
Mustafa Yürekli
Yapılacak ve yapılmayacaklar listesi..
Kişi kaç kez Hacca gittiğini bilir. Bir ömürde kaç cuma namazı, kaç ramazan ve kaç bayram namazı vardır? Bir ömürde kaç rekat namaz kılınır? Kaç kez Kur?an-ı Kerim hatmedilir?
Ömrü devirlere ayırıp planlamak, her dönemi ayrıca planlamak, hayatı dönem dönem, yıl yıl, ay ay, hafta hafta yaşamak, hesaplı kitaplı kişilerin işi. Hesap, ahiret hesabı olacak ki kitap Kur?an-ı Kerim olsun. Hesaba inanç, kitapla ilişkiyi belirler.
Yatağa girmek ve çıkmak, en kolay iş.. Yataktan kalktıktan sonra tekrar yatana dek işlere, davranışlara ve sözlere dikkat edebilmek işin aslı ve zoru. Günde beş vakit namaz kılmak, üç öğün yemek yemek, sözlere ve davranışlara dikkat etmek özsaygı olduğu kadar, öz (fıtratı) korumadır da. İslami hayat, insan için tabii hayatı yaşamak demek; sebzede meyvede tabii (natural) olanı aramakla olmaz bu işler.
Takva, hayatın ritmini yakalamak demek.. Doğruyu yanlışı ayırt edebilecek akıl, ancak ilim ve ona dayalı hayatla kazanılır. Akıl, hakikate sadakat göstere göstere hikmet ehli haline getirir kişiyi. Kötülüklerden sakınıp iyilikler ekseninde yaşama becerisi, takva.
Her namaz, önceki namazdan itibaren yaşananları gözden geçirme görevidir, aynı zamanda. Namazlar, hayatı incelediğimiz büyüteçler. Hayat öylesine zor ki günde beş kez denetim yapılmadan günü temiz, düzeyli ve ikliminde bitiremezsiniz.
Cumalar, haftanın gözden geçirilmesidir; bayram olabilmesi için Allah?ın razı olduğu bir hayatı yaşamak gerekir. Cumanın tadını alamıyorsanız, biliniz ki o hafta keçeyi suya bıraktınız. Ramazan ayı, yılın muhasebesini ve planlanmasını yapmak için en uygun zamanlardır.
Yanına işaret koyarak rahatlama sağlayan listeler bizde "iş bitirici hissi" uyandırır. Listeniz varsa, günü biçimlendirecek, ona anlam ve değer katacak işleri belli bir önem sırasına koymuşsunuz demektir.
Necip Fazıl Kısakürek, "Yandı kitap dağlarım, ne garip bir hâl oldu! / Sonunda bana kalan, yalnız ilmihâl oldu!" der. Kaleme aldığı ?İman Atlası? adlı ilmihal kitabında konular adeta madde madde ele alınmıştır. Bir liste verir, okuyucusuna. Din, anlayış olduğu kadar bir yaşam tarzıdır; Allah?ın buyruklarına ve yasaklarına ne kadar muhtacız. Allah, Rasülü ve Salihler ile ilişki olmasa, elimizde yapılacaklar ve yapılmayacaklar listesi de olmazdı..
Önerim şu: Listeye, yapılacaklar kadar yapılmayacakları da yerleştirmek gerekir. Avantajlar önemli, ama riskler de önemli.. Tehlikeler belirlenir, yapılmayacaklar da sıraya konursa, belli bir yaşama stratejisi elde edilmiş olur. Böylesi bir hareket ritmi yakalamaya yardımcı olabilir pekâlâ. Tabii bunu istiyorsanız. Çünkü herhangi bir ritme kapılmak için öncelikle yataktan kalkmak zorunlu. Yataktan Müslümanca kalkmak, sabah namazını kılmakla; girmek de, yatsı namazını kılmakla mümkün olur. Namazlar, ritme kapılmaktır.
Mustafa Yürekli - Haber 7
Türkiye'nin yaşayan ilim hazinelerinden Ali Rıza Temel Hoca
03 Temmuz 2025 Perşembe 18:40Trump’ın Körfez ve İran çıkarmaları
28 Haziran 2025 Cumartesi 17:31İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'nin öldürülmesi ne anlama geliyor
26 Haziran 2025 Perşembe 08:04Pakistan ve İran parçalanınca Türkiye de çöker: Kurtuluş’a çağrı
21 Haziran 2025 Cumartesi 15:14İran’ın nükleer programı
18 Haziran 2025 Çarşamba 11:08İran – İsrail savaşının akıbeti...
14 Haziran 2025 Cumartesi 09:58Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Sempozyumu
12 Haziran 2025 Perşembe 10:32Aydın seferberliğinde üniversiteler
07 Haziran 2025 Cumartesi 12:20İslam ülkelerinden doktora öğrencileriyle buluşma..
04 Haziran 2025 Çarşamba 17:57İslam Birliği yeni jeopolitik güç eksenidir
01 Haziran 2025 Pazar 01:46




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.