olan Büyük Doğu, Edebiyat, Mavera, Yönelişler, Yedi İklim, Hece, Dil ve Edebiyat dergileriyle devam etmiş, edebiyatımızın sahih damarını oluşturmuştur. Bu anlamda Necip Fazıl, kültür sanata, kısaca tarihe müdahalesini Sezai Karakoç'la, Nuri Pakdil'e gerçekleştirmiştir. Altında Akif'in İstiklal Marşı yazdığı, Milli Mücadele'nin verildiği İslam sancağı, Necip Fazıl'dan Sezai Karakoç'a geçmiştir. Dolayısıyla ben, sancağın Necip Fazıl'dan Sezai Karakoç'a geçiş hikayesini anlatacağım.

Necip Fazıl'ın Doğu - Batı savaşında, emperyalizm ile İslam'ın çatışmasında temellendirdiği Büyük Doğu ideolojisi ve hareketi (1943 -1983), siyasi tarihimizde derin izler bırakmış ve günümüzün şekillenmesinde etkili olmuştur. Bildirimde, Necip Fazıl'ın ve Büyük Doğu'nun önderliğini ana hatlarıyla anlatacağım. Necip Fazıl'a Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yat üstat.

mustafayurekli@gmail.com

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Yürekli Arşivi