Tarihî "fiber hat" fırsatını kaçıramayız!

Tarihî "fiber hat" fırsatını kaçıramayız!

Türkiye'nin ne kadar fiber hat veya ağa sahip olduğu ve 5G'ye geçişte daha ne kadar altyapıya ihtiyacı bulunduğu konusu bugünlerin tartışması konusu. Tartışmalar sonraki yıllarda da devam edecek gibi... "Fiberleşme"yi konu edinerek hiç değilse yeni yılın ilk yazısıyla 2020'den 2023'ler ve ötesine bir gönderme yapayım, dedim.

Kalkınmanın, savunmanın, afetlere karşı durmanın, yatırımların, zenginleşme ve büyümenin temeli; teknoloji, bilişim, dijitalleşme, nesnelerin interneti (IoT) ve 5G… Arka arkaya sıraladığım gerçekleşmeler için Türkiye’nin derhal fiber altyapısını tamamlaması gerekiyor.

Hazır mıyız? Elbette… Ama ne kadar hazırız?

Malûmunuz kesintisiz ve kaliteli internetin olmazsa olmazı fiber ağ. Bu da yetmiyor, fiber ağ ile işletmeleri, ofisleri, evleri birbirine bağlayacak kablo sistemi son derece önemli. Fiber hat ışık sinyallerinin çok az güç kaybıyla gönderildiği cam çekirdekli bir veya daha fazla ince esnek fiberden oluşan bir kablo. Fiber hattın içinde 24 ince kablo var. Uluslararası standartlarda fiber ağın uzunluğu, mevcut fiber hattının 24 ile çarpımıyla bulunuyor.

Diğer taraftan fiber, elektrik kablosuna benziyor ancak bünyesinde ışığı taşımak için kullanılan bir sistemi barındırıyor. Dolayısıyla kalibresi ve iletişimi düşük kablolarla fiber ağa sağlıklı bağlanmamız mümkün değil.

***

Tabii konumuz fiber optik kablonun mâhiyeti değil.

Türkiye’nin 5G’ye geçmesi için ne kadar uzunlukta bir fiber kabloya ihtiyacı var, bunu sorguluyoruz.

Geçen hafta Türk Telekom CEO’su Ümit Önal’ın toplantısına katılmış, özellikle fiber hat ile ilgili söylediklerini dinlemiştik.

Ümit Önal’ın ifadelerine göre; Türk Telekom (TT) son 14 yılda 16,2 milyar dolar yatırım yaparak fiber altyapıyı 10 kat büyütmüş. TT, 303 bin kilometre fiber hatta sahip. Bir başka ifadeyle 7,5 milyon kilometre fiber ağı kontrol ediyor. Limitsiz internete geçen TT 5G’ye en yakın GSM operatörü. Hedef, yüzde 57’lik internet penetrasyona sahip Türkiye’yi dünya standardı olan yüzde 70’lerin üzerine çıkarmak.

Çok güzel!

Ulaştırma eski bakanı Ahmet Arslan da, 2017 yılı Aralık’ında Türkiye’nin 311 bin kilometre fiber hattı olduğunu söylemişti. Telkoder, TÜİK ve BTK verilerine göre fiber altyapının uzunluğu 360 bin kilometre. Ortalama kişi başına 3 metre fiber altyapı düşüyor.

Türkiye fiber altyapı fakiri, diyemeyiz ama daha fazla yatırım şart!

***

Zira 5G teknolojisiyle endüstri 4.0’ı ve nesnelerin internetini (IoT – internet of things) yakalamak zorundayız. Bu zamana kadar kaçırdığımız sanayi ve teknoloji devrimlerini artık es geçemeyiz. Yerli holografik ve otonom otomobiline kavuşan, yakında finans merkezi ve Kanal İstanbul ile birlikte akıllı bir şehir inşa edecek olan, savunma sanayinde büyük bir atılıma geçen Türkiye, bir an önce fiber altyapı ve 5G yatırımlarını hızlandırmalı, diyorum.

Akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi, haberleşmesi, küçük ev aletlerinden akıllı şehirlere kadar geniş bir oluşumu sağlamanın yolu; fiber altyapı. Yani IoT’yi kullanmak için 5G teknolojilerine ihtiyaç var. IoT’nin vazgeçilmez unsuru big data da yine aynı teknolojilerle oluşturuluyor.

Öyle ki yakın gelecekte yanımızdaki akıllı bir cihaz ile 5G teknolojisi sayesinde nesnelerin internetini kullanarak hayatımızı kolaylaştırabilecek, doğru karar vermeye, daha fazla katma değere, kaliteli hizmete ve daha yüksek kazanca ulaşabilecek, kendimizle ilgili her şeyde daha fazla hâkimiyet kurabileceğiz.

***

İyi güzel de 360 bin kilometrelik fiber altyapımız nesnelerin interneti ve 5G için yeterli mi?

Tabii ki yeterli değil. Bunu ben söylemiyorum, sektörün üstatları ifade ediyor.

Hat olarak mı, ağ olarak mı tam bilemiyorum ancak en az “1 milyon kilometrelik” bir fiber altyapı uzunluğuna ihtiyacımız var, deniyor.

Konuyla ilgili Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “…Mevcut fiber altyapı 5G’ye geçiş için şu anda yeterli değil… Fiber ülkenin en ücra köşelerine kadar ulaştırılmalı” diyor…

Ve fiber altyapının âcil olarak tamamlanması için sektöre şöyle çağrıda bulunuyor:

“…Operatörler arasındaki rekabetin altyapıda değil üstyapıda, dijital servislerdeki hizmetlerde olması gerektiğine inanıyoruz. Fiber yatırımını her şirket ayrı ayrı yaparsa 15 - 16 milyar dolarlık bir maliyeti var. Ortaklık yapılırsa Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle bu işi 3-4 milyar dolara bitirebiliriz...”

En azından yerli otomobilin banttan indiği tarihte “fiber ağ” tamamlanmalı, finans merkezi ve Kanal İstanbul çevresinde yükselecek akıllı şehir için altyapı bir an önce hazır hâle getirilmeli, diyorum.

Yakaladığımız tarihî “fiber hat” fırsatını kaçırırsak çok gerilere düşeriz!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.