Sait Özdemir
Sosyal medya bağlısı mı, yoksa bağımlısı mısınız?
Sosyal medya bağlısı mı, yoksa bağımlısı mısınız?
Geçenlerde haber kanallarında Almanya'daki sağlık sigortası kurumlarından DAK’ın
Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'ndeki Çocuk ve Gençlerde Bağımlılık Araştırmaları Merkezi ile ortaklaşa yaptığı araştırmada 12 ile 17 yaş arasındaki gençlerin günde ortalama iki buçuk saatlerini sosyal medyada geçirdiklerini tespit etmişler.
Teknolojinin gün geçtikçe yeni buluşlarla daha fazla imkân sunması internet ve sosyal medya bağımlılıklarını da arttırmaya devam ediyor. Dünyada 210 milyon kişi internet ve sosyal medya bağımlılığından muzdaripken, internet kullanıcılarının yüzde 60’ının sosyal medyayı aktif olarak kullandığı ülkemizde ise bu rakam 48 milyon kişi. 2018 itibariyle dünya nüfusunun %42’si yani 3.19 milyar insan en az bir sosyal ağa bağlı.
2018 yılında Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre günde 1 saatini mobilde geçiren gençlere kıyasla günde 5 saatini telefon kullanımına ayıran gençler 2 kat daha fazla depresyon belirtileri gösteriyorlar.
Sosyal medya bağımlılığı sadece gün içerisindeki davranışlarımızı değil, uyku alışkanlıklarımızı da etkiliyor. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre kişilerin %71’i mobil cihazlarıyla birlikte ya da yakın mesafede tutarak uyuyorlar ve telefonlarıyla ilgilenmekten yeterli uyku alamıyorlar.
Sürekli ekrana bakmanın ya da özellikle karanlık bir ortamda ekran ışığına fazla maruz kalmanın sağlıklı uyku düzenine olan olumsuz etkisi malum.
18 – 24 yaş arası gençlerin %50’si uyanır uyanmaz ilk iş olarak Facebook’a bakıyor. Ocak 2018 itibariyle Türkiye’deki Facebook kullanıcı sayısı 51 milyon kişi. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yayımladığı “Gençlik ve Sosyal Medya Araştırma Raporu”na göre, günde 6 saatten fazla sosyal medya kullanan gençlerin oranı %13. Arkadaşlarının sosyal medya bağımlısı olduğunu düşünenlerin oranı ise %57. Gençlerin %45’si ise gün boyunca kesintisiz sosyal medyaya erişimi olsun istiyor.
Ekranların ötesinde de birbirimize dokunup, düşünce ve duygularımızı paylaşıp birbirimize bağlanarak gerçekleştirmeliyiz. Daha az ekran, daha fazla sohbetin olduğu mutlu haftalar dileriz
Sait ÖZDEMİR

Mizahın izahı olmaz
15 Aralık 2025 Pazartesi 21:15İnsanlar kıyafetleri ile karşılanır, ilmiyle ağırlanır, ahlakıyla uğurlanır.
08 Aralık 2025 Pazartesi 16:38Tefekkür zamanı
05 Aralık 2025 Cuma 07:22Kalem, Kelam ve Kitap
24 Kasım 2025 Pazartesi 09:30İncinsende İncitme
19 Kasım 2025 Çarşamba 15:09Musibet en iyi nasihattir.
11 Kasım 2025 Salı 11:11Karınca kanatlanınca serçe oldum sanır.
06 Kasım 2025 Perşembe 12:30Bindik bir alamete…
27 Ekim 2025 Pazartesi 16:38Sait Özdemir: Sizin zenginliğiniz hangisi?
22 Ekim 2025 Çarşamba 00:19Sait Özdemir: İnsan-ı Kamil
15 Ekim 2025 Çarşamba 06:57
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.