Sedat Yılmaz

Sedat Yılmaz

Erkan

Erkan

Mart ayı başında 136'ya kadar çıkan dolar/Ruble kuru hepimizin dikkatini çekmişti... 24 Şubat'taki Ukrayna işgaliyle birlikte Rusya'nın para birimi Ruble, dolar karşısında ambargoların desteğiyle en düşük seviyesini gördü. Rusya parası resmen çöp oldu.

Dolar kurunda 10 Mart’ta 133 ve 20 Mart’ta 132’ye inen Ruble, 31 Mart’ta normal seviyesi olan 81’e düştü ve savaş öncesine döndü. Ruble kuru 7 Nisan’da 79’a düştükten sonra bugün 80 olarak yoluna devam ediyor. Yani Ruble şu anda savaş öncesinden daha iyi durumda.

Tabii Ruble’deki değerlenmenin son noktası, Batı ülkelerinin ekonomik ambargosuna karşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in petrol, doğalgaz başta Rusya varlıklarını dünyaya Ruble ile satacağını, ihracatını, dış ticaretini kendi parasıyla yapacağını duyurması oldu.

***

Öyle Rusya ki, kredi derecelendirme kuruluşlarının “Bak temerrüde düşersin” uyarılarını hiçe saydı ve yabancı bankalara ödeyeceği 649,2 milyon dolarlık eurobond ödemesini bile reddetti.

“Ya Ruble… Ya da ödeme yok!”

Türkiye olarak Türk Lirası’nda değer kayıplarını önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) gibi ilgi çekici para politikası yöntemlerine başvurmak zorunda kalırken, tüm dünyanın siyasi, iktisadi, askeri her türlü müeyyide uyguladığı Rusya, bir tek sözle parasının değerini zirveye taşırken kayıplarını gideriverdi…

Ders mi almak gerekir, örnekleyerek uygulama alanına taşımak mı lâzım, ya da başka bir şeyler mi icra etmenin yolu mu aranmalı, inanın cevabını vermek zor!

***

İyi ya; olaya, Kremli’nin tedbirlerine daha geniş çerçeveden bakalım…

Öncelikle Rus Merkez Bankası (CBR), İngilizcesi The Central Bank of Russian Federation, yatırımcı ve şirketlerin Ruble’yi satmasını engelledi, Ruble’nin satın alınmasını zorunlu kılan önlemleri uygulamaya koydu.

Bu çerçevede faiz oranlarını yüzde 20 ile iki katına yükselterek Rusya’daki tasarruf sahiplerinin paralarını Ruble’de tutmaları sağlandı.

Rus ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 80’ini dolar ve euroda tutmak yerine Ruble ile değiştirmelerini yasalaştıran Rusya, yabancıların elindeki menkul değerleri satmalarını yasakladı. Ayrıca vatandaşın Rusya dışında bir bankaya havale yapması engellendi.

***

Rusya para politikalarının çerçevesini çizen CBR’den sonra Vladimir Putin devreye girdi… Öyle bir söz söyledi ki, dövizin belini kırdı. Putin, ihraç ettiği doğalgazın, petrolün Ruble olarak ödenmesini şart koştu. Putin, “Ruble ile ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak” dedi, kesti attı.

1 Nisan’dan bu yana yürürlükteki uygulama bizim KKM’den daha etkin olsa gerek!

Piyasa göstergesi olan borsaya bakalım… İşgal günü 24 Şubat’ta 738’e kadar inen Rusya Borsası (RTSI) bir müddet işlemlerinin askıya alınmasıyla dursa da dalgalı ortamda bu haftayı 1079’dan kapattı. RTSI 2021 yılını 1621 puandan tamamlamıştı.

Ukrayna işgali öncesinde 1400’lerde gezinen RTSI işgal günü yüzde 50’ye yakın sert bir düşüş yaşamıştı.

***

Batı cephesi, Rusya’nın Ruble’ye yönelik aldığı kararla ortaya çıkan ekonomik düzelme ve yerel paradaki değerlenmenin geçici olduğuna dair yorumlar yapıyor.

Görünen köy kılavuz istemez, derler… Her şeyden önce Avrupa tamamıyla Rusya’nın enerji kaynaklarına bağımlı.

Batı dünyasının Rusya’dan enerji ithalatını kesmesi için elinde hiçbir argüman bulunmuyor. Rusya'nın doğal gazı kesebileceğinden endişelenen Almanya dahi “erken uyarı” ilan etti.

Dolayısıyla Avrupa’nın böyle bir lüksü yok! Batı’nın Rusya bağımlılığını sıfırlaması için 10 yıllar gerekiyor. O zamana kadar da meseleler zaten çözülür.

Kanaatince Rusya’nın zor pozisyona düşeceğini sananlar büyük bir algı yanılgısı içinde olduklarının farkında değiller.

***

Birçok ekonomist, Rusya’nın Batı cephesine karşı aldığı müeyyidelerin Avrupa’nın yumuşak karnı olan enerji bağımlılığını apaçık ortaya koyduğunu, Ruble ile enerji ticaretinin olmaması durumunda iptal edilecek doğalgaz ve petrol kontratlarının ülkeler için büyük sorun oluşturabileceğini vurguluyor.

Neticede yüksek talep sebebiyle Ruble’nin değer kazanması elbette sürecek. Batı, Rus bankalarından dolar karşılığı Ruble alabilmek için birbiriyle yarışacak. Bölge dolardan çıktığından Rusya böylece Batı cephesinin yaptırımlarından kurtulacak, ABD’nin dolar hakimiyeti bölgesel bir zafiyet gösterecek.

Hatırlayın, ABD İran’a yaptırım uygularken ülkenin petrol ve doğalgaz satışlarında dolar kullanmasını yasaklamıştı. Ancak enerjiye ihtiyaç olduğundan bu müeyyideyi bir zaman sonra kaldırmak zorunda kalmıştı.

Ne demişler, zor oyunu her zaman bozar!

analizgazetesi.com.tr/yazının devamı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sedat Yılmaz Arşivi