Sait Özdemir

Sait Özdemir

Her insan biraz değişir.

Her insan biraz değişir.

Her insan biraz değişir.

“İnsan değişir mi?” veya “İnsan ne kadar değişir?” soruları birçok açıdan önemlidir.

Canlılık tarihi açısından özel bir dönemde yaşıyoruz. Tabiatın  13 milyar, dünyamızın 3.5 milyar, insana benzeyen canlıların 500 bin, bize benzeyen insanların ise ancak 40 bin yıllık geçmişi olduğunu hatırlarsak, bu dönemin önemini daha iyi kavrayabiliriz.

Harvard Üniversitesi psikologlarından Daniel Gilbert bir araştırma yapmış. Bu araştırmada en iyi arkadaşları, en iyi tatilleri, en sevdikleri spor ve müzik toplulukları konusunda katılımcılara üç soru sorulmuştur. Bu sorulardan birincisi bugünkü tercihleri, ikincisi gelecek on yılda bunun değişip değişmeyeceği konusundaki öngörüleri, üçüncüsü de son on yılda spor ve müzik zevklerindeki değişikliği değerlendirmeye yöneliktir. Yukarıdaki bilgilerin ışığı altında, katılımcıların son on yılda bu konuda önemli değişiklikler olduğunu ancak gelecek on yılda böyle bir değişiklik beklemediklerini söylemelerini tahmin etmek zor olmaz. Bunun nedeni insanların hatırlamanın kolaylığı ile hayal etmenin zorluğunu karıştırmasıdır. Bu nedenle on yıl önce nasıl bir insan olduğumuzu kolayca hatırlayabilirken, on yıl sonra nasıl olacağımızı gözümüzde canlandırmakta zorluk çekeriz. Bu durumu öngöremediğimiz için de, bize bu konuda bilgi verilse de, böyle bir sonucun gerçekleşme ihtimalini uzak buluruz.

Her şey değişir “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir”

Hangi yaşta olursanız olun fark etmez; zihni ve fiziki yaşlanmanın panzehri yenilenmedir değişimdir.

Bazıları yeterince öğrenir ve değişmek ister. Bazıları da yeterince acı ve ıstırap çekince yaralanıp değişmek zorunda kalır. Değişimin bir bölümü kişinin içinde yaşadığı koşullara bağlı gibi gözükse de esas neden, insan biyolojisi içinde gizlidir. Değişim ve yenilenme bedeninizde ve zihninizde harikalar meydana getirir. Böyle bir yenilenme insanın gözlerindeki parlaklık ve canlılık yoluyla dışarı yansır.

 Donuk gözlerle bakan insanlar kendilerini yenileyemeyen insanlardır. Bu tür insanlar yeni şeyler yapmaz yeni bir şeyler üretemez yeni fikirler üretemezler. Yeni şeyler yapmak insana canlılık tazelik motivasyon imkanı verirken eski şeylere takılıp kalmak insana can sıkıcılığından başka bir şey kazandırmamaktadır.

Kendi kendinizi yenileyerek farklı bakış açıları oluşturarak olaylara baktığınızda her şeyi farklı biçimde görmeye başlarsınız. Bu durum size inovasyon imkânı ve yaptığınız işte ilerleme şansı verecektir.

Her gün yeni bir şeyler yapmak için kendinize fırsat verin.

İki günü eşit olan aldanmıştır. Günü geceden (dününden) kötü olan lanetlenmiştir. (Gününe) ilavede bulunmayan ziyandadır. Ölüm onun için daha iyidir. Cennete istek duyan hayıra koşar.’”Hadis-i Şerif

Son söz olarak: İnsan hayatında gerçekte sabit ve değişmeyecek olan tek şey değişim ve bizim de değişeceğimiz gerçeğidir.

Kalın sağlıcakla

 

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman&Eğitimci –Yazar

www.saitozdemir.net

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi