Sedat Yılmaz

Sedat Yılmaz

2021'de en değerli mal ne olacak?

2021'de en değerli mal ne olacak?

Dünyada para bolluğuna rağmen pandemiyle birlikte risklerin arttığı küresel ekonomide yatırımcı; kazanç yollarını çeşitlendirmek veya klasik araçları farklı modellerle yenilemek istiyor ama süreç itibariyle tedirgin ve temkinli.

Meselâ dijital para bunlardan biri… Ancak henüz insanlık gözünde güvenilirliği yok. Birkaç denilebilecek sayıda oyuncu sanal ortamda piyasacılık oynamaya çalışıyor o kadar.

Dijital paranın geleceği var mı? Bugünden bir şey söylemek mümkün olmasa da hali hazırda ekonomide arz ve talep çemberinin içinde tam anlamıyla yer almadığı gözleniyor. Zirâ insanoğlu sanaldan çok fiziki mala sahip olmayı daha fazla tercih ediyor.

Yatırımcının bir gözü dijitalde olmasına karşılık döviz ve faizi bir kenara bırakın, altın ve gümüşten pek vazgeçeceği zannedilmiyor. Korku endeksinin (VIX) 16 Mart’ta salgın sebebiyle 82’yi geçtiği bir yıl yaşayan dünyanın 2020’de olduğu gibi 2021’de de risk beklentileri kapsamında yine değerli madenlere yani altın ve gümüşe yöneleceği gözleniyor.

***

Malûmunuz VIX endeksi özellikle hisse senetlerinde “yatırımcı korku ve endişesi”ni ortaya koyan bir parametre. ABD’li S&P 500’de vadesine 1 hafta kalan ve vadesi en fazla 2 ay olan opsiyonların fiyatlamalarını baz alan öncü bir endeks.

VIX, 30’un üzerine çıktığında yatırımcının risk algısının arttığının mesajını veriyor. Gelecek tahminlerin kötüleştiğini ve ekonomilerdeki gidişattan endişe edildiğini raporluyor. Şayet endeks 20’nin altına düşerse o zaman ekonomiye dâir tahminlerin iyimserleştiği, normalleşmenin başladığı yargısına varılıyor.

Pandeminin dünyada başlangıç olarak en yoğun zirve yaptığı geçen Mart’ta 82’ye çıkan VIX’in ekonomi için ortaya koyduğu göstergeyi bir düşünün ki, ortalık ne hale gelmiş. Altın yatırımcısı dahi genişleme politikalarına inanmamış elindekini satmak için piyasaya koşmuş. Mart’ın başında 1642 dolara kadar çıkan altın fiyatları pandemi korkusuyla Mart ayının ortasında 1440 dolara kadar gerilemiş.

Korku endeksi (VIX) 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 22,75’te seyrediyor. Endişelere rağmen küresel ekonomi bugün iyimserlik ve karamsarlık arasında gidip geliyor.

***

VIX’e yön veren hisse senedi datalarının yanında ABD’li yatırım bankası Merrill Lynch’in Move endeksinden bahsetmeden olmaz. Endeks ABD Hazine tahvillerinin 30 günlük süre içindeki oynaklığına ilişkin piyasa tahminlerini ortaya koyuyor. Açıkçası Move, hisse senetlerine dayalı korku endeksi VIX’in ABD Hazine tahvillerine dayalı hali. VIX yükseldikçe hisse senetleri piyasasında dalgalanma ve risk beklentisi artarken Move yükseldikçe tahvil piyasasında risk ve volatilite artıyor.

Endeks kavramlarıyla sizleri oyalamak istemiyorum ama bilgiyi de vermek zorundayım… Sözü getireceğim yer, altın ve gümüşteki hareketi daha iyi anlayabilmek. Korku endeksine direkt malzeme veren ve ABD Hazine tahvillerinin seyrini ölçen bir endeks aynı zamanda altın ve gümüşün hareketinin de nasıl olacağına ışık tutuyor.

Hepimiz de biliyoruz ki, ABD parası dolardaki gevşeme ve özellikle 10 yıllık ABD tahvil faizlerindeki düşüşler altın, gümüş ve kıymetli maden fiyatlarını direkt olarak etkiliyor.

***

2021’de de en değerli malın “altın ve gümüş” olacağına yönelik tahminler oldukça fazla. 2019 ve 2020 derken 2021’in de altın yılı olarak tarihe geçmesi muhtemel. 2020’de 2081 dolarla zirve yapan ons altında 2300 dolara yakın rakamlar sık konuşuluyor. Altının onsu uluslararası piyasalarda an itibariyle 1898 dolar seviyesinden işlem görüyor.

İngiltere merkezli HSBC, Türkiye’de altının gramını 500 lira şeklinde raporlarken dolarizasyonun dozuna göre 600 lira seviyesine gelmesinin önünde hiçbir engel olmadığına dâir yorumlar yapan analistler de bulunuyor.

Diğer taraftan halen 23 dolar seviyesinde bulunan gümüşün de 2021’de altına bağlı 48 dolar seviyesini aşabileceğini dillendirenler var.

***

Yorumcuların altın ve gümüş fiyatlarının artacağına yönelik savları da oldukça kuvvetli…

Diyorlar ki:

Salgın sebebiyle merkez bankaları ve hükümetlerin genişleme politikaları kaynaklı bol para ve düşük faiz yatırımcıyı altın ve gümüşe yönlendiriyor. Devletler bile altın almak için birbiriyle yarışıyor. Ticaretin büyük oranda durduğu pandemi döneminde hâlâ ülkeler arası ticaret savaşları devam ediyor.

Brexit’in sonuçlanmış olması bile tek başına altın fiyatlarını yukarıya taşıyacak argümanlardan. Güvenli liman dolar ve ABD faizlerinin dahi cazibesini kaybettiği ortamda altın ve gümüş elbette yatırımcının ilk müracaat edeceği enstrüman olacak.

Aşının olumlu sonuç vermesi, altın fiyatlarını düşürebilir. Ancak orta ve uzun vadede, aşı istenileni veremezse artan kaotik ortam sebebiyle yatırımcı yeniden altına sarılabilir.

Analistler böyle yorumluyor, ne diyelim!

analizgazetesi.com.tr / yazının devamı..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sedat Yılmaz Arşivi