Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli

Sırada Filistin mütabakatı var..

Mustafa Yürekli: Sırada Filistin mütabakatı var..

Mustafa Yürekli, Türkiye Libya Mutabakatı’nı değerlendirirken ‘Türkiye Libya Mutabakatı tamam. Sırada Filistin ve Lübnan mütabakatı var.' dedi.

Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Mustafa Yürekli, Türkiye Libya Mutabakatı’nı değerlendirirken  ‘’ Türkiye Libya Mutabakatı tamam. Sırada Filistin ve Lübnan mütabakatı var." dedi.

Ulu Kanal olarak Mustafa Yürekli’ye yönelttiğimiz sorular ve cevapları..

Sayın Mustafa Yürekli, Türkiye Libya Mutabakatı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Mustafa Yürekli: 27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan  ‘Türkiye Libya Mutabakatı’ olarak adlandırılan ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'  Türkiye için 21. yüzyılın en önemli anlaşmalarından biridir.  

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Türkiye Libya Mutabakatı’nı nasıl değerlendirdiği malum.. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Eastmed Projesi ile Doğu Akdeniz'deki Afrodit ve  Leviathan bölgesinden çıkan gazı Türkiye'yi "bypass" ederek Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşıma planı, ‘Türkiye Libya Mutabakatı’ ile suya düştü.

Yunanistan’nın eli kolu bağlı! Türkiye'nin faaliyetlerine karşı "Her türlü olasılığa hazırız!" açıklaması ve Libya elçisini sınır dışı etmesi içine düştüğü çaresizliğin göstergesi.

Türkiye Libya Mutabakatı, Yunanistan'ın Ege’de izole edilmiş Türkiye rüyasını da sona erdirdi. Yunanistan'ın Megalo İdea’sını da  yıktı. 

İslam devi uyandıkça, Batının Ermenistan, İsrail ve Yunanistan gibi sömürgeleri gerçek sınırlarına çekilecek..

Suriye ve Mısır Türkiye Libya Mutabakatı’nı nasıl değerlendiriyor?

GKRY ile Mısır arasındaki anlaşmaya göre, Mısır'ın dörtte bir oranında kaybı var. 

Sisi’nin gittiği gün, Mısır ile GKRY arasında sorun çıkacaktır.  

Akabinde Mısır ile Türkiye arasında benzer bir anlaşmanın yapılması beklenebilir.

Suriye'de Esed rejimi, ekonomik anlamda zor durumda. Türkiye ile ilişkileri açıktan ve hızlı bir şekilde düzeltmeye bahane arıyor, her an yönelebilir.

Suriye ile de gelecek yıllarda  istikrara kavuştuktan sonra benzer bir anlaşma yapılabilir.

Peki Türkiye Libya Mutabakatı’nı Lübnan nasıl değerlendiriyor?

Lübnan ile GKRY arasında 2007'de yapılan deniz sınırı anlaşması Lübnan Meclisi’nde reddedilmişti.

Lübnan ile Türkiye arasında da yakın gelecekte  bir mutabakata varılabilecek.

Sırada Türkiye Filistin Mutabakatı var.. Bu anlaşma Filistin için milat olacak! Filisitin’in sadece Akdeniz’deki haklarını güvenceye almakla kalmayacak, bir devlet olarak devletler oyununa katılmasını da sağlayacak.. Türkiye Filistin Mutabakatı, Filisitin’i gerçekten uluslararası aktör haline getirecek..

Kısaca Türkiye, kısa süre sonra, 3 ya da  5 yıl içinde, Filistin, Lübnan, Suriye ve Mısır’la da anlaşma imzalayacaktır.

 Türkiye Libya Mutabakatı,  Türkiye'nin bölgede yalnız olmadığını ve gelecekte bölge ülkeleriyle benzer anlaşmalar yapılabileceğinin göstergesi.. 

Akdeniz’de neler olacak yakın gelecekte?

İslam ülkeleri için Akdeniz’de birlikte hareket etme zorunluluğu var.

Ayrı ayrı hareket ederlerse ya da Batı ülkeleriyle işbirliğine yönelirlerse bağımsızlıklarını yitirirler ve topraklarını kaybederler..

Türkiye sondaj çalışmalarına başladı.. Bu girişimin, sondaj çalışmalarının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Türkiye Libya Mutabakatı,  kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeyi kapsamaktadır. Aslında Türkiye 1946 Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'nden doğan kıta sahanlığı hakkına dayanarak da bölgede sondaja başlayabilir. Türkiye’nin BM'ye münhasır ekonomik bölge ilanında bulunmasına gerek yoktur. Bu bakımdan Türkiye’nin ‘Kıta Sahanlığı Sözleşmesi'nden doğan kıta sahanlığı hakkı bütün ülkeler tarafından biliniyor..

Dışişleri Bakanlığı'nın anlaşmadan sonra sosyal medyada paylaştığı Akdeniz'deki deniz yetki alanlarımızı gösteren harita ile Türkiye'nin fiili münhasır ekonomik bölgesi çizilmiş oldu. Geriye kalan bu alanın adını koymak ve BM'ye ilan etmekti..

Son sorumuz şu: Girit Adası Meselesi’nin aslı nedir?

GKRY egemen olmayan bir ada devleti ama bir kıta devleti olan Mısır ile ortak hattı çizdi. Uluslararası hukukta adaların böyle bir hakkı yok. Yunanistan, Girit Adası'na tam yetki verilmesini istiyor. Türkiye Libya Mutabakatı sonrasında adalara tam alan yetki verilmemesini tartışmaya açmak istiyor.   

GKRY’nin Eastmed Projesi adaletli, ayakları yere basan, hukuki dayanağı olan, sağlam bir proje değil. Mısır, eğer ortak hat olarak Yunanistan ana karası yerine, Girit’i sayarsa 15 bin kilometre karelik büyük bir alan kaybediyor. İsrail’in Afrodit gaz sahası dahil 6 bin kilometrekare alan kaybı var.  Tüm kıyıdaş devletlerin Türkiye'nin yaklaşımını benimsemesi kendi lehlerine görünüyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum